„Hisszük, hogy a kereszténységnek nemzetmegtartó ereje van”

Újbuda DK-s vezetése a politikai haszonszerzésre koncentrál, ahelyett, hogy a kerület érdekeit nézve segítenék az emberek életének jobbítását – jelentette ki lapunknak Simicskó István, a városrész fideszes országgyűlési képviselője. Hangsúlyozta: míg László Imre polgármester és köre azt hangoztatja, hogy a kormány nem segíti a baloldali vezetésű önkormányzatokat, egymást követik az átadások, s a napokban kezdődött az évszázad eddigi legnagyobb fővárosi egészségügyi beruházásának részeként a Dél-budai Centrumkórház építése is.

2020. 11. 28. 7:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A többi ellenzéki városvezetéshez hasonlóan a DK-s László Imre vezette újbudai önkormányzat is következetesen arról beszél, hogy megálltak a fejlesztések a kerületben. Mi a valóság, hogyan haladnak a kerületi beruházások?

– 2010 óta számos fejlesztés, beruházás valósult meg a kerületben. Ilyen volt például a Móricz Zsigmond körtéren a Gomba felújítása, a Bikás park teljes megújulása, futókörök, szabadtéri fitneszparkok kialakítása, az 1-es villamos meghosszabbítása a Kelenföldi pályaudvarig, hogy csak néhányat említsek.

– Mostanában mégis elég sok olyan hír látott napvilágot, hogy leálltak a fejlesztések Újbudán.

– Sajnos országosan is megfigyelhető az a kommunikációs politika, miszerint a magyar kormány nem segíti a baloldali vezetésű önkormányzatokat. Ez egyszerűen nem igaz, sőt. Aki ilyet állít, az nincs tisztában a tényekkel, nem is nagyon jár Újbudán, hiszen látni lehet, mennyi helyen újul meg és épül a városrész. Sajnos a baloldali városvezetők rendre a politikai haszonszerzésre koncentrálnak, ahelyett, hogy a kerület érdekeit nézve segítenék az emberek életének jobbítását. Úgy gondolom, az álhírek, a félretájékoztatások nem méltók egyetlen városatyához sem. Az ilyen és ehhez hasonló viselkedésekkel visszaélnek az állampolgárok megelőlegezett bizalmával, miközben fordíthatnák ezt az időt, anyagi és emberi erőforrást a kerület hasznára is. Örülök, hogy az elmúlt időszakban is több milliárdos beruházásokat sikerült Újbuda fejlődéséért kijárnom. Nagyon fontos, hogy a munkálatok a mostani rendkívüli helyzetben sem álltak le, a pandémia időszakában – természetesen a megfelelő óvintézkedéseket betartva – is egymást követik az átadások.

– Milyen fejlesztések történtek és zajlanak jelenleg is a kerületben?

A teljesség igénye nélkül: kívül-belül megújult a ciszterci Szent Imre-templom, Újbuda jelképe. Új, kétszintes tornacsarnokkal bővül a rendhez tartozó Szent Imre Gimnázium is. Könnyűszerkezetes tornacsarnok építése zajlik az Újbudai Ádám Jenő Általános Iskola udvarán, ahol Maruzsa Zoltán államtitkár úr a további fejlesztések terveit is megosztotta.

– A napokban kezdődött a Dél-budai Centrumkórház építése is.

– Igen, ez az évszázad eddigi legnagyobb fővárosi egészségügyi beruházásának része, s több mint egymillió ember ellátására lesz alkalmas. A Gazdagréti Tanuszoda is rohamos tempóban épül, amire már nagyon régóta vártak a kerületben. Az elmúlt évtizedekben sokak kampányígéretében szerepelt. Nem utolsósorban pedig kedden új tornacsarnokot adtunk át a Szent Margit Gimnáziumban.

– Beszélne kicsit bővebben az egyes beruházások részleteiről?

– A fejlesztések kapcsán körvonalazódik az a fajta értékalapú gondolkodásmód, mely távolabbról nézve jól példázza a magyar kormány prioritásait. A Fidesz–KDNP számára kiemelt helyen szerepel nemzeti kultúránk megőrzése, erősítése. Hisszük, hogy a kereszténységnek nemzetmegtartó ereje van. Nemcsak gyökereinket, hanem jövőnket is jelenti. A ciszterci rend alapokmánya kihirdetésének 900. évfordulója alkalmából 2019-ben a magyar kormány célul tűzte ki a hozzájuk tartozó épületek megerősítését, bővítését. A támogatással így a budai ciszterci Szent Imre-templom is megújulhatott, a Szent Imre Gimnázium pedig tovább bővülhet.

– Az állagmegóváson és az épületfejlesztésen kívül mit jelentenek ezek a beruházások a kerületnek?

– A rend összekapcsolódott Újbudával. Amellett, hogy színvonalas oktatást biztosít gyermekeinknek, a kerület életében betöltött szerepe is meghatározóvá vált az elmúlt száz évben. Ahogy említettem, a napokban adtuk át a szintén rendi fenntartású Szent Margit Gimnázium új tornacsarnokát, mely 1360 négyzetméteren biztosítja az egészséges testmozgást. A tornacsarnok tetején egy rekortán burkolatú kézilabdapályát is megépítettünk.

– Az Újbudai Ádám Jenő Általános Iskola kapcsán milyen fejlesztésekről tud beszámolni?

– Ott egy könnyűszerkezetes tornacsarnok segíti majd a mindennapos testnevelés biztosítását – az új csarnok elkészültéig a Szent Imre Gimnázium tanulóinak is. Láthatjuk ezeknél a beruházásoknál is, ahogy a kormányzati szándék konkrét cselekvéssé formálódik. A rendszeres testmozgás és az egészséges életmód tudatos kialakítását már gyermekkorban el kell kezdeni. Ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő, korszerű infrastrukturális háttér biztosítása. Ugyanakkor ezek az épületek nem csak a diákoknak állnak majd rendelkezésére. A tanórákon túl a felnőtt, sportolni kívánó korosztályt is várják, tömegsportok színhelyéül is szolgálhatnak.

– Napjaink pandémiás helyzetében valóban nem árt az egészségünkre is odafigyelni.

– Valóban, hiszen egy erős, felkészített immunrendszer sokat segíthet a vírus elleni védekezésben. Sajnos vannak olyan élethelyzetek, amikor már orvosi beavatkozásra van szükség. A Dél-budai Centrumkórház beruházása önmagában is egyedülálló egészségügyi fejlesztés, büszkék vagyunk arra, hogy Újbuda adhat otthont egy ilyen szuperkórháznak. Láthatjuk, hogy a kormány mind a magyar emberek egészségének megtartására, a megelőzésre, mind a betegségek legkorszerűbb, XXI. századi kezelésére kiemelt figyelmet fordít.

– Említette a Gazdagréti Tanuszodát, melynek átadására sem kell már sokat várni.

– A tanuszoda a rendszerváltástól kezdve sok kampányígéretben szerepelt már, és az újbudaiak régóta türelemmel várták ennek a fejlesztésnek a megvalósulását. Örülök, hogy az én közreműködésem nyomán sikerül felépíteni. Nem volt könnyű életre hívni ezt a fejlesztést, többek közt az elhúzódó területrendezési kérdések is hátráltatták a beruházás megkezdését. De azt vallom, hogy ha kitartóan dolgozunk egy célért, annak lesz eredménye. Én is sokszor jártam a kijelölt területnél, jó látni, hogy már nemcsak egy füves tér vár minket, hanem egy szinte teljesen felépült uszoda magasodik ott. A beruházás során több mint 1300 négyzetméteren egy kétmedencés létesítményt alakítunk ki, amely segíti majd a kerületben élő gyermekek úszásoktatását is.

– Az elmondottak alapján nem is kérdés, hogy milyen jelentős beruházások vannak Újbudán.

– Ahogy mondja. Azt gondolom, a bemutatott fejlesztésekből jól látszik, hogy a kerület milyen fantasztikus lehetőségekben részesül még a járványhelyzet alatt is. A támogatások megítélésnél kiemelt helyen szerepel. Több beruházás is már a küszöbön áll. Az egyik jelentős lépés a Dél-Budát a Csepel-szigettel összekötő Galvani híd megépítése lesz, amely többek közt kulcsszerepet játszik majd az Újbudát is érintő belvárosi forgalomcsökkentésben. A jövőben is mindent megteszek azért, hogy a XI. kerület továbbra is a főváros egyik legdinamikusabban fejlődő, legélhetőbb városrésze legyen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.