Lakói dönthetik el, mire költsön Budafok

Háromszázmillió forintos keretösszeg elköltéséről dönthetnek hamarosan Budafok-Tétény lakói. A nagyságrendjét és felhasználási lehetőségeit tekintve hazánkban egyedülálló közösségi költségvetés meghirdetését a közelmúltban határozta el a helyi képviselő-testület. Az összeget egyenlően osztják fel a három településrész, Budafok, Budatétény és Nagytétény között.

2019. 06. 29. 11:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Főleg nemzetközi példákat vett figyelembe az a munkacsoport, amely a XXII. kerületi önkormányzatnál kidolgozta egy közösségi költségvetés feltételeit

– tudtuk meg Budafok-Tétény alpolgármestertől.

Szepesfalvy Anna elmondta: a közösségi költségvetés olyan, a képviseleti demokráciát a közvetlen demokrácia eszközeivel kiegészítő lehetőség, amely alkalmas a lakosság közélet iránti érdeklődésének a felkeltésére, az önkormányzat és a lakosság közötti párbeszéd erősítésére, az igények minél jobb kiszolgálását lehetővé tevő költségvetési döntésekre. Ennek megfelelően a kerület három része, Budafok, Budatétény és Nagytétény száz-százmillió forint elköltésére tehet javaslatot az ott lakók ötletei alapján, előre megadott fejlesztési területeken. Így megvalósulhatnak olyan projektek, amelyek a helybélieknek valóban fontosak.

A projektjavaslatokat az egyes városrészekre vonatkozóan online platformon vagy nyomtatott adatlapon keresztül, az előzetesen meghatározott kategóriák­ban lehet megtenni. A javaslattételek első köre a tervek szerint ősszel zárul. A három hónapos javaslattételi időszak után minden, a feltételeknek megfelelő projektre szavazni lehet. A szavazás alapján a városrészenként 15 legnépszerűbb projektet az ötletadók személyesen mutatják be egy eseményen, amit az önkormányzat szervez meg.

A piac és más középületek is megújultak már a kerületben
Fotó: Mirkó István

Az alpolgármester szerint ez azért is fontos, mert tovább erősítheti a kerületben egyébként is jól működő közösségi életet. A kampányrendezvényeken résztvevő lakosok kiválasztják és sorrendbe állítják majd azt a tíz-tíz-tíz végső javaslatot, amelyeket az önkormányzat szakértői megvizsgálnak, költségeket és határidőket rendelve hozzájuk. Szepesfalvy Anna szerint az első lakossági projektek már bekerülhetnek a 2020-as költségvetésbe, és várhatóan 2021-ben elkezdődhet a megvalósításuk.

A részvételi költségvetés intézménye harminc éve ismert, megvalósítására számos nemzetközi példa létezik. Az első hely a brazíliai Porto Allegro volt, ahol ezt bevezették, azóta többek között Argentínában, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Portugáliában, Indiában, Dél-Koreában, Kanadában és Izlandon valósították meg egyes településeken. Magyarországon eddig egyedül Kispest önkormányzata próbálkozott vele, alacsony költségvetési kerettel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.