Videón a magyar határt ostromló migránsok támadása

Állóháború alakult ki hajnali fél 1 tájban Röszkénél, ahol az országba betörő 40 migráns támadt a határrendészeinkre.

2020. 09. 30. 20:34
null
Hőkamera felvételen, amint az agresszív migránsok megrohamozzák a határt védő kerítést Fotó: Fotó: ORFK Forrás: Rendőrség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdára virradó éjszaka ismét támadás érte a magyar határrendészeket. Nem sokkal fél egy után Röszkénél állóháború alakult ki, miután negyven rendkívül agresszív migráns megrohamozta a magyar államhatárt védő biztonsági kerítést. Három támadót elfogtak, a többieket visszaverték.

A rendőrség tájékoztatása szerint mintegy negyven migráns gyűlt össze a határ szerb oldalán, a Röszke közelében található vasúti síneknél szeptember 30-án.

Hőkamera-felvételen, amint az agresszív migránsok megrohamozzák a határt védő kerítést
Fotó: Fotó: ORFK / Rendőrség

A rendőrök éjfél után nem sokkal a hőkamerákon keresztül észlelték a csoportot. A migránsok a határ több egymáshoz közeli szakaszán, kisebb csoportokban, létrák segítségével próbáltak meg a határkerítésre felmászni, és illegálisan Magyarország területére jutni.

Erőszakosan léptek fel a határt védő egyenruhásokkal szemben, kövekkel dobálták meg őket, a határszakaszt figyelő kamerában és két szolgálati autóban is kár keletkezett.

Létrán másztak át a kerítésen a támadók, ám hármat elfogtak, a többieket visszaverték a határrendészek
Fotó: Fotó: ORFK / Rendőrség

A rendőrök három külföldit feltartóztattak, akik szír állampolgárnak vallották magukat, ők azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, a mintegy negyvenfős csoport erőszakos határátlépési kísérleteit pedig többször is megakadályozták.

Az esettel összefüggésben

hivatalos személy elleni erőszak bűntett, valamint tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése bűntett elkövetésének gyanúja miatt büntetőeljárás indul, a három feltartóztatott férfit a rendőrök előállították.

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, egyre nagyobb számban érkeznek migránsok a magyar–szerb, illetve már a magyar–román zöldhatárra is, hogy illegálisan, ha kell a műszaki határzárat megbontva vagy alagutat ásva alatta, illetve azon átmászva szökjenek be Magyarországra. Nagyon kis eséllyel, hiszen határrendészeink és a velük együtt szolgálatot teljesítő katonáink rendre elfogják őket. Így nem sikerült a határsértés azoknak az illegális bevándorlóknak sem, akik speciális – később a határ szerb részén eldobott – erővágókkal estek neki szeptember 27-én éjjel a műszaki határzár kerítésének.

A balkáni migránsútvonalról érkező hírek szerint több ezren indultak el elsősorban dél-szerbiai migráns táborokból Nyugat-Európa felé.

Egy részük Bosznián, Horvátországon és Szlovénián keresztül tart Ausztria és Németország felé, másik részük Magyarországon át próbál Ausztriába szökni. Elemzők szerint a migránsáradat a közelgő téli időjárás miatt még viszonylag járható utakon indult el célpontja felé, ugyanakkor nem akarják megvárni, amíg az útvonalukon lévő országok a pandémia miatt még több szigorítást, korlátozást vezetnek be.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=PvV68YAuMM0&feature=emb_logo&ab_channel=PoliceHungary

Lapunknak illetékes forrásból hangsúlyozták, várható, hogy a határainkon – elsősorban a magyar–szerb szakaszon – tovább erősödik a migránsnyomás. Határrendészeink, rendőreink és katonáink azonban felkészülten, elegendő élőerővel és technikával őrzik a határt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.