Nem válaszol kérdésünkre a DK: miért egy nácit támogat Szegeden?

Míg a Mazsihisz szerint nincs helye a magyar közéletben a jobbikos Tóth Péteréhez hasonló, fajgyűlölő nézeteket valló szereplőknek, a DK hallgat arról, hogy miért támogatnak rasszista, antiszemita jelöltet a Csongrád-Csanád megyei Jobbik elnöke személyében, aki egyebek mellett fajvédelmet követelt, a melegeket pedig genetikai hulladéknak nevezte.

Kárpáti András (MWH)
2021. 07. 31. 6:45
null
20190315 Budapest Az ellenzéki pártok demonstrációja március 15-én a Szabad sajtó útján. Márciusi kiáltvány március 15. tüntetés ellenzék Képen: Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Szél Bernadett független képviselő, Kepli Lajos jobbikos képviselő, Vadai Ágnes, a DK képviselője, Arató Gergely DK-s országgyűlési képviselő Fotó: Kurucz Árpád Magyar Nemzet Fotó: Arpad Kurucz

Míg a Mazsihisz szerint nincs helye a magyar közéletben a jobbikos Tóth Péteréhez hasonló, fajgyűlölő nézeteket valló szereplőknek, a DK hallgat arról, hogy miért támogatnak rasszista, antiszemita jelöltet a Csongrád-Csanád megyei Jobbik elnöke személyében, aki egyebek mellett fajvédelmet követelt, a melegeket pedig genetikai hulladéknak nevezte.

Mélyen hallgat arról a DK, hogy Gyurcsány Ferenc egy nyíltan fajgyűlölő jobbikost támogat az őszi baloldali előválasztás szegedi kampányában. A párthoz elküldött kérdéseinkre lapzártánkig nem érkezett válasz, s arra sem feleltek, hogy továbbra is támogatják-e Tóth Pétert, a Csongrád-Csanád megyei Jobbik elnökét, aki a saját Facebook-oldalán osztotta meg a kampánystandjánál a Gyurcsánnyal készült közös fotót.

A Magyarországi Zsidó Hitközség (Mazsihisz) a Mediaworks Hírcentrumának kérdéseire azt a választ adta, hogy álláspontjuk szerint „antiszemita vagy kirekesztő nézeteket hangoztató személyek ne kapjanak szerepet a magyar közéletben, függetlenül attól, hogy mely magyar politikai tömörüléshez tartoznak, vagy mely párt támogatottságát élvezik. „Meggyőződésünk, hogy a kirekesztő eszméket hirdető embereknek a magyar közéletben csak politikai múltjuk lehet, de jövőjük nem”. Emlékeztettek: a szintén jobbikos, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bíró László hasonló esetében már jelezték, hogy számukra elfogadhatatlan a rasszista nézeteket vallók közéleti szerepvállalása.

Tóth Péter (balról a második) hírhedt fajgyűlölő és kirekesztő kijelentéseiről
Fotó: Tóth Péter Facebook-oldala

Róna Tamás, a Mazsihisz Rabbitestületének és a Magyarországi Zsidó Imaegyletnek az elnöke érdeklődésünkre elfogadhatatlannak nevezte, „ha valaki politikusként antiszemita, rasszista véleményeket fogalmaz meg”. – Ezekben a témákban én eddig is határozottan kiálltam, és ki is fogok állni – nyomatékosította Róna Tamás.

Mint arról tegnap beszámoltunk,

Tóth Péter korábban számos kirekesztő, fajgyűlölő kijelentést tette. A 24.hu még 2014-ben számolt be róla, hogy Tóth a saját közösségi oldalán egyebek mellett nyilvánosan követelt fajvédelmet, „bibsizett” és a görög neonáci Arany Hajnal pártot dicsőítette.

Egy arról szóló újságcikk kapcsán pedig, amely a zsidóságot állította be a világ problémájának, Tóth arról értekezett, hogy „már 1920-ban is látták a problémát”. A Kurucinfó egyik cikke kapcsán, amelyben arról számoltak be, hogy Csongrád megye egyetlen iskolájában sem kértek zsidó hitoktatást, Tóth Péter megköszönte a jobbikos „harcostársai” munkáját. A Tavares-jelentéssel összefüggésben pedig azt írta a jobbikos megyei elnök, hogy „a bibsi portugálnak sincs jobb dolga, mint minket lehúzni”.

Tóth a melegekről is gyűlölködő és gyalázkodó kijelentéseket tett korábban: – A végsőkig harcolunk a liberális söpredék és a genetikai hulladékok ellen – jelentette ki Tóth 2013-ban a budapesti Pride felvonulás kapcsán.

Egy másik helyen pedig arról értekezett, hogy megszüntetné Szlovákiát. Ezzel kapcsolatban északi szomszédunk nagykövetségének is küldtünk kérdéséket.

Tóth Péter vállalhatatlan megnyilvánulásaira először Hont András hívta fel a figyelmet a Facebook-oldalán. Figyelemre méltó, hogy a baloldali összeborulás számos támogatója erre a publicistát kezdte támadni a kommentszekcióban.

– Kemény munka ez András, amit a Fidesz érdekében megteszel. Gondolom jól megfizetik – fogalmazott egy felhasználó. Másvalaki azt írta, „gondolom megéri neked hogy a Fidesz szekerét tolod! Régóta figyelem a megnyilvánulásaidat, de egyre egyértelműbb, hogy titokban fideszes vagy”. Hont, és neked ehhez mi közöd – áll egy másik bejegyzésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.