Az operatív törzs ügyeleti központja 113 napja működik

Ismét csak egy újabb magyar állampolgárnál mutattak ki koronavírus-fertőzést.

Szilágyi Anna, Végh Attila
Forrás: MTVA2020. 06. 17. 10:50
KOVÁCS Zoltán; MÜLLER Cecília; GÁL Kristóf
Budapest, 2020. június 17. Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára virágcsokrot ad át Müller Cecília országos tisztifőorvosnak a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatója után 2020. június 17-én. Jobbról Gál Kristóf rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője. A tájékoztatón Müller Cecília közölte, hogy mindössze egy új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Az adatok továbbra is kedvezőek, a gyógyultak száma 2547, ez a háromszorosa az aktív fertőzöttek számának. A 964 aktív fertőzött közül 210 ember van kórházban, 16-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az elmúlt 24 órában két idős, krónikus betegségben szenvedő ember halt meg. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gál Kristóf alezredes elmondta, hogy az operatív törzs továbbra is működni fog, de a tájékoztatók – egyelőre – megszűnnek.

Az operatív törzs ügyeleti központja koordinálta a tájékoztató munkát 2020. február 25-én 9 órától.

113 nap alatt 24 órában, hétvégén is a védekezés segítése volt a cél.

A központ a Belügyminisztérium épületében működött – mondta Lakatos Tibor rendőr alezredes.

Müller Cecília 81 napon, 1718 percen át tájékoztatta az országot

A tiszti főorvos a veszélyhelyzet kihirdetése óta alig pihent: 98 napon át irányította a járvány elleni harcot.

Több szervezet vett részt az ügyeleti munkában, az NNK, a rendőrség, a BVOP, a Katasztrófavédelem, a TEK, az Emmi, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a honvédség, az ITM, az Agrárminisztérium delegált tagokat az ügyeleti központba.

A különleges jogrend elrendelésével,

a kormány felhatalmazása alapján, a rendőrség is segítette az egészségügyi hatóság munkáját,

a rendőrök kezelték a karanténok adatait, ellenőrizték a szabályok betartását, a járványügyi térinformatikai rendszert elemezve tettek javaslatokat az intézkedésekre.

A 4878 igazolt fertőzöttel összefüggésben 3700 kontaktszemélyt kutattak fel az illetékes rendőri szervek, vagyis olyanokat, akik megfertőződhettek az igazolt betegektől, főleg Budapesten és Pest megyében.

Hatvanezer házi karantén adatai és földrajzi koordinátái kerültek a járványügyi térinformatikai rendszer adatbázisába a fertőzöttek, betegek, elhunytak adataival együtt

– tette hozzá a rendőr alezredes.

Az operatív törzs a telefonhívásokat is fogadta az ügyeleti központban, 187 654 hívás mellett, 64 674 e-mail érkezett a járvánnyal összefüggő kérdésekkel. Az ügyelet munkatársai napi 2000 hívásra és 700 levélre válaszoltak.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A készletnyilvántartás, a betegség adatai, a kórházi ágyak foglaltsága és a lélegeztetőgépek száma mellett a felajánlásokat is rögzítették. Június 16-ig 385 felajánlás érkezett, főleg egyéni védőeszközök és szolgáltatások. Az önkéntes adományokat az ÁEK központjában osztották szét.

Müller Cecília az operatív törzs utolsó tájékoztatóján elmondta,

ismét csak egy újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4078 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma a járvány kezdete óta.

Az elmúlt 24 órában elhunyt két idős, krónikus beteg, ezzel 567 főre emelkedett a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben elhunytak száma. Összesen 2547-en pedig már meggyógyultak, ami már triplája az aktív fertőzötteknek, számuk most 964 fő. Jelenleg 210 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 16-an vannak lélegeztetőgépen – ismertette a tiszti főorvos.

A nemek megoszlása a következő:

57 százalékban a nők, 43 százalékban a férfiak betegedtek meg a mostani aktív fertőzöttek közül

– jelezte.

A területi megoszlásról elmondta, Budapesten hunytak el a legtöbben, míg

Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében nem volt halálozás.

Jellemzően az idős, krónikus alapbetegségben szenvedők hunytak el. Valamennyi fertőzött 45 százaléka az idős korosztályból került ki,

30 év alatt nem volt haláleset, a 20 évnél fiatalabbaknál mindössze kilencven esetet regisztráltak

– sorolta Müller Cecília.

Jellemzően magyar állampolgárok betegedtek meg, csupán 2 százalék volt a külföldi megbetegedések aránya itthon.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A koronavírus eddigi történetéről a tiszti főorvos elmondta,

kezdetben nem gondoltuk, hogy a Kínában megjelent vírus eléri Európát, ahogy azt sem, hogy világjárvány lesz belőle.

Először azt gondolták, csak állatról emberre terjedhet a vírus, ám hamar kiderült, hogy emberről emberre is. Március 2-án már 66 országból jelentettek megbetegedéseket.

Mielőtt a WHO veszélyhelyzetet jelentett volna, Magyarországon már jelentős készültség volt

– hangsúlyozta Müller Cecília.

Itthon március 4-én regisztrálták az első megbetegedéseket külföldi diákoknál, majd folyamatosan emelkedett az esetszám, de egy hónapig az eseteket minden alkalommal összefüggésbe tudták hozni a már ismert esetekkel, később azonban csoportos megbetegedések alakultak ki.

Májusban a napi új esetek száma jelentősen csökkent, már csak 44 százaléka volt az áprilisi értékeknek

– emlékeztetett. Az első halálesetet március 15-én jelentették Magyarországon – tette hozzá.

Pandémia 100-150 évente vonul végig a világon – mondta Müller Cecília. Felhívta a figyelmet: a vírus még jelen van, ezért az óvintézkedéseket, szabályokat továbbra is be kell tartani. Elkülönítés, laboratóriumi vizsgálat, a betegek azonosítása, izolálása a kutatás alapjai. A WHO veszélyhelyzeti rendelkezéseit Magyarországon még a nagyobb baj előtt alkalmazták,

ennek köszönhető, hogy hazánkban nem volt olyan tragikus a járvány, mint Európa más országaiban.

Az országos tiszti főorvos köszönetet mondott a védekezésben részt vevő összes dolgozónak, hivatalnokoknak, egészségügyi dolgozóknak, rendőröknek, katonáknak, a börtönökben védőfelszerelést gyártó fogvatartottaknak, a kereskedőknek, a tanároknak, az önkénteseknek, az egész lakosságnak, a magyar embereknek, fiataloknak, időseknek.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta,

mától korlátozások nélkül beléphetnek Romániából is a személyforgalomban,

ezzel nyolcra nőtt ezeknek az országoknak a száma.

Működik az utazási korlátozások feloldásának helyzetéről, a karanténkötelezettségekről szóló európai uniós honlap, amely minden tagország nyelvén elérhető – hívta fel a figyelmet.

Az operatív törzs javaslatára Magyarország kormánya március 11-től rendelt el veszélyhelyzetet – emlékeztetett a rendőr alezredes. Kitért a határátkelőhelyek lezárására, illetve rendőri felügyeletére is.

A veszélyhelyzet alatt megjelent az a kormányrendelet, amely meghatározta, hogy külföldi állampolgárok nem léphettek be hazánkba. Később az üzleti célú, illetve agrártevékenységet folytatók beutazása lehetővé vált, de csak szigorú szabályok mellett.

Kiss Róbert szót ejtett az egyéb korlátozó intézkedésekről, így a belső terekben való gyűlésekről, a színházak, mozik bezárásáról és az üzletek korlátozott nyitvatartásáról.

A kijárási korlátozások és a védőtávolságok szükségességét az operatív törzs folyamatosan elemezte, májusban tettek javaslatot a korlátozások ütemezett feloldására,

a vendéglátóhelyek, a strandok is folyamatos megnyitottak.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A vásárlás időbeli korlátozását, a védelmi eszközök viselését a rendőrség folyamatosan ellenőrizte, 85 esetben éltek figyelmeztetéssel, 73 esetben bírsággal, 111 ügyben pedig feljelentést tettek – mondta a rendőr alezredes. Hozzátette: kijárási korlátozások megszegése miatt 26 756 polgárt kellett figyelmeztetni, 13 146 polgárt helyszíni bírsággal büntettek, ebben az ügykörben 11 504 feljelentés született. A védelmi intézkedésekkel – maszkviselés, távolságtartás – kapcsolatban 721 figyelmeztetést rögzítettek a rendőrök, 190 polgárt megbírságoltak, 217 esetben szabálysértési eljárás indult. Március 12-e óta ellenőrizte a rendőrség a karanténokat helyszíni, majd elektronikus módon, 648 981 ellenőrzést hajtottak végre, ezek közül mindössze 0,44 százalékban észleltek szabálytalanságot.

A rendőrök szerint a magyar lakosság nagy része jogkövető volt, betartotta a rendelkezéseket.

A kormányrendeletben meghatározottak szerint a rendőrség ellenőrizte a házi karanténokat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az állampolgárok megértették a szabályok betartásának fontosságát – zárta tájékoztatását Kiss Róbert rendőr alezredes.

A polgárok türelme, jogkövető magatartása is hozzájárult a sikeres védekezéshez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.