Mohácson az új választásra várnak

Fél év után, ahogy a jogszabályok lehetőséget adnak rá, Mohácson a kormánypárti többség feloszlatja a képviselő-testületet, vagyis alig egy éven belül újra önkormányzati választás lesz a baranyai városban. A Szekó József (Fidesz–KDNP) halála miatt polgármesteri székhez jutott Csorbai Ferenc (MSZP) szóban együttműködést ajánlott, ugyanakkor nem tárgyal a kormánypárti többséggel. A kérdés az, hogy a város mit veszít a következő hónapok várható csatározásaival.

2019. 11. 18. 6:29
null
„A polgármester úgy járkál a városházán, mint elefánt a porcelánboltban” Fotó: Teknős Miklós

Fél év után, ahogy a jogszabályok lehetőséget adnak rá, Mohácson a kormánypárti többség feloszlatja a képviselő-testületet, vagyis alig egy éven belül újra önkormányzati választás lesz a baranyai városban. A Szekó József (Fidesz–KDNP) halála miatt polgármesteri székhez jutott Csorbai Ferenc (MSZP) szóban együttműködést ajánlott, ugyanakkor nem tárgyal a kormánypárti többséggel. A kérdés az, hogy a város mit veszít a következő hónapok várható csatározásaival.

Szekó Józsefnek, Mohács első emberének, a Fidesz–KDNP polgármester-jelöltjének szeptember 25-i, tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála az egész Baranyai megyei várost, a térséget, sőt a tágabban vett régiót is megrázta.

A politikus népszerűségéről mindent elmond, hogy 1998 óta állt a város élén, és a 2014-es önkormányzati választáson a voksok csaknem hetven százalékát megszerezve lett Mohács polgármestere, míg a mostani egyetlen riválisa, Csorbai Ferenc akkor 11,71 százalékkal lett második. Reálisan nézve Csorbainak most sem lett volna esélye, hogy legyőzze a város köztiszteletben álló polgármesterét, a kormánypártok jelöltjét, de halála miatt Szekó József hatodszor már nem tudta megméretni magát. A Fidesz–KDNP polgármesterjelölt, míg Csorbai Ferenc rivális nélkül maradt. Sokan arra számítottak, hogy a kialakult helyzetben az MSZP-s politikus visszalép az indulástól, de saját elhatározásból vagy felsőbb utasításra másképp döntött.

Október 13-án így polgármestert választottak Mohácson, ahol az egyetlen indulót, a szocialista jelöltet úgy választották meg, hogy a politikus a leadott szavazatoknak csak alig 31 százalékát szerezte meg. Az emberek több mint kétharmada érvénytelenül voksolt, ezzel tette egyértelművé, hogy ha tehetné, akkor Szekó Józsefet támogatná, és nem kér Csorbai Ferenc polgármesterségéből. A kormánypárti választók a képviselőjelölteknél tanúbizonyságát is adták elkötelezettségüknek, hiszen mind a nyolc körzetben Fidesz–KDNP-s aspiránst segítettek mandátumhoz.

– Mivel Csorbai Ferenc nem lépett vissza a megméretéstől, új polgármesterjelöltet pedig nem indíthattunk, arra kértük a szavazóinkat, az egyéni indulóin­kat segítség mandátumhoz, hogy a testületben meglegyen a többségünk – mondta el lapunknak Pávkovics Gábor, a Fidesz helyi elnöke, önkormányzati képviselő, aki a kezdetektől segítette Szekó József munkáját. A férfi, aki a civil életben hosszú évek óta a mohácsi Takarékbankot vezeti, a jövőben pedig a tervei szerint a családi vállalkozásaiban teljesedett volna ki, a váratlan haláleset miatt maga is új kihívás elé került.

– Szekó József azt kérte, hogy amíg ő lesz a polgármester, addig én is segítsem a munkáját a képviselő-testületben. Úgy gondoltam, még hosszú évekig dolgozunk így, de sajnos másképpen alakult. S most tartozom annyival a városnak és Szekó Józsefnek, hogy amit felépített, azt nem hagyom veszni, kutya kötelességem folytatni a munkát. Hat hónap múlva, amint a jogszabályok lehetővé teszik, fel kívánjuk oszlatni a testületet, hogy új választásokat lehessen tartani – hangsúlyozza Pávkovics Gábor, akit, ha felkérnek a polgármester-jelöltségre, vállalja a megméretést.

Közben a jogszabályoknak megfelelően, október 25-én megtartotta alakuló ülését a mohácsi képviselő-testület, ahol Csorbai Ferenc a székfoglalójában arról beszélt, hogy bízik az önfegyelemben és a realista gondolkodásban, miközben elismerte, hogy elődjének köszönhetően a város pénzügyi helyzete stabil, van reális jövőképe. – Csorbai Ferenc komoly változáson ment keresztül. Az előző ciklust becsülettel végigdolgozta, konstruktívan állt az egyes ügyekhez, amióta azonban polgármester lett, talán külső befolyásra, megváltozott. Úgy járkál a hivatalban, mint elefánt a porcelánboltban. A jegyző elbocsátásával fenyegetőzik, akivel annak ellenére tértivevényes levélben értekezik, hogy alig néhány méterre van egymástól az irodájuk. Tíz évre visszamenőleg bekérette az összes dokumentumot digitalizálva, erre öt napot adott, és ugyanezeket kérte a városi cégek vezetőitől is. Jelzem, több teherautónyi anyagról van szó – emeli ki Pávkovics Gábor, aki szerint ezek a jelek nem arra utalnak, hogy a polgármester együttműködő hangot kíván megütni a következő hónapokban. A kormánypárti politikus úgy véli, valakik a háttérből rossz tanácsokkal látják el a polgármestert.

A következő testületi ülés csütörtökön lesz, akkor meg kellene választani az alpolgármestert és legalább a pénzügyi bizottságot, de erről a felek még nem tárgyaltak. A polgármester nem hívta egyeztetésre a kormánypárti többséget. Márpedig ha nem választanak alpolgármestert és nem áll fel a pénzügyi bizottság, akkor a testület törvénysértést követ el. Mindez főleg annak tükrében érdekes, hogy Csorbai Ferenc a hivatalos Facebook-oldalán a beiktatása után arról írt, hogy a közös jövő építéséhez mindenkinek együttműködést ajánl.

„A polgármester úgy járkál a városházán, mint elefánt a porcelánboltban”
Fotó: Teknős Miklós

„Az építkezéshez segítséget kérek mindenkitől, aki Mohácsért, mindannyiunkért akar és tud tenni. Nyitott, odafigyelő, együttműködő városvezetés a célom! Kérem, támogassanak ebben!” – ütött meg békülékeny hangot Csorbai Ferenc. Nagy kérdés, hogy ezek után milyen munka folyik majd a következő hetekben, hónapokban, és melyik arcát mutatja a polgármester. S persze a legnagyobb kérdés az, hogy a következő időszaknak mekkora kárát látja Mohács városa.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó mohá­csiak többsége mindenesetre azt szeretné, ha a lehető leghamarabb új választások lennének, és a Fidesz szerezne többséget, hogy tovább tudja vezetni a várost. Egy kétgyermekes fiatalasszony felháborodottan jegyzi meg, hogy Csorbai Ferencnek vissza kellett volna lépnie a polgármester-jelöltségtől, és nem szabad lett volna elindulnia az október 13-i választáson. Ezt az állítása szerint nemcsak ő, hanem nagyon sok mohácsi gondolja így, akiket hozzá hasonlóan megdöbbentett az ellenzéki politikus döntése. – Nem kérdés, hogy az időközi választáson a fideszes jelölt győz majd, és a környezetemben nagyon sokan vélekednek erről hasonlóan – teszi hozzá.

Egy kisfiával a játszótéren tartózkodó édesapa azt emeli ki, hogy mivel az országot a Fidesz–KDNP irányítja, elemi érdeke Mohácsnak, hogy a település élén is kormánypárti polgármester álljon. – Meg kell nézni a várost, hogy milyen sokat fejlődött az elmúlt években, és ennek a pozitív folyamatnak folytatódnia kell. Mohács nem szakadhat le a többi fejlődő településtől! – hangsúlyozza.

– Minél hamarabb új választást kell tartani a településen, hogy az a csapat, amelyik a mostani választásig vitte a várost, tovább tudjon dolgozni. Nemcsak én gondolom így, hanem az ismerőseim többsége is – mondja egy unokájával sétáló asszony.

Bár a többség újra kormánypárti politikust látna a polgármesteri székben, akadnak olyanok is, akik azt szeretnék, ha Csorbai Ferenc maradna a város élén, és megkapná az esélyt arra, hogy megmutathassa, mit tud. Szerintük a gond az, hogy hat hónap kevés lehet arra, hogy az ellenzéki polgármester bizonyítson.

Amíg a jövőbeni folytatásról valamelyest megoszlanak a vélemények, abban szinte kivétel nélkül egyetértenek a mohácsiak, hogy a néhai Szekó József polgármesterként kiválóan végezte a munkáját.

Lényegében egybehangzóan állítják, hogy a település sokat fejlődött, az irány jó, a megkezdett útról pedig semmiképp nem szabad letérni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.