Használhatatlan maszkokat küldött Brüsszel

Szürreális történet: az EU által küldött több mint 50 ezer maszk használhatatlannak bizonyult, ezért azokat meg kell semmisíteni, amelynek költségeit szerencsére Brüsszel állja.

2020. 05. 28. 17:34
HAHN, Johannes
Brüsszel, 2020. május 27. Védõmaszk a pulpituson, miközben Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekben felelõs tagja sajtóértekezletet tart Brüsszelben 2020. május 27-én. Az Európai Bizottság ezen a napon ismertette a testület koronavírus-járvány utáni gazdasági újjáépítési programját, illetve a 2021-ben kezdõdõ hétéves uniós keretköltségvetési idõszakra vonatkozó, felülvizsgált javaslatait. MTI/EPA/Reuters pool/Francois Walshaerts Fotó: Francois Walshaerts
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU tagállamai orvosi eszközöket igényelhettek az Európai Bizottságtól (EB) április közepén, Magyarország számára egy képlet alapján 250 ezer maszkot ígért a testület, amelyből 54 ezer meg is érkezett május 12-én. Két héttel később, május 25-én azonban Brüsszel úgy tájékoztatta a tagállamokat, hogy a maszkokat meg kell semmisíteni minőségi okokból. A megsemmisítés költségeit az EU-tagok igényelhetik az EB-től – értesült a Magyar Nemzet névtelenséget kérő brüsszeli forrásból.

Lapunk úgy tudja, hogy a Bizottság Egészségügyi Főigazgatósága (DG Santé) 100 millió eurós forrásból valósított meg orvosi eszközbeszerzéseket. Ebből a pénzügyi keretből KN95-ös maszkokat is vásároltak, amelyeket ki is szállítottak a tagállamok által megadott helyszínekre az Európai Betegségmegelőzési Járványvédelmi Központ (ECDC) által kidolgozott elosztási kulcs szerinti mennyiségben. A május 12-én érkezett szállítmányról a megérkezése után két héttel bizonyosodott be, hogy minőségi problémák állnak fenn. A használhatatlan védőeszközök sorsáról jelenleg nem tudunk többet, vélhetően a közeljövőben megsemmisítésre kerülnek.

Értesüléseink szerint a szóban forgó védőeszközök KN95 GB2626-2006-os védőmaszkok, amelyekből az EB mintegy 10 milliót vásárolt, ezek 1,5 milliós tételekben érkeznek Európába Kínából. Május 13-ára mintegy 18 tagállamba szállították ki az eszközöket, amelyekkel kapcsolatban már a megérkezésükkor felmerült, hogy nem nyújtanak megfelelő védelmet. Számos tagállam kezdte el vizsgálni a maszkok minőségét, a kiszállítást követően azt kérte a Bizottság, hogy a védőeszközöket ne használják amíg ki nem derül, hogy valóban megfelelő minőséget képviselnek-e. Május 20-ára már több – információink szerint addigra négy – tagállam vizsgálta be a maszkokat, és a kísérletek alapján bebizonyosodott: a védőeszközök használhatatlanok.

A Magyar Nemzet az ügy kapcsán kérdéseket intézett az Emberi Erőforrások Minisztériumához. Arra voltunk kíváncsiak, hogy meg tudják-e erősíteni értesüléseinket, valamint, hogy megsemmisítésre kerültek-e a maszkok és visszaigénylik-e a ezen művelet költségeit Brüsszeltől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.