Nyomoz az adóhatóság az MSZP zavaros pénzügyeivel kapcsolatban

Már évekkel ezelőtt közszájon forgott, hogy az MSZP-ben létezik egy úgynevezett fekete kassza, amelyből a párt bizonylattal fedezni nem tudott kiadá­sait finanszírozták. Nemrég pedig feljelentés született a szocialistáknak hátat fordító Szanyi Tibor minapi nyilatkozata alapján. Eszerint Tóth Bertalan pártelnök egy titkos, homályos forrásokból finanszírozott pénzügyi megállapodás alapján biztosít juttatásokat az elnökség többségének.

Magyar Nemzet
2020. 01. 23. 6:18
null
A kilépő Szanyi Tibor Tóth Bertalan pártelnököt hozta hírbe Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elrendelte a nyomozást a NAV azon feljelentés alapján, amit költségvetési csalás gyanúja miatt ismeretlen elkövető ellen tett Tényi István – erre lehet következtetni az adóhatóság lapunk megkeresésére küldött válaszából.

Mivel a NAV tájékoztatása szerint folyamatban lévő ügyről nem hozhat nyilvánosságra részleteket, csak annyi tudható, hogy Tényi azután fordult a hatósághoz – eredetileg az ügyészséghez –, hogy az MSZP-ből kilépő Szanyi Tibor egy lapinterjúban arról beszélt: az elnökség egyes tagjai és Tóth Bertalan pártelnök között „obskúrus, átláthatatlan, titokban tartott pénzügyi megállapodás van, ami azt jelenti, hogy az elnök és frakcióvezető biztosít nekik valamilyen fizetést”.

A kilépő Szanyi Tibor Tóth Bertalan pártelnököt hozta hírbe
Fotó: Havran Zoltán

Szanyi állítása szerint kevéssé tudja, hogy Tóth miből finanszírozza ezt a megállapodást, azt viszont ténynek nevezte, hogy az elnökség kétharmada érintett az ügyben, ami meglátszik a szavazatokon. A szocialisták mindeddig egy szűkszavú közleményben reagáltak az elhangzottakra, közölve, hogy „sem fekete, sem fehér, de még piros kasszájuk” sincsen. Szerintük aki ilyet állít, az hazudik, ezért bírósághoz fordulnak.

Tény ugyanakkor, hogy a NAV nem először vizsgálja az MSZP pénzügyeit vagy konkrétan a párt állítólagos fekete kasszájáról szóló információkat, amelyek – Szanyihoz hasonlóan – szocialista politikusoktól származnak.

Ezek közé tartozik, amikor 2015-ben egy lapunk birtokába jutott felvételen Komássy Ákos, a szocialisták VIII. kerületi elnöke arról beszélt az MSZP pártigazgatójával, Katona Tamással, hogy 2014-ben a szervezet „fekete kasszájából” finanszírozták azokat a kiadásaikat, amelyeket nem tudtak bizonylattal fedezni. Minderre Katona úgy reagált: „Nem örülök neki, hogy van fekete kassza, de tudom, hogy az élet bonyolult.”

Komássy akkori magyarázata szerint a hangfelvételen szereplő fekete kassza egy úgynevezett házi­pénztár volt, amely feketére festett lemezből készült, és pusztán ezért nevezték így. Tény, hogy az ügyben indult eljárást a NAV végül bűncselekmény hiá­nyában megszüntette.

Az adóhatóság ugyanakkor költségvetési csalás gyanúja miatt tavaly májusban is nyomozást rendelt el az MSZP pénzügyei miatt. Az ügy előzménye, hogy 2019 februárjában Fekete Zoltán, a szocialisták Pest Megyei Területi Szövetségének elnöke a pártvezetéshez írt, de nyilvánosságra került levelében arról számolt be: szervezete 2016-ban súlyos, sokmilliós gazdasági visszaéléseket tárt fel, amiről többek között Molnár Gyula akkori elnököt, illetve Tóth Bertalan frakcióvezetőt is tájékoztatták.

A levél szerint a felső vezetés azt kérte a megyei szervezettől, hogy ne szivárogtassák ki ezt az ügyet, mert „helyzet van”. 2018-ban hasonló okokból nem került nyilvánosságra semmi, holott az etikai bizottság elnöke, illetve más, ügyvédként dolgozó párttagok is úgy ítélték meg, hogy akár a költségvetési csalás gyanúja is fennállhat, mivel több dokumentummal utólag félrevezették a NAV-ot és az ÁSZ-t is – olvasható a levélben.

Az MSZP homályos pénzügyeiről egyébként maga Gyurcsány Ferenc tette a legemlékezetesebb kijelentést, amikor 2013-ban úgy fogalmazott, hogy „én voltam ennek a pártnak az elnöke, sok helyről vándorolt oda a pénz, Európából nem nagyon, ahonnan meg vándorolt, azt meg jobb, ha nem tudjuk”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.