A kedvező átoltottsági mutató az oltási kedvet is tükrözi

Magyarországon eddig száz emberből húszan kaptak oltást az oxfordi egyetem statisztikája szerint. Őrizzük a második helyünket az EU-ban.

Forrás: Kossuth Rádió2021. 03. 21. 9:14
null
Szolnok, 2021. március 15. Szmolnik Katalin, az oltópont munkatársa a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinát tartalmazó injekciós tûket rendezi a szolnoki Hetényi Géza Kórház 2-es oltópontján 2021. március 15-én. MTI/Mészáros János Fotó: Mészáros János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az oxfordi egyetem 25 országot vizsgáló kutatása szerint Magyarország jelenleg a negyedik helyen áll az átoltottság tekintetében, olyan államok előznek meg minket, mint Izrael vagy az Egyesült Királyság – mondta Csala Dénes, a Lancaster Egyetem adatvizualiációs adjunktusa a Kossuth rádió reggeli műsorában, hozzátéve, hogy

minden összevetésben a legjobb tíz ország között foglalunk helyet.

Kiemelte, hogy Magyarországon eddig száz emberből húszan kaptak oltást, ennél kicsit többen vannak, akik csak az első dózist kapták meg, és kevesebben, akik a másodikat is.

– Nincs értelme a beadott vakcinákat számolni, az oltás előrehaladását lakosságarányosan kell vizsgálni

– tért ki az összehasonlításokra Csala Dénes. Szerinte annak is nagy a jelentősége, hogy időarányosan milyen az egyes országok helyzete, hiszen napról napra változik a helyzet.

Az EU-s tagállamok rangsorában Málta után Magyarország a második az oxfordi statisztikában is.

– Ez a rangsor az egyik legfontosabb, mert ez azt is megmutatja, hogy mekkora az oltási kedv – magyarázta Csala Dénes. – Magyarország jó pozícióban van valamennyi statisztika szerint – hangzott el a műsorban.

– A mérés szerint nálunk 4,4 százalékos a teljes átoltottság – vagyis a második dózist is már megkapottak aránya –, ez nagyon jó pozíció, nincs ok arra, hogy ezeket a százalékokat megkérdőjelezzük, hiszen úgy van elkészítve a módszertan, hogy reálisan össze lehet hasonlítani az egyes országok adatait – magyarázta az egyetemi adjunktus.

Az oltásarányról szóló statisztikákat Csala szerint külön kell választani az esetszám-statisztikáktól, az oltás sikeressége így könnyebben mérhető, itt a száz százalék a cél. – A közösségi média nem segít eldönteni, hogy mely információnak higgyünk – hívta fel a figyelmet. A koronavírus-járvány tapasztalatai alapján Csala Dénes elmondta: – Nincs okunk a hivatalos kormányzati adatszolgáltatásban kételkedni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.