Kiderülhet, ki adott utasítást a politikai robbantásokra

Az Energol Rt. volt belkereskedelmi igazgatója, Drobilich Gábor még 2002-ben is kapcsolatban állt a szlovák bérgyilkossal, Jozef Roháccsal, akinek Prágában 10-15 ezer eurót adott. Mindez a Portik Tamástól származó hangfelvételek egyikéből derül ki, ugyanis a férfi rögzítette az olajos üzlettársával folytatott beszélgetéseit is, amelyekben az 1998-as politikai robbantásokról is szó esett.

2019. 04. 16. 10:54
null
Torgyán József házánál a garázsok is megrongálódtak Fotó: MTI/Asztalos Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb, érdekes beszélgetés került elő a Portik Tamáshoz köthető, a rendőrség által lefoglalt 32 papírzsáknyi hanghordozó egyikéről. A PestiSrácok beszámolója szerint a kérdéses felvételt Portik 2005-ben rögzíthette, amikor bizalmasan beszélhetett egykori mentorával, Drobilich Gáborral, aki az olajbűnözésről elhíresült Energol Rt.-ben az igazgatótársa volt. A felvétel leirata szerint Portik felindultan kereste fel Drobilichot, miután megtudta, a „Foxi Maxi”, vagy „Fogorvos” becenéven emlegetett szlovák bérgyilkost, Jozef Rohácot majdnem elfogták egy majorban.

Lapunk forrása szerint Portik erről az információról egyértelműen a rendőri kapcsolatától értesült, aki elmondta neki, hogy Rohác Balassagyarmattól északra, egy szlovák majorban bujkált tehenészként, ám amikor rajtaütöttek volna, meglépett a szlovák rendőrök elől.

Portik felvetésére Drobilich azt állította: már nem tart kapcsolatot Roháccsal, utoljára 2002-ben találkoztak Prágában, s ekkor adott a szlovák férfinak 10-15 ezer eurót. A páros kitért a Fenyő-gyilkosságra is, amelynek kapcsán Drobilich elmondta: egy életvédelmis rendőr kihozta neki a rendőrségről az Energol egyik volt katonájának a vallomását, s abban ők is szóba kerültek a médiavállalkozó kivégzése kapcsán. Portik izgatottan beszélt arról, hogy a hatóság azt valószínűsít: ők ketten tudják, ki lőtt, sőt ők adhattak utasítást erre. Drobilichot egyébként nem hallgatták ki gyanúsítottként, mert az elkövetés idején éppen börtönben volt, azonban Portikot múlt év márciusában azzal gyanúsították meg, hogy Gyárfás Tamás felbujtására Roháccsal lelövette Fenyő Jánost.

Torgyán József házánál a garázsok is megrongálódtak
Fotó: MTI/Asztalos Zoltán

Portik és Drobilich kitárgyalták a 21 éve, 1998-ban az országgyűlési választások előtt elkövetett politikai robbantássorozatot is. Pokolgép robbant a Fidesz Lendvay utcai székházánál, de robbantottak a fideszes Szájer József lakásának ajtaja előtt, az FKGP székházának bejáratánál, valamint Torgyán József pártelnök lakóhelyén is. Drobilich előadása szerint D. István, az Energol harmadik vezetője mondta el neki, hogy ő szervezte a székházrobbantást. Portik vélhetően ezzel az információval akart szívességet kérni Gyurcsány Ferenctől, akihez a kapcsolatot Gyárfás Tamáson keresztül kereste, ám az úszószövetség volt főnöke szerint ő soha senkivel nem hozta kapcsolatba Portikot.

A PestiSrácok szerint Drobilichot tanúként hallgatták ki a Fenyő-ügyben, ám ő tagadta, hogy D. István beismerte volna: ő szervezte a robbantássorozatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.