Jakab Péter egyszemélyes akciója

A Jobbik az ellenzéki együttműködésben marginális szerepet fog képviselni – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Deák Dániel. Horn Gábortól azt is megtudtuk: Jakab erősen túloz a párt támogatottságáról. Az elemzők a Jobbik elnökének egyéves teljesítményét értékelték, valamint azt, hogy milyen esélyei vannak Jakab Péternek a baloldal előválasztásán.

Vizvári Soma
2021. 01. 27. 6:21
JAKAB Péter
Az egykor radikális párt elnöke beállt a balliberális sorba Fotó: Mónus Márton Forrás: MTI/Mónus Márton

A Jobbik az ellenzéki együttműködésben marginális szerepet fog képviselni – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Deák Dániel. Horn Gábortól azt is megtudtuk: Jakab erősen túloz a párt támogatottságáról. Az elemzők a Jobbik elnökének egyéves teljesítményét értékelték, valamint azt, hogy milyen esélyei vannak Jakab Péternek a baloldal előválasztásán.

Jakab Péter azért kerülhetett a Jobbik élére, mert a párt első vonala – miután már nem látott hosszú jövőt a Jobbik előtt – otthagyta a pártot

– indította Deák Dániel a Jobbik-elnök egy évének értékelését a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában. A XXI. Század Intézet vezető elemzője hozzátette: – Jakab rosszul mérte fel a helyzetét, a 2022-es választások előtt alig másfél évvel folytatja a botránypolitizálást, így tovább rombolja a párt társadalmi megítélését. Ráadásul az elnök politikája további kilépéseket eredményezett, mára szinte csak a legszorosabb szövetségesei maradtak a pártban, amely az elmúlt egy évben tetszhalott állapotban volt.

– Beszédes adat, hogy a Jobbik mára a 2018-as szavazóinak 85 százalékát elveszítette. A 2020. október 11-i borsodi választási vereség, illetve az azt megelőző karcagi időközi választás emellett azt is mutatta, hogy

Jakab Péter vezetésével már a párt vidéki bázisának jelentős része eltűnt, így az ellenzéki együttműködésben marginális szerepet fog képviselni – mondta az elemző.

Deák a Jobbik elnökének hétfői bejelentésére is kitért. – Jakab Péter miniszterelnök-jelöltsége meglehetősen komolytalan,

egyetlen olyan prognózis sincsen, amely szerint esélyesként indulhat a baloldali előválasztáson.

Ez Jakab Péter egyszemélyes akciója, ami csupán azt garantálja számára, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette szivárványkoalíció listájának befutó helyére kerül. A Jobbik viszont, ha minden így marad, csupán néhány parlamenti mandátumhoz juthat 2022-ben, ami várhatóan a párt megszűnését jelenti majd. Jakab Péter pedig a botránypolitikusok szokásos sorsára jut, és eltűnik a magyar közéletből – vélekedett Deák Dániel.

Horn Gábor viszont úgy véli, hogy a Jobbik Jakab Péter vezetésével az elmúlt egy évben stabil pártjává vált az ellenzéknek.

A Republikon Intézet vezetője a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: szerinte Jakab Péter kommunikál a legjobban a kormányellenes oldalon tevékenykedő politikusok közül, és ezt hétfői évértékelője is bizonyítja. Érdemes megjegyezni, hogy Horn ezt egy nem nyilvánosan rögzített, közönség nélkül elmondott beszédre alapozta. Felvetésünkre azzal a politológus is egyetértett, hogy ilyen körülmények között könnyebb dolga van egy politikusnak. A Republikon vezetője szerint nincs kőbe vésve, hogy Jakab Péter esélytelen az előválasztáson pusztán azért, mert a Jobbik jobboldali pártnak nevezi magát, mivel az összefogás szimpatizánsai arra fognak szavazni, akiről úgy gondolják, hogy a legesélyesebb Orbán Viktorral szemben. – Mára kialakult az ellenzéki szavazó típusa, akinek mindegy, csak ne Orbán Viktor kormányozzon. A Jobbik tagságában pedig ugyanazok a folyamatok zajlottak le, mint a támogatói körében, ezért nem hiszem, hogy zavarná őket, ha más párt politikusát kellene támogatniuk mint miniszterelnök-jelöltet. A politikában persze fontos, hogy a tagságot a vezetés pozíciókhoz juttassa, de ennek amúgy is a kormányváltás az első feltétele – válaszolta Horn Gábor arra a kérdésünkre, hogy nem lenne-e sok a tagságnak, ha Jakab Péter beállna Dobrev Klára mögé. Szóba került a Jobbik elnökének eredménykampánya is.

Jakab Péter ugyanis azt hirdeti, hogy egyéves vezetése alatt a párt támogatottsága hatról 14 százalékra duzzadt.

A Republikon mérései ezt az állítást nem támasztják alá.

A liberális intézet vezetője arról tájékoztatott: ők stabilan hét százalékon mérik a Jobbikot a biztos szavazók körében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.