Kérdés, kinek adják ki a csantavéri bérgyilkost

Nálunk fenyegeti a legsúlyosabb büntetés, tényleges életfogytiglani fegyház a csantavéri bérgyilkosként elhíresült Dér Csabát, akit a cseh hatóságok szombaton fogtak el.

2019. 03. 04. 6:41
null
Dér Csabát egy prágai hotelben vették őrizetbe Forrás: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cseh rendőrség egységei fogták el pénteken este Prága egyik szállodájában a 39 éves vajdasági magyar bérgyilkost, Dér Csabát. A három ország hatóságai által körözött Dér ellenállás nélkül megadta magát. Ezzel a férfi igazolta Németh Zsolt kriminológusnak a Magyar Nemzetben kifejtett jellemzését, miszerint munkának tekinti a bérgyilkosságot, és ellenállás nélkül adja majd meg magát, ha sarokba szorítják, ugyanis a rendőröket nem tekinti célpontjának.

A prágai hotelszobájában hamis útleveleket, illetve uniós országok hamis személyi okmányait, valamit egy-egy 9 mm-es és 22-es kaliberű pisztolyt, ezekhez való lőszereket és hangtompítót, valamint álcázásra szolgáló kellékeket, például parókákat találtak. A cseh hatóságok most azt vizsgálják, hogy új megbízásra várva érkezett-e Csehországba a bizonyíthatóan három embert is meggyilkoló férfi.

Dér Csaba ellen idén januárban a szerb hatóságok adtak ki nemzetközi körözést, miután a férfi Belgrádban agyonlőtte Nebojsa Markovicot. A körözés kézhezvétele után a magyar hatóságok is nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki ellene, mert kiderült, hogy tavaly szeptemberben Budapesten, a XV. kerületi kiserdőnél ő végzett V. László vállalkozóval. Február végén pedig a holland hatóságok is körözési listára tették Dért, miután DNS-egyezéssel bizonyították: tavaly augusztusban egy amszterdami kávézóban ő végezte ki Ivan Serdarusic horvát állampolgárt.

Dér Csabát egy prágai hotelben vették őrizetbe
Fotó: Youtube

Dér Csaba elfogásában a szerb és a magyar rendőrségi egységek, valamint mindhárom ország ügyészi szervei mellett az Interpol és az unió ügyészségi munkáját koordináló Eurojust ügyészei is segítették a cseh hatóságok munkáját. Lapunk cseh forrásból úgy értesült, hogy a bérgyilkosra állampolgári bejelentés alapján csaptak le a hotelben, ahova álnéven jelentkezett be. A férfi azonosítása több napig eltartott, de végig figyelemmel kísérték a mozgását Prágában.

A szerb és a magyar igazságügyi minisztérium várhatóan ma kéri hivatalosan is Dér kiadatását, s nagy valószínűséggel a hollandok is ugyanígy járnak el, ám ez és az általuk kitűzött 20 ezer eurós nyomravezetői díj sorsa egyelőre nem tisztázott.

Dér Csaba kiadatási eljárása valószínűleg hosszadalmas lesz. A férfira hazánkban tényleges életfogytiglan, Szerbiában legfeljebb negyven, Hollandiában pedig huszonöt év fegyház várhat, így a bérgyilkost vélhetően nem Magyarországnak fogják kiadni a cseh hatóságok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.