Kész a második Soros-terv

– Egyetlen magyar sincs egyedül, nem mondunk le egyetlen beteg emberről sem, mindenkiért harcolni fogunk – jelentette ki tegnap Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök úgy összegzett, hogy a védekezés első szakaszával felkészítették az országot, és azt ígérte: jön a második szakasz, amiben fokozatosan és szigorúan, de újraindítják az országot.

Magyar Nemzet
2020. 04. 25. 7:05
null
George Soros, Chairman of Soros Fund Management, listens during a seminar titled "Charting A New Growth Path for the Euro Zone" at the annual International Monetary Fund and World Bank meetings September 24, 2011 in Washington, DC. AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI (Photo by BRENDAN SMIALOWSKI / AFP) Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egy cipőben járunk a hallgatókkal”, ők is figyelik a tudósokat – kezdte az interjút Orbán Viktor. Szerinte fontos, hogy a politikusok tudják a helyüket, tegyék lehetővé a tudósoknak, hogy minél több információhoz jussanak. „Tegnap is volt egy nagy konferencia, ami izgalmas volt, de jobb lenne megkímélni magunkat az ilyen izgalmaktól” – vélekedett. Beszámolója szerint a védekezés első szakaszában felkészítették Magyarországot a legrosszabb forgatókönyv esetére is. „Az ezután kezdődő második szakaszban fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindítható az élet Magyarországon” – fejtette ki, hangsúlyozva: ennek az a feltétele, hogy az újraindítás időszakában is meg tudják védeni a leginkább veszélyeztetett időseket, krónikus betegeket és a nagyvárosokban élőket.

Speciális szabályok

Rájuk vonatkozóan speciális szabályokat kell kigondolni jövő hét végéig, ezek kialakítása gőzerővel zajlik – tette hozzá a kormányfő, aki a nagyvárosokra várható szabályokról közölte: összességében bevált a polgármestereknek adott többletszigorítási lehetőség, ezért most minden hétvégére rendeletet ad ki a kormány, hogy ilyen jogokkal ruházza fel a településvezetőket. Május 4. után azonban alapvetően általános szabályokkal kell operálni, de ha egy polgármesternek „speciális” a települése, alkothat majd saját szabályokat – mondta.

A kórházi ágyak felszabadítására vonatkozó kérdésre Orbán Viktor azt válaszolta, ez nehéz kérdéskör, mélyre, messzire vezet, szerinte meg kell teremteni a lehetőségét annak, hogy egyetlen beteg ember életéről se kelljen lemondani. „Láthattuk, hogy külföldön ilyesmi történt – mondta. – Ha nem akarunk bunkerszerűen bezárva élni életünk végéig vagy addig, amíg a vakcinát fel nem fedezik, amelynek időpontja teljesen bizonytalan […], akkor két lehetőség van: sikerül jól újraindítani az életet és lehetnek meglepetések” – fejtette ki. Úgy folytatta: „ha az élet újraindításakor a vírus elszabadul, akkor hirtelen kellene előállítani több tízezer kórházi ágyat és több ezer lélegeztetőgépet, ami lehetetlen. Eddig azért kellett otthon maradni, hogy legyen elég idő arra, hogy beszerezzük, ami kell, és felkészítsük az egészségügyi dolgozókat – ez megtörtént, ez sikerült, a járványvírus terjedésének a görbéjét sikerült ellaposítani.” Kijelentette: egyetlen magyar sincs egyedül, „nem mondunk le egyetlen beteg emberről sem, mindenkiért harcolni fogunk”.

Lett önbizalmunk

Orbán Viktor azt is mondta, leltárt készített, és felsorolt 15 nagy ügyet, mi mindent kellett létrehozni a betegség megjelenése óta: veszélyhelyzet-irányítási rendszer, különleges határrendészeti, közlekedési rendszer, a fertőzöttek azonosítása és elkülönítése, különleges egészségügy-irányítási rendszer, veszélyhelyzeti egészségügyi protokollok, a veszélyeztetett társadalmi csoportok azonosítása, védelme, új eszköz- és anyagellátási rendszer, a hazai ipari kapacitások kiépítése, kutatási képességek felhasználása, különleges jogrend, a fegyveres testületek bevonásának rendje, gazdaságvédelmi akcióterv, költségvetés átalakítása, járványügyi nemzetközi kapcsolatokat kiépítése. Úgy vélte, hat hét alatt az emberek nagy része követni próbálta a szabályokat, és eszerint alakította át az életét. Fontos volt a felkészülés, de a legfontosabb: „hogy ne legyünk gyávák, ne jajveszékeljünk, higgadjunk le”. Szerinte ehhez önbizalom kell, erre jó volt az elmúlt tíz év, lett önbizalmunk.

A gazdasági következményekről Orbán Viktor azt mondta, a munkahelyekre összpontosít. Arról is beszélt, hogy az álláskeresési támogatás három hónapig jár, és „most még csak a negyvenvalahányadik napban vagyunk, tehát ez még ki fog tartani”. És bízik abban, hogy „mire ennek a végére érünk”, addigra a munkahelymegőrző és -teremtő támogatásokkal a gazdaság fordulatszáma megközelíti a korábbit. Gyors kilábalásra készül – tette világossá.

Az Európai Bizottság elnöke (középen) és a magyar származású pénzember egy konferencián
Fotó: Reuters

Jár ez a pénz

Az előző napi EU-csúcstalálkozóval kapcsolatban megjegyezte: hazánk eddig egyetlen pluszforintot sem kapott a járvány elleni védekezésre az EU-tól, csupán az egyébként Magyarországnak járó pénzeket könnyebben, gyorsabban lehívhatjuk, de ez minket a normális gazdálkodásban is megillet.

A járvány elleni védekezésről szóló magyar törvényt ért támadásokról is beszélt: a nemzetállami fővárosokból – például Berlinből – érkező támadások különösebben nem érdeklik. „Pont annyi jelentősége van, mint annak, hogy mi mit gondolunk Berlinről Budapesten. […] A különbség az, hogy mi udvariasak vagyunk, és nem mindig mondunk el mindent, amit gondolunk” – jegyezte meg.

Brüsszel egy másik eset: „itt mindig Soros György kezét kell látni a dolgokban”. Ezzel kapcsolatban a hét legfontosabb hírének nevezte Soros György írását a járvány gazdasági következményeinek kezeléséről. Ezt a 2-es számú Soros-tervnek nevezte. Soros azt írta, vegyen fel az EU nagy kölcsönöket, amelyek alapösszegét nem is kellene visszafizetni, viszont lejárat nélküli kamatot kellene fizetni utánuk, „amíg élünk, addig”. „A kamatot szeretik ők nagyon” – fogalmazott. A kormányfő ezt a pénzügyi javaslatot legalább olyan veszélyesnek nevezte, mint amilyen a migránsok betelepítésére vonatkozó terv volt.

Köszönet a rendőröknek

„Szent György napja. Köszönjük rendőreink áldozatos munkáját. Erőt, egészséget” – írta tegnap Facebook-oldalán Orbán Viktor miniszterelnök. Kormányhatározat alapján 1992 óta Szent György napja, április 24. a rendőrség napja. Ez alkalomból minden évben munkaszüneti napot kapnak a rend őrei, és kitüntetésben részesülnek a legjobbak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.