Januártól új szintre lépett a magyar családok támogatása

Újabb szintre lépett a családtámogatás és az otthonteremtés a januártól bevezetett intézkedésekkel, amelyeknek köszönhetően az új otthont keresők mellett azok is segítséget kapnak, akik nem szeretnének költözni – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Végh Attila
2021. 01. 24. 8:48
null
Novák Katalin fontosnak tartja, hogy a keresztény, jobboldali értékek képvviselve legyenek az EU-ban Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Katalin közölte, idén újabb, az eddiginél is magasabb szintre lép Magyarországon a családok támogatása. Mint mondta, a koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére is van forrás a családtámogatásra, a biztonságos családi háttér, az otthon megteremtése a gazdasági növekedés nagyon fontos alappillére.

Magyarország kormánya 2021 január 1-től több új, a családokat és ezzel szoros összefüggésben a gazdaságot is érintő döntést hozott. Emlékeztetett: januártól az új építésű ingatlanok értékesítési áfája 27 százalékról 5 százalékra csökkent, azok, akik családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolnak ingatlant, az 5 százalékos áfát is visszaigényelhetik, a csokkal vásárolt új vagy használt ingatlanok pedig illetékmentesek. Emellett igényelhető a csok többgenerációs otthonok létrehozására, és otthonfelújítási támogatást vehetnek igénybe a legalább egy gyermeket nevelők.

A miniszter kifejtette, a jelenlegi kormány tíz éve kezdte el a magyar családtámogatási program folyamatos, állandóan fejlődő alakítását,

az előző, baloldali kormányok semmilyen otthonteremtő támogatást nem nyújtottak a magyar polgároknak.

Hozzátette, a jelenlegi családpolitika alapot képez arra is, hogy a vírushelyzet okozta gazdasági recesszióból Magyarország a világszerte ismert körülmények ellenére is a lehetőségekhez képest megerősödve lábaljon ki, amihez minden segítséget megad a kormány.

A 2019 decemberében mért foglalkoztatási adatokat összevetve a tavalyi adatokkal 4000 fővel kevesebb volt 2020 végén a munkanéküleik száma, vagyis a kormány tartotta az ígéretét hogy több munkahelyet tud teremteni mint amennyit elpusztított a koronavírus-járvány, így kijelenthető, hogy

az európai átlagnál stabilabb Magyarország gazdasági helyzete.

Novák Katalin úgy fogalmazott, a gazdasági fejlődés elképzelhetetlen az otthonteremtés, az otthon nyújtotta biztonság által megalapozott jövőkép nélkül. Az idén magasabb szintre lépő családtámogatási politika ezzel az ország gazdasági fejlődését is szolgálja.

A miniszter arról is beszélt, hogy az új családtámogatási rendszerben azok is kaphatnak állami támogatást, akik nem akarnak elköltözni, csak fel szeretnék újitani az otthonukat. Hangsúlyozta, a családtámogatási intézkedések fedezetére 2600 milliárd forint áll rendelkezésre az állami forrásból, amit tulajdonképpen nem is csak egyszerű támogatásnak, hanem az ország fejlődését szolgáló befektetésnek tekint a kormány.

Ez az összeg két és félszerese annak, amit korábban az otthonteremtésre fordítottak

– tette hozzá.

Novák Katalin fontosnak tartja, hogy a magyar fiatal felnőttek is olyan kedvezményekben részesülhetnek, ami megkönnyíti a családalapítást, jövőjük megalapozását. A családi otthonteremtési kedvezmény és a babaváró hitel mellett állami támogatással vásárolhatnak korszerű személygépkocsit a több gyermekes családok, a családi adókedvezmény is kedvezőbb, de ebbe a támogatásba tartozik az ingyenes nyelvvizsga, az ingyenes KRESZ vizsga és a térítésmentes tankönyvellátás köre is. A miniszter szerint a családtámogatási rendszer a demográfiai adatokban is visszaköszön:

míg 2011-ben 1,23 százalékos volt a magyar termékenységi arányszám, jelenleg ez az adat 1,56, ami nagyon jelentős emelkedés.

Novák Katalin a norvég adatokhoz viszonyította a magyarországi mutatókat, mely szerint a kétezres évek elején ott csaknem 2 volt a termékenységi mutató, jelenleg pedig 1,53 vagyis rosszabb a magyar arányszámnál, pedig Norvégiában a migrációs letelepedésekkel is nőtt a lakosság száma.

A kedvező demográfiai mutató további növekedéséhez a kormány családpolitikája mellett a társadalmi ösztönzés is elengedhetetlen, bátorítva a fiatalokat a munka melletti családalapításra, gyermekvállalásra.

Ennek érdekében lép életbe jövőre a 25 év alatti munkavállalók adómentessége.

Novák Katalin hozzátette, az anyagi támogatás mellett a társadalmi szemléletváltás is lényeges ezen a fronton, utód nélkül nem megy előre a világ, a fenntartható fejlődéshez elengedhetetlen a felelős gyermekvállalás, ezzel tudjuk továbbadni, átörökíteni, jobbá tenni a társadalmat. A miniszter szerint a példa értékű magyar családpolitikai stratégia is hozzájárult ahhoz, hogy a koronavírus-járvány okozta helyzetben Magyarországon nagyobb a békesség, mint sok más országban, a magyarok a járvány okozta nehéz helyzet ellenére is jónak tartják, hogy többet lehetnek családtagjaikkal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.