Novák Katalin: A kormány egyre több segítséget ad a családalapításhoz

Magyarország valamennyi régiójában növekedett a születések száma az elmúlt év hasonló szakaszához képest, s minden egyes hónapban több kisbaba látta meg a napvilágot mint tavaly a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának a család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Facebook-bejegyzésében emlékeztetett: a családalapításhoz a kormány évről évre több segítséget ad. Egy év alatt százezer házaspár kapott Babaváró támogatást, 28 ezer nagycsalád igényelte az autóvásárlási támogatást, a csok pedig az elmúlt öt évben több, mint hatszázezer ember otthonhoz jutását segítette.

2020. 07. 24. 9:44
NOVÁK Katalin
Budapest, 2020. prilis 8. A kormany.hu ltal kzreadott kpen Novk Katalin csald- s ifjsggyrt felels llamtitkr a koronavrus-jrvny elleni vdekezsrt felels operatv trzs online sajttjkoztatjn 2020. prilis 8-n. A csaldtmogatsokhoz nem nylunk - jelentette ki az llamtitkr, s hozztette: ezeket a tmogatsokat a jvben is inkbb bvteni fogjk, nem szkteni. MTI/Botr Gergely/ kormany.hu Fotó: Botár Gergely/ kormany.hu Forrás: MTI/Botár Gergely/ kormany.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ismét örömteli híreket kaptunk. Idén júniusban 583-mal több kisbaba született, mint tavaly ilyenkor. Eddig minden idei hónapban több baba született, mint az előző évben. Csökkent a fogyás, nőtt a gyermekvállalási kedv – jelentette ki Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának a család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a péntek reggeli Facebook-bejegyzésében, miután a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette a népmozgalomról szóló legfrissebb gyorsjelentését.

Jó látni – folytatta –, hogy Magyarországon egyre többen mernek családot alapítani. – Ehhez a kormány évről évre több segítséget ad. Egy év alatt százezer házaspár kapott Babaváró támogatást, 28 ezer nagycsalád igényelte az autóvásárlási támogatást, a csok pedig az elmúlt öt évben már több, mint hatszázezer ember otthonhoz jutását segítette. Azért dolgozunk, hogy Magyarországon jó legyen élni, dolgozni, családot alapítani, gyereket nevelni

– fogalmazott az államtitkár.

A KSH előzetes adatai szerint az idei év első félévében a születések száma 5,5 százalékkal több, a halálozásoké 5,5 százalékkal kevesebb volt, mint 2019 azonos időszakában. Ennek következtében a természetes fogyás 23 százalékkal, 6024 fővel csökkent a tavalyi esztendő első félévéhez képest. 2020 júniusában az élve születések száma 8,2 százalékkal nőtt, a halálozásoké 6,8 százalékponttal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. Az 1645 fős júniusi természetes fogyás 43 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Idén január és június közti időszakban 44 250 gyermek jött világra Magyarországon, ami 2291-gyel, vagyis 5,5 százalékkal több a a tavalyi év ugyanezen szakaszában regisztrált születésszámnál.

Ezen belül január–februárban 8,8, március–májusban 2,3, júniusban pedig 8,2 százalékkal több volt az élve születések száma 2019 azonos hónapjaihoz képest. A teljes termékenységi ráta is jól láthatóan növekedett: egy nőre vetített becsült értéke 1,50 volt a 2019 első hat hónapjára számított 1,41-hoz képest.

A természetes fogyás is mérséklődött a halálozások számának csökkenése, valamint a születések számának emelkedése következtében. Hazánk népessége 20 052 fővel lett kevesebb az első félévben, ami nagyjából 30 százalékkal kisebb apadás a tavalyi évben rögzítettnél, mivel 2019 hasonló időszakéban 26 076 fővel csökkent a népesség. Ezer lakosra 9,1 élveszületés és 13,2 halálozás jutott. Javult a házasságkötési kedv is, az első félévben a koronavírus-járvány ellenére is több pár – összesen 26 792 – mondta ki a boldogító igent, mint tavaly. Ez a 2019-es adatokhoz képest 11 százalékkal, 2704-gyel több házasságkötést jelent.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.