Nem férnek hozzá a portugál hekker bizonyítékaihoz

Sem a magyar, sem a francia hatóságok nem férnek a labdarúgó-maffiát leleplező portugál hekker, Rui Pinto többmilliónyi adatához, a fociban tapasztalható pénzmosás, csalás és egyéb bűncselekmények bizonyítékaihoz. A Football Leaks portál üzemeltetője attól tart, ha kiadják hazája hatóságainak, a bizonyítékok megsemmisülnek.

2019. 03. 04. 5:55
null
A magyar nyomozók tíz terrabyte-nyi adattal rendelkeznek (képünk illusztráció) Fotó: MTI/Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rui Pedro Goncalves Pinto, a Football Leaks néven elhíresült kiszivárogtató portál harmincéves üzemeltetője attól tart: ha kiadják hazája hatóságainak, megpróbálják felhasználni az általa megszerzett, a nemzetközi labdarúgásban uralkodó maffia bűncselekményeit igazoló bizonyítékokat arra, hogy további bűnvádi eljárásokat indítsanak ellene.

A férfit portugál nemzetközi körözés alapján január közepén – a magyar rendőrséggel együttműködve – a portugál rendőrök fogták el Budapesten. De nem a Football Leaksen nyilvánosságra hozott dokumentumok és ezek alapján a futballvilágban az utóbbi időben kirobbant több nagy botrány (ezek közül a legnagyobb nemi erőszak ügye volt) miatt. A körözést egy lisszaboni ügy miatt adták ki, amelynek részeként állítólag ellopták a Benfica futballklub alkalmazottainak és vezetőinek üzleti levelezését.

Pinto védői ugyanakkor azt gondolják, hogy védencük kiadatása Portugáliának veszélyezteti az Európai Unió­ban a kontinens fociklubjait érintő, már tavaly megkezdett ügyészségi vizsgálatokat. Éppen ezt állapították meg a Football Leaks üzemeltetőjéről tíz euró­pai uniós ország e héten Hágában, az unió ügyészeinek munkáját összehangoló Eurojust külön vizsgálóbizottsága keretében egyeztető ügyészek is. Az ügyben pénzmosásról éppúgy szó esik, mint például bűnszervezetben elkövetett adócsalásról.

A magyar nyomozók tíz terrabyte-nyi adattal rendelkeznek (képünk illusztráció)
Fotó: MTI/Vajda János

Az Eurojustban Franciaországot képviselő ügyész azt is kifejtette, hogy Rui Pintóval tavaly Párizsban egyeztettek arról, hogy 2019-ben felveszik őt a francia tanúvédelmi programba, miután megállapították: a férfi helyzete veszélyes, információi miatt fenyegetéseknek van kitéve. A franciák 12 millió dokumentumot kaptak tőle mintaként, egy hét napig működő keresőkulccsal tudták tanulmányozni az átadott adathordozót, és nagyon sok érdekes megállapítást tehettek a pénzmosás és bűnszervezetben elkövetett adócsalás területén. Ez azonban csak Pinto bizonyítékainak mintegy tíz százaléka, és ezekhez is csak akkor férnek végleg hozzá és tudják felhasználni büntetőeljárásban, ha a férfit a magyar hatóságok nem adják ki Portugáliának

A magyar hatóságok kezében is tetemes – tíz terrabyte-nyi – bizonyíték van, mivel Pinto letartóztatásakor lefoglalták a számítógépét, a mobiltelefonját és a merevlemezét a budapesti bérlakásában. Azonban az adathordozók titkosítottak és bonyolult jelszóval védettek, a jelenlegi állás szerint Pinto nélkül nem tudják megnyitni a rajtuk lévő fájlokat, ám a portugál csak akkor hajlandó együttműködni, ha nem adják ki Portugáliának. A hágai találkozón részt vevő ügyészek is aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a magyar hatóságok által lefoglalt adatok nagy része megsemmisülhet Portugáliában, maga Pinto pedig azért is tiltakozik az adatok átadása miatt, mivel az ellene kiadott európai elfogatóparancs csak a 2015 őszén tett állítólagos bűncselekményekre vonatkozik.

– Biztos vagyok benne, hogy Portugáliában nem számíthatok tisztességes tárgyalásra. A portugál igazságszolgáltatás nem teljesen független. Természetesen vannak olyan ügyészek és bírák, akik komolyan veszik a munkájukat, de ez a labdarúgó-maffia mindenhol megtalálható. Én a harcot választottam velük szemben – fogalmazott Pinto a néhány hete a német Der Spiegel magazinnak adott interjúban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.