Ingatag az ellenzék budapesti egysége

Mindössze pár órát ért meg a Karácsony Gergely által immár másodszor bejelentett teljes ellenzéki egység a közös kerületi polgármesterjelöltekről. A baloldal főpolgármester-jelöltjének szavait pártjának, a Párbeszédnek a közleménye másította meg, kiderült, hogy az „együttműködés jegyében” a Jobbik két kerületben is ráindulhat a baloldal jelöltjeire. Tarlós István főpolgármester szerint Karácsony összevissza beszél. A Fidesz szerint a szivárványkoalíció a teljesen alkalmatlan Karácsony Gergellyel egy napot se lenne képes együtt dolgozni a fővárosért.

Baranyai Gábor - Kárpáti András
2019. 07. 06. 7:30
null
Karácsony bejelentése után pártja új jelölteket nevezett meg Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem kommentálom a dolgot, legfeljebb annyiban, hogy Karácsony Gergely egy ideje megint összevissza beszél – reagált a Magyar Nemzetnek Tarlós István arra válaszul, hogy Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd főpolgármester-jelöltje tegnapi sajtótájékoztatóján bejelentette: hat ellenzéki párt megállapodott arról, hogy az őszi önkormányzati választásokon közösen támogatott jelölteket indítanak az összes budapesti kerületben.

A főpolgármester szerint egyre inkább látszik, hogy Karácsony Gergelynek fogalma sincs a fővárosi ügyekről, nincs képben, ha Budapestről van szó, ami nem is csoda – tette hozzá –, hiszen Zugló polgármestere az utóbbi két-három évben gyakorlatilag sem a Fővárosi Közgyűlés, sem pedig annak a bizottságnak a munkájában nem vesz részt, amelynek tagja.

Karácsony a Fidesz szerint is teljesen alkalmatlan, „még egy kerületet sem tud vezetni, a többieket meg csak a hatalom és a pénz érdekli” – fogalmazott a kormánypárt az ellenzéki bejelentés után. Közleményükben azt is megjegyezték: az ellenzéki pártok „a háttérben marakodnak, egymást és még Karácsony Gergelyt is átvágják”. „Ez a szivárványkoalíció a teljesen alkalmatlan Karácsony Gergellyel, Gyurcsányékkal, a szocialistákkal, a Jobbikkal, a momentumosokkal, az LMP-sekkel egy napot se lenne képes együtt dolgozni a fővárosért” – fogalmaztak, hozzátéve, hogy együtt tennék tönkre mindazokat az eredményeket, amelyeket Budapest az elmúlt években Tarlós István és a kormány közös munkával elért.

Mint már utaltunk rá, Karácsony Gergely, a baloldal főpolgármester-jelöltje, a Párbeszéd zuglói polgármestere tegnap bejelentette: a Jobbik és az LMP is részt vesz az együttműködésben, és minden kerületben egyetlen ellenzéki polgármesterjelöltet állítanának a DK-val, az MSZP-vel, a Párbeszéddel és a Momentummal együtt.

Karácsony bejelentése után pártja új jelölteket nevezett meg
Fotó: Kurucz Árpád

Az április hatodikán már egyszer kihirdetett névsor néhány helyen változott, így például Ferencvárosban előválasztáson fog eldőlni, hogy ki legyen a közös ellenzéki jelölt. Két jelölt miatt alakult ki vita: egyikük a Momentum ajánlásával ringbe szálló volt LMP-s, jelenleg független Jancsó Andrea, a másikuk pedig a politikai pályafutását az az azóta már megszűnt Együttben kezdő és függetlenként folytató Baranyi Krisztina.

Molnár Zsolt közös döntésnek nevezte a IX. kerületi előválasztást, amelynek győztesét támogatni fogják. Az MSZP budapesti elnöke elmondta: Soroksáron támogatják a jobbikos Bereczki Miklóst, és mind a 23 kerületben olyan megállapodást kötöttek a Jobbikkal, ami lehetővé teszi, hogy ne egymással versenyezzen az ellenzék.

Molnár arra is kitért, hogy nagyra értékeli Pesterzsébet jelenleg független, korábban MSZP-s polgármesterének, Szabados Ákosnak a két évtizedes városvezetői tevékenységét, ám szerinte Szabados „átlépett egy olyan határt”, amit nem tudnak elfogadni. Ezzel arra utalt, hogy a Fidesz–KDNP választási együttműködésről tárgyal Szabadossal. Molnár a pesterzsébeti ellenzéki jelölt nevét azonban nem mondta meg, szavai szerint azt csak a jövő héten jelentik be.

Érdemes megjegyezni, hogy míg a szocialista politikus azt hangoztatta, hogy közösen indul a hat párt – köztük a Jobbik – a főpolgármester-választáson is, Bencsik János, a Jobbik budapesti elnöke lapunknak úgy fogalmazott: Karácsony a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje, a Jobbik nem vesz részt az őt támogató kampányban. Karácsony erről a Magyar Nemzetnek annyit mondott: „A Jobbik álláspontja világos, nem állítanak másik jelöltet.”

Kérdésünkre kizárta egy lehetséges zuglói előválasztás kiírását, amit a XIV. kerületi ellenzék vitái miatt egyesek elkerülhetetlennek tartanak. Pikáns adalék, hogy a Hír Tv riporterének kérdésére értelmezhetetlen választ adott a Párbeszéd társelnöke. A riporter azt szerette volna megtudni tőle: kire utalhat azzal a korábbi kijelentésével, hogy „politikai hulla lesz az, aki még egyszer megpróbál bekavarni”. Karácsony pedig a válaszában a televízió szerkesztőségét nevezte meg.

A szivárványkoalíció főpolgármester-jelöltje által délelőtt 10 órakor bejelentett lista nem volt hosszú életű, mivel a Párbeszéd délutáni közleményében már az állt, hogy „az együttműködés keretében a Jobbik két további kerületben is saját jelöltet állít: az V. kerületben Losonczy Pál, a XX. kerületben Bencsik János személyében”. Karácsony pártjának közleménye azért is meglepő, mert a Párbeszéd a többi baloldali formációval együtt elvileg a szocialista Tüttő Katát támogatja az V. kerületben. A XX. kerületben pedig még keresik a baloldali pártok a nekik tetsző jelöltet.

Széllel szemben

Karácsony Gergely a zuglói önkormányzat határozata ellenében akadályozza a helyiek ingyenes parkolását. A XIV. kerületi képviselő-testület ugyanis 2017-ben a fideszes Kovács Balázs módosító indítványával együtt elfogadott egy parkolásról szóló rendeletet. A kormánypárti képviselő javaslata szerint évi száz óra ingyenes parkolási lehetőséget kéne biztosítani a zuglói lakóhellyel rendelkezők számára a városrész parkolási övezeteiben. Habár a kedvezmény bevezetésének határideje tavaly március 31-én lejárt, azóta sem történt semmi. Karácsony jelenleg különböző módokon áll útjába annak, hogy a zuglóiak ingyen parkolhassanak a kerületükben. Mint ismert, a zuglói képviselő-testület a Fidesz javaslatára idén májusban döntött az önkormányzat botrányos – napi egymillió forint veszteséget termelő – parkolási szerződéseinek felmondásáról és arról, hogy június 13-tól legyen ingyenes a parkolás a helyiek számára az egész kerületben. Az ellenzék főpolgármester-jelöltje a kormánypártok július 1-jei felszólításának sem hajlandó eleget tenni, hogy engedje el a parkolási bírságot azoknak a zuglóiaknak, akiket a megelőző két hétben büntettek meg a kerületben. Zugló közben a pénzügyi összeomlás szélére sodródott, az önkormányzat hónapok óta gyakorlatilag fizetésképtelen. Egyes sajtóhírek szerint egy vagy több beszállító is kezdeményezte az adósságrendezést Zuglóval szemben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.