„Kerítésmentes Európával” kampányol az MSZP-s Ujhelyi István

„Szavazzanak az MSZP-Párbeszéd listájára, ha kerítésmentes EU-ra vágynak” – mondta Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője hétfőn Sopronban.

Forrás: Mandiner2019. 05. 07. 11:16
null
A képviselőt korrupcióval vádolta meg a Szeviép egykori vezérigazgatója Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hogyha a kerítésmentes és egységes Európai Unióra vágynak, akkor az MSZP és a Párbeszéd szövetség listájára és a szociális Európára kell, hogy szavazzanak” – mondta hétfőn Ujhelyi István a „Haza, Szeretet, Európa!” címmel Sopronban tartott sajtótájékoztatón.

A sajtótájékoztatón Ujhelyi arról is beszélt, hogy a május 26-i EP-választás tétje az, hogy „kisodródunk-e az Európai Unióból, és egy keleti típusú, putyini Orbánisztánban fogunk-e élni”. A soproniaknak ez szerinte különösen fontos kérdés. „Építse valaki újból fel a vasfüggönyt? Legyen ismét határállomás Ausztria és Magyarország között?” Aggasztónak nevezte, hogy Budapesten „egymásnak adják a kilincset a szélsőjobboldali, Európa-ellenes politikusok”, példaként Salvini olasz belügyminisztert és Strache osztrák alkancellárt hozta fel – számol be róla a Mandiner.

Az MSZP-Párbeszéd EP-lista második helyén szereplő politikus végül arra kérte a választókat, hogy szavazzanak az MSZP és a Párbeszéd listájára, ha kerítésmentes és egységes EU-ra vágynak.

Nem Ujhelyi az első szocialista politikus, aki szót emel a kerítések ellen. 2015-ben, amikor a magyar kormány elrendelte, hogy a magyar-szerb határon épüljön határvédelmi kerítés a tömeges, illegális bevándorlás feltartóztatása céljából, a szocialisták élesen ellenezték kerítésépítést.

Az alábbiakban felelevenítünk néhány kerítéssel kapcsolatos szocialista nyilatkozatot a múltból.

Tóbiás József (2015. június 17.): „Az MSZP elutasítja a magyar-szerb határon felállítandó 175 kilométer hosszú, négyméteres kerítés felállítását, mert nem tartja jó eszköznek a menekültkérdés megoldására.”

Kunhalmi Ágnes (2015. július 14.): „Soha nem gondoltuk volna, hogy a Trianonban rajzolt magyar határra épp Orbán Viktor építtet majd kerítést politikai haszonszerzés érdekében. Aki falat épít, az magára marad odabent és magányosan tűnik el.”

Tóth Bertalan (2015. augusztus 18.): „Az illegális határzár csak egy nagyon drága politikai cirkusz kelléke, amellyel a kormány tehetetlenségét akarják leplezni, a számlát viszont a magyar emberekkel fizettetik meg.”

Tóbiás József (2015. augusztus 31.): „Hagyják abba a kerítés építését! Nem érdekel, ki mennyit keresett vele!”

Botka László, Szeged szocialista polgármestere pedig még 2017-ben nyilatkozta azt a Reutersnek, hogy lebontaná a magyar-szerb határon a bevándorlás feltartóztatására emelt kerítést, ha működne az Európai Unió határvédelmi ellenőrzése, és a közel-keleti helyzet megnyugodna.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.