Hétfőtől elérhető a Magyar falu program újabb kiírása

– Az intézkedéssorozat célja az ötezer fő alatti települések népességcsökkenésének megállítása – mondta Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. A magyar kormány évről-évre nagyobb összegekkel támogatja a Magyar falu programot.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 02. 13. 14:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Húszmilliárd forint keretösszegű pályázatra lehet jelentkezni hétfőtől a Magyar falu program részeként az önkormányzati tulajdonú intézmények fejlesztésére, és egymilliárd forint áll rendelkezésre közösségi programokhoz kapcsolódó támogatások finanszírozására – jelentette be Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos egy szombati sajtótájékoztatón, Naszályon.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta: a kormány elkötelezett a kistelepések fejlesztésében Fotó: MTI/Rosta Tibor

– A hétfőn tíz órától elérhető keret ingatlanfejlesztési részéből faluházak fejlesztésére, szolgálati lakások felújítására és kialakítására, orvosi rendelők fejlesztésére, óvodaépületek korszerűsítésére és építésére, valamint közösségi intézmények építésére és felújítására pályázhatnak a települések – jelentette be a kormánybiztos.

Azt is megjegyezte: néhány hetes különbségekkel további három csoportban lesznek elérhetők a Magyar falu programhoz kötődő pályázati kiírások.

Gyopáros Alpár elmondta, hogy az egymilliárd forintos közösségfejlesztési keretből a közösségfejlesztő személy finanszírozása támogatható, valamint a közösségi terek működését támogató és a programok szervezéséhez kapcsolódó eszközbeszerzések kiadásai fedezhetők.

A pályázat benyújtására szolgáló elektronikus felület április 16-án nyílik meg: ettől a naptól harminc napig lehet jelentkezni. A pályázatokat hatvan napon belül bírálják el. Várhatóan június végére, július elejére aláírják a támogató okiratot, és a nyertesek számlájára megérkeznek az igényelt összegek. A program három évének összesített költségvetése meghaladja a hatszázmilliárd forintot, az ez alapján támogatott fejlesztések kizárólag hazai forrásból valósulnak meg.

– Február elején a kormány azoknak a falvaknak biztosított negyvenöt milliárd forintos keretösszegű támogatást, amelyekben nincs olyan kisbolt, ahol a lakosok megvásárolhatnák az alapvető élelmiszereket. A pályázati keret a kétezres lélekszám alatti települések kisboltjainak megújulására szolgál – emlékeztetett a kormánybiztos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.