Komoly hibákra bukkantak Karácsonyék Lánchíd-tenderében

A Közbeszerzési Hatóság elnöke szerint több pontban sem felelt meg az előírásoknak a BKK visszadobott Lánchíd-tendere.

2020. 08. 11. 12:04
null
Az egyre rosszabb állapotú híd felújítását már júniusban el kellett volna kezdeni egy tanulmány szerint. Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly hiba merült fel a BKK által összeállított Lánchíd-tender közbeszerzési felhívásában a Közbeszerzési Hatóság elnöke szerint. Kovács László az M1 aktuális csatorna keddi műsorában kifejtette: a közbeszerzési felhívás a jogszabályban „feketén-fehéren” rögzített feltételeknek több pontban sem nem felelt meg, ezért dobták vissza a tendert hiánypótlásra. Mint kiemelte, a legfontosabb hiba a referenciaidőszak volt, amit jogszabály határoz meg. Szavai szerint a főváros ennek értelmében legfeljebb 11 éven belül megkezdett, de nyolc éven belül befejezett referenciát követelhet meg. A jogszabály mindössze annyi eltérést enged, hogy a kezdés ideje indokolt esetben 11 évnél korábbi is lehet. A kiírás kifogásolt része nyolc év helyett tízéves referenciaidőszakot írt volna elő.

Kovács László a problémát úgy érzékeltette, ki szeretne olyan ügyvédet megbízni a jogi képviseletre, aki tíz éve nem praktizált.

Az építési beruházásoknál is így van – folytatta – s például én nem szeretnék olyan épületben lakni, amelyet olyan kőműves épít, aki tíz éve nem húzott fel semmit. A hatóság elnöke beszélt arról is, a közbeszerzési eljárások száma az idei első fél évben – valószínűleg a koronavírus-járvány miatt – jelentősen csökkent.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a baloldali városvezetés által favorizált cég tavalyi rendezvényén. Forrás: A-Híd ZRt. oldala (https://www.ahid.hu)

Mint korábban megírtuk, Karácsony Gergely főpolgármester egy Facebook-bejegyzésében szólta el magát, hogy a főváros baloldali vezetése a Margit híd felújítására a Demszky-korszakban megbízást kapó konzorciumot akarta helyzetbe hozni. Üzleti körökből származó információnk szerint az A-híd lehetett a Karácsonyék által favorizált vállalat. Több fotó tanúsága szerint Tüttő Kata (MSZP) főpolgármester-helyettesi kinevezését követően két héttel már az építőcég egy exkluzív rendezvényén vett részt, és azóta is többször tárgyalhatott az A-híd képviselőivel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.