Karácsony Gergely látszategyeztetést tartott a lakáskiadásról

Karácsony Gergely szerint helyes és indokolt a lakások turisztikai célú hasznosításának a korlátozása. A főpolgármester a Soros György által támogatott lakhatási szervezetek és a magánszálláshely-kiadással foglakozók érdekvédelmi szervezeteinek érveit ütköztette. Karácsony véleménye megegyezik a lakhatásért felelős főtanácsadójának, az évi mindössze harmincnapos kiadás mellett kampányoló A Város Mindenkié csoport meghatározó alakjának, Misetics Bálintnak az álláspontjával.

2020. 09. 04. 17:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosi önkormányzat épületében találkoztak azok a szervezetek, amelyek a rövid távú szálláshelykiadás (Airbnb) ellen kampányolnak. Az ügyben azonos álláspontja van A Város Mindenkié csoportnak, a Habitat for Humanity Magyarországnak és az Utcáról Lakásba Egyesület képviselőinek, akik azt szeretnék, hogy magánlakást turisztikai célra csak évi harminc napra legyen szabad kiadni. A megbeszélésre meghívták a kiadó ingatlanok magántulajdonosait képviselő Airbnb Szövetséget, a Felelős Szálláskiadók Szövetségét, a Magyar Apartmankiadók Egyesületét, valamint a Felelős Magánszálláshely-kiadók Egyesületét. Karácsony álláspontja az, hogy a lakbérek szélsőséges emelkedése sok budapestinek tette megfizethetetlenné a lakásbérlést, és ehhez a lakások szálláshellyé alakítása is hozzájárult. A baloldali városvezetés szerint helyes és indokolt a magánlakások turisztikai célú hasznosításának korlátozása.

„Hálás vagyok, hogy egy egymás érveire és szempontjaira nyitott beszélgetésen vehettem részt, én sokat tanultam belőle. A szabályozás ügyében természetesen nem volt konszenzus, de egyes fontos részkérdésekben – például az illegális lakáshotelek elleni fellépésben, a nagyüzemi magánszálláshelyek korlátozásában és a szomszédoknak okozott kellemetlenségek csökkentésében – mintha az egyébként ellenérdekelt felek is egyet értettek volna” – összegezte Karácsony a két ellentétes oldal párbeszédét.

Szabó Natasa lakhatási szakértő, szociológus A Város Mindenkié sajtótájékoztatóján kijelentette: a lakáskiadóknak hosszú távon több lehetőségük lesz a kiadásra, mert az ilyen ingatlanoknak nem az a feladatuk, hogy többmilliós bevételt termeljenek, hanem hogy a közösség részére is értéket teremtsenek. Az ügy érdekessége, hogy Karácsony Gergely lakhatási ügyekért felelős főtanácsadója, Misetics Bálint A Város Mindenkié csoport vezéralakja. Ezért nem is lehetett kérdés, hogy a főpolgármester melyik érdekcsoport érveit tartja megfelelőnek.

A bulinegyed miatt Erzsébetvárosban működik a legtöbb Airbnb-szálláshely. Virágh Előd, az erzsébetvárosi Fidelitas elnöke lapunknak elmondta: biztosítani kell a lakóközösségek nyugalmát, és csak ellenőrizhető, tisztességesen működő rövid távú lakáskiadásnak van helye a fővárosban.

– Ezeket a kérdéseket nem kommunista eszközökkel, az ötvenes évek sötét államosítási időszakát idéző kijelentésekkel kell mederbe terelni, hanem társadalmi párbeszéd és hatástanulmányok útján kell előkészíteni. Ezek olyan nélkülözhetetlen előkészítő munkálatok, amelyeket a liberális városvezetés sajnos nem ismer vagy egyszerűen csak hidegen hagyja – mondta el a helyi Fidelitas elnöke. Virágh Előd hozzátette: ők a mély vízbe dobás politikáját folytatják, majd csak lesz valahogy alapon.

– Mindenáron látványos változásokat akarnak felmutatni, az sem zavarja őket, ha közben többet veszít a város ezekkel az intézkedésekkel, mint amennyit nyer. Ezt láthattuk a fővárosi kerékpársávok és a VII. kerületi forgalomcsillapítás példáján is – mondta a Magyar Nemzetnek a helyi Fidelitas-elnök.

A Magyar Nemzet megírta: miközben a fővárosban gyakorlatilag megszűnt a tömeges turizmus, A Város Mindenkié csoport azt kéri az önkormányzatoktól, hogy évi mindössze harminc napot engedélyezzenek rövid távú lakáskiadásra, ezzel sarkallva a tulajdonosokat, hogy hosszú távra adják ki a lakásukat, lenyomva a piaci árakat.

A Soros György alapítványa által is támogatott A Város Mindenkié csoport a lakásukat rövid távra is bérbe adó tulajdonosokat arra kényszerítené, hogy olcsóbban adják ki ingatlanjukat, ami számukra jókora bevételcsökkenéssel járna. Mindezt azért, hogy befolyásolják az albérletárakat. Az augusztus 1-jén hatályba lépett új rendelet szerint a kormány az önkormányzatokat hatalmazta fel arra, hogy saját döntésük alapján szabályozzák a lakások turisztikai célú hasznosítását. A Város Mindenkié csoport ezek után nyílt levélben fordult a kerületi önkormányzatok vezetőihez: szabályozzák a turisztikai célú lakáskiadást évi legfeljebb harminc napban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.