Megrendezhető a 2023-as atlétikai világbajnokság Budapesten

Nincs akadálya, hogy felépüljön Budapesten a 2023-as világbajnokságra az atlétikai központ. A kormány határozatban erősítette meg és támogatólag jóváhagyta a Fővárosi Közgyűlés november 27-i határozatait, egyben felkérte a magyar illetékeseket – köztük Karácsony Gergely (Párbeszéd) főpolgármestert –, hogy közös levélben tájékoztassák a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget.

2020. 01. 02. 6:12
null
A versenyt a Karácsony Gergely főpolgármester által az önkormányzati kampányban meghirdetett stadionstop veszélyeztette Fotó: KKBK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány elfogadta a Fővárosi Közgyűlés javaslatait a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezésével kapcsolatban – olvasható a múlt évi utolsó, december 30-án megjelent Magyar Közlönyben. A kabinet a határozat szerint áttekintette a novemberi közgyűlés vb-rendezéssel kapcsolatos javaslatait, és ezek alapján megállapították, azok egybeesnek a kormányzat szándékaival.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt dokumentum felhívja a feladatkörükben érintett minisztereket és kormánybiztosokat a kormányzati feladatok végrehajtására a közgyűlés javaslatai alapján. A kormányhatározatban felkérték többek között Karácsony Gergely főpolgármestert, valamint a Magyar Atlétikai Szövetség elnökét, hogy közös levélben tájékoztassák a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget arról, hogy a 2023-as esemény megrendezéséhez szükséges támogatás megvan.

Karácsony Gergely (Párbeszéd) főpolgármester önkormányzati választási kampányában az ellenzék közös jelöltjeként még stadionstopot hirdetett, ami azt jelentette, hogy addig nem épülhet új nagy sportlétesítmény, amíg nincs minden budapesti kerületben CT- és MR-készülék. Közben kiderült, hogy a kerületek számánál jóval több van mindkét diagnosztikai készülékből, ráadásul szocialista szövetségese, a Gajda Péter vezette Kispesten épülő Honvéd-stadion beruházását Karácsony meg sem próbálta megakadályozni.

A versenyt a Karácsony Gergely főpolgármester által az önkormányzati kampányban meghirdetett stadionstop veszélyeztette
Fotó: KKBK

Az ellenzéki főpolgármester kampányban tett kijelentéseivel szemben Ferencváros független polgármestere, Baranyi Krisztina a 2022-es kézilabda Eb-nek otthont adó, népligeti csarnok építését támogatta, majd pedig – feltételekkel – az atlétikai vb megrendezésére is igent mondott a IX. kerületi önkormányzat. Csepel képviselő-testülete is támogatásáról biztosította a beruházást.

A kerületek javaslatainak támogatását ezt követően határozatban rögzítette a kormány. A vb megrendezése azon a novemberi kormányülésen is szerepelt, ahova Karácsony Gergely főpolgármester is meghívót kapott. Budapest új vezetése és a kormány közötti tárgyalások eredményeként végül öt pontot határoztak meg a felek. A kabinet az Egészséges Budapest programban rendelkezésre álló mintegy 700 milliárd forintból öt év alatt összesen ötvenmilliárd forintot juttat a 23 kerületnek a járóbeteg-ellátás fejlesztésére.

A kormány biztosította a fővárost, hogy fenntartja korábbi elkötelezettségét a közlekedési célú beruházásokban. A tervek közé bevették a budapesti Nagyerdő első ütemét, ami egy százhektáros közpark létrehozását jelenti Észak-Csepelen. A kabinet arról is biztosította a fővárost, hogy az új atlétikai központ a tömegsport előtt is nyitva fog állni, valamint a beruházás átlátható lesz. A Fővárosi Közgyűlés végül november végén egyhangúlag támogatta a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezését a fenti feltételek alapján.

A közgyűlés egyöntetű támogatása annak is köszönhető, hogy a Főpolgármesteri Hivatal által novemberben megrendelt közvélemény-kutatás szerint a budapestiek többsége, 53 százaléka támogatja a vb-rendezést. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában Budapest és a kormány képviselői december 12-én egyeztettek azokról a feltételekről, amelyeket a Fővárosi Közgyűlés fogalmazott meg a vb-rendezéssel kapcsolatban. A kabinet akkor jelezte, hogy a főváros kéréseit rendeletben rögzíti december 31-ig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.