időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Befolyásolná az albérletpiacot A Város Mindenkié csoport

Nagy Orsolya
2020.09.01. 07:48
Befolyásolná az albérletpiacot A Város Mindenkié csoport

Miközben a fővárosban gyakorlatilag megszűnt a tömeges turizmus, A Város Mindenkié csoport azt kéri az önkormányzatoktól, hogy évi mindössze harminc napot engedélyezzenek rövid távú lakáskiadásra, ezzel sarkallva a tulajdonosokat, hogy hosszú távra adják ki a lakásaikat, lenyomva a piaci árakat. A Magyar Nemzet úgy tudja: Józsefvárosban öt évre visszamenőleg elkezdték behajtani az ingatlanadót azoknál a tulajdonosoknál, akiknek a bejelentett lakcímük nem az adott ingatlanra szól.

A Soros György alapítványa által is támogatott A Város Mindenkié (AVM) csoport a lakásukat rövid távra is bérbeadó tulajdonosokat arra kényszerítené, hogy olcsóbban adják ki ingatlanjaikat, ami számukra jókora bevételcsökkenéssel járna.

Mindezt azért, hogy befolyásolják az albérletárakat.

Az augusztus 1-jén hatályba léptett új rendelet szerint a kormány az önkormányzatokat hatalmazta fel, hogy saját döntésük alapján szabályozzák a lakások turisztikai célú hasznosítását. Az AVM-csoport ezek után nyílt levélben fordult a kerületi önkormányzatok vezetőihez: szabályozzák a turisztikai célú lakáskiadást évi legfeljebb harminc napban.

„A lakbérszint az elmúlt években a környező országokhoz képest is szélsőséges mértékben emelkedett, és városlakók százezreinek vált megfizethetetlenné. Az önkormányzatok most egy olyan felhatalmazást kaptak, amely lehetővé teszi számukra, hogy egy világszerte alkalmazott szabályozási eszközzel enyhítsenek a lakhatási válságon: a lakások turisztikai célú hasznosításának a korlátozásával növeljék az elérhető bérlemények kínálatát, és ezen keresztül hozzájáruljanak a lakbérek megfizethetőségéhez is” – írta az AVM-csoport a közleményében. A témával kapcsolatos sajtótájékoztatójukon Szabó Natasa lakhatási szakértő, szociológus kijelentette: a lakáskiadóknak hosszú távon több lehetőségük lesz a kiadásra, mert az ilyen ingatlanoknak nem az a feladata, hogy többmilliós bevételt termeljenek, hanem a

 

közösség részére is értéket teremtsenek.

A marxista városszociológia eszközeit előszeretettel alkalmazó AVM-csoport jelenleg azt használja ki, hogy a koronavírus-járványt megelőzően, a tömeges turizmus hatására a rövid távú lakáskiadás nagyarányú elterjedése az ingatlan- és albérletárakat is megnövelte a fővárosban, ami miatt a kormánynak is lépnie kellett. Dömötör Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a szabályozás parlamenti vitájában kiemelte: azért is fontos a beavatkozás, mert a rövid távú lakáskiadás jelentős napi gondokat okoz a társasházakban, ahol a turisták és a lakók életét kellene összehangolni.

Józsefváros közben saját hatáskörben már meg is kezdte a kerületen kívül élő, de józsefvárosi ingatlannal rendelkezők adóját behajtani.

Még 2015-ben vezetett be az önkormányzat kommunális adót azokra az ingatlanokra, amelyek hasznot termelnek. Mint megtudtuk: az adófajtát önkéntes alapon kellett bevallani, ezért aki nem teljesítette fizetési kötelezettségét, annak nem küldött felszólítást az önkormányzat. Így volt ez addig, amíg új, baloldali vezetése lett a kerületnek: az elmúlt időszakban többen öt évre visszamenő kommunális adófizetésre felszólító levelet kaptak az önkormányzattól. A lapunk birtokába jutott fizetési felszólítás szerint

közel 130 ezer forintot kell fizetnie egy olyan személynek, aki nem Józsefvárosban él, és tudomása sem volt ezen kötelezettségéről.

– Az önkormányzat teljesen szabályszerűen jár el, amikor akár évekre visszamenőleg érvényesíti a kommunális adót azokkal szemben, akik nem tettek eleget az adatbejelentési kötelezettségüknek, és így az önkormányzat nem tudta meghozni a határozatot – magyarázta Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere. Az adószakértő szerint az a tény, hogy az önkormányzat korábban nem ellenőrizte a helyi adókat, nem befolyásolja a végrehajtást. Az önkormányzat eljárása akkor lenne jogszerűtlen, ha olyan magánszemélyekkel szemben lépnének fel, akik eleget tettek a bejelentési kötelezettségüknek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.