Írdalá.hu: megvan a nyolcadik ország, célba ért Szlovénia is

A székely petíció aláírásgyűjtése nem áll le, most Lettországért és a ráadáson dolgoznak gőzerővel.

2021. 02. 01. 8:52
null
A gyűjtés a február 7-i határidőig folytatódik Forrás: Facebook/Írdalá.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyanazon a napon, vasárnap, amikor révbe ért a székely petíció, egy nyolcadik európai uniós országban, Szlovéniában is összegyűlt a kellő számú aláírás. Ezzel már a hét helyett nyolc államban – Szlovénia mellett Horvátországban, Litvániában, Magyarországon, Romániában, Spanyolországban, Svédországban és Szlovákiában – is sikerült teljesíteni a jogszabályban előírt limitet.

Szlovéniában vasárnap 23 óra 22 perckor lett meg a hatezredik szignó.

A gyűjtés azonban nem áll le, mert ahogy a szlovéniai kampányt irányító Veress Hilda, a kampánycsapat operatív igazgatója a Magyar Nemzetnek korábban kifejtette: a február 7-i határidőig a ráadáson is dolgozni kell azokban az államokban, ahol éppen csak átlépték a küszöböt, mert a szignók egy része hibás lehet.

A gyűjtés a február 7-i határidőig folytatódik
Fotó: Facebook/Írdalá.hu

Látszik a munka eredménye, mert folyamatosan érkeznek is az aláírások. Spanyolországban – azok után, hogy vasárnap éjjel negyed kettőkor összegyűlt a kellő számú, 40 500 támogató – újabb csaknem 1300 vélhetően baszk és katalán állt a székelyek ügye mellé, és továbbra is gyűlnek az aláírások.

Érkeznek a szignók a már karácsony előtt célba ért Svédországból is, és ha lassabban is, de Szlovéniából és Litvániából is csatlakoznak még a kezdeményezéshez.

Horvátországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában nem lehet gond az érvényességgel, mert korábban bőven túlteljesítették a limitet, hazánkban például a szükséges aláírás-mennyiség ötvenszerese gyűlt össze.

A kampánycsapat abban reménykedik, hogy a február 7-i határidőig egy kilencedik európai uniós államban, Lettországban is teljesíthető a cél, a balti államban még csaknem 2800 aláírás kell a sikerhez.

Ennek amiatt is lehet jelentősége, hogy minél több országban ér célba a székely petíció, annál nagyobb lesz majd a nyomás a brüsszeli döntéshozókon, az Európai Bizottságon, hogy pozitív határozatot hozzanak. A tét hatalmas, hiszen ha a 2019 májusában indult kezdeményezés érvényes és eredményes lesz, akkor egy hosszú folyamat végén a tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei alanyi jogon pályázhatnak európai uniós támogatásokra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.