Háromgyermekes családanya az új miniszter

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton bejlentette: új tárca nélküli miniszteri pozíciót hoznak létre a családok védelme érdekében, és nincs más, aki alkalmasabb lenne erre a posztra, mint Novák Katalin, aki 2014 óta család- és ifjúságügyi államtitkárként dolgozik. Bemutatjuk a magyar kormány új miniszterének eddigi pályáját.

Magyar Nemzet
2020. 09. 13. 11:31
NOVÁK Katalin
Budapest, 2020. augusztus 24. Novák Katalin, az Emberi Erõforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelõs államtitkára beszédet mond a Bonis Bona - A nemzet tehetségeiért és a Tehetségbarát önkormányzat-díj átadóján a belvárosi Akvárium Klubban 2020. augusztus 24-én. A Bonis Bona-díj célja, hogy erkölcsileg és anyagilag is elismerjék a tehetséges fiatalokat segítõ szakembereket és szervezeteket. Idén heten kaptak életmûdíjat, és elismerést vehetett át ötven tehetséggondozó, -fejlesztõ és -segítõ szakember. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Létrehozunk egy családügyekért felelős, családokkal foglalkozó tárca nélküli miniszteri pozíciót is. Az államtitkár asszony, Novák Katalin hatáskörét és lehetőségét meg kell növelnünk annak érdekében, hogy a családok életszínvonalát meg tudjuk majd védeni, és ezt a munkát majd neki kell irányítania október elsejétől – jelentette be Orbán Viktor a köztelevíziónak adott interjúban szombaton.

Novák Katalin 2014 óta a magyar kormány család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, 2017 óta a Fidesz alelnöke, 2018 óta pedig országgyűlési képviselő. A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán szerzett okleveles közgazdász diplomát, de részt vett számos nemzetközi képzésen is, például az Ecole Nationale d’Administration európai uniós képzésén a francia államigazgatási egyetem és a külügyminisztérium szervezésében.

Novák Katalin beszél a Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért és a Tehetségbarát önkormányzat-díj átadóján, augusztusban. Fontos, hogy mindenki érvényesülhessen idehaza
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

2001 és 2010 között különböző főosztályokon dolgozott (Miniszteri kabinet, EU politikai kapcsolatok főosztály, EU kommunikációs főosztály, Európai együttműködési főosztály), majd 2010-től miniszteri tanácsadó lett a külügyminisztérium miniszteri kabinetjében. Itt volt 2012-ig, majd az Emberi Erőforrások Minisztériumában dolgozott miniszteri kabinetfőnökként egészen 2014-es család- és ifjúságügyi államtitkári kinevezéséig.

Ahogy azt hivatalos oldalának bemutatkozójában kifejti:

„Háromgyermekes családanyaként jól tudom, mekkora gondot jelentenek azok a mindennapinak tűnő, de sokszor nagyon nehezen áthidalható feladatok, amelyeket egy, két vagy akár több gyermek felnevelése, a háztartás napi szintű vezetése jelent a munkavégzés mellett. Éppen ezért család- és ifjúságügyért felelős államtitkárként elsődleges célomnak tartom azt, hogy az édesanyáknak megadjuk a választás lehetőségét, a szabadságot, hogy maguk dönthessenek arról, hogy mikor szeretnének visszatérni a munka világba, hogy megteremtsük a munka és magánélet közötti egyensúlyt, hogy valós segítséget adjunk a magyar fiatalok és családok élethelyzeteire.”

Novák Katalin szerint szintén fontos pillérei a családoknak a nagymamák, nagypapák, akik jelentős részt vállalnak unokáik felneveléséből. Ez azonban csak úgy lehetséges, ha idős korunkat is aktívan, jó egészségben tölthetjük el. Nyugodt, méltó és kiszámítható életkörülményeket kell tehát teremtenünk a munkával töltött évek utáni időszakra is – véli az államtitkár.

– Mindehhez elengedhetetlen volt, hogy a kormány a családok támogatását politikájának középpontjába állítsa

– fejti ki Novák. Ehhez hozzáteszi azt is: „Ma már számos intézkedéssel segítjük a magyar családok boldogulását, mert kollégáimmal együtt nap mint nap azon dolgozunk, hogy Magyarország valóban családbarát ország legyen. Ugyancsak kiemelt figyelmet igyekszem fordítani a magyar fiatalokra, Magyarország jövőjének alakítóira, akiket átfogó tehetségprogrammal segítünk céljaik, álmaik elérésében.”

A leendő miniszter 2019 óta a Nők Magyarországért Klub alapító-elnöke, valamint a Nők a Magyar Nemzetért Mozgalom elindítója. 2016-ban ő hívta életre a Fut a család projektet.

Novák Katalin három idegen nyelven (német, francia, angol) beszél felsőfokon, valamint spanyolul középfokon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.