Orbán Viktor: A gazdasági védekezésünk a beruházásokra fókuszál

– Amíg Soros Györgynek ilyen befolyása van az Európai Unióban, ki kell mondanunk, hogy az EU korrupt – szögezte le a kormányfő.

Csókás Adrienn – Kincses Krisztina
2020. 10. 09. 7:29
ORBÁN Viktor;
Budapest, 2018. november 9. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban Nagy Katalin műsorvezetőnek a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 9-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hírek szerint két órán belül hoz eredményt az új koronavírusteszt – erről is kérdezték Orbán Viktort, a Kossuth rádió, Magyarország élőben című műsorában. Hogy megtérültek-e azok a pénzek, amelyeket a gyógyszerkutatásra és fejlesztésre szántak, a miniszterelnök elmondta, a jelek szerint igen, de végleges ítéletet akkor szabad mondani, ha túl vagyunk a víruson és eljön a több hónapig tartó tapasztalatösszegzési időszak.

A miniszterelnök elmondta, Magyarországnak komoly orvoslegendái vannak. A külföldi diákok is gyakran magyar egyetemet választanak.

A legnagyobb dolog a lenne, ha mi fedeznénk fel a vakcinát, de itt még nem tartunk.

Orbán Viktor elmondta, megkérdezte az Európai Bizottság elnökét, mikor lesz vakcina, hiszen euromilliárdokat invesztálnak a tagállamok a gyógyszerkutatásba, azt várjuk, hogy a pénzünkért eredményt kapjunk. Mint mondta, az elnök asszony nem tudott válaszolni, de úgy tűnik, a következő év felénél nem fog hamarabb megérkezni az oltóanyag. A kormányfő elmondta,

kifelé megyünk a vírusból, mögöttünk és előttünk is hét hónap van. Úgy számol, hogy nekünk, magyaroknak is addig kell kitartani.

Szabadulás lesz, május–június–július környékén.

A kormányfő a gazdaságvédelmi intézkedések kapcsán elmondta, Varga Mihály pénzügyminiszter hideg, hűvös pénzügyi szakember, aki két lábbal áll a földön, és akit komolyan lehet venni. – Ha szerinte vannak biztató jelek, akkor az tényleg úgy van. Én is bizakodom, de

a következő néhány hónap lesz az igazán fontos tapasztalatokat hozó időszak

– fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor felidézte, hogy hat-hét hónappal ezelőtt ismeretlen jelenség ütötte fel a fejét, amelyre minden ország valamilyen választ adott.

– A mi egészségügyi válaszunk arra irányult, hogy március–áprilisban úgy gondoltuk, nyáron enyhülni fog a helyzet, majd lesz második hullám.

A nyarat arra használtuk, hogy felkészítsük az országot, felkészítsük az embereket, megindítsuk az eszközgyártó kapacitásokat, szálljunk be a vakcinakutatásokba, hozzuk meg a szükséges gazdasági intézkedéseket

– mondta, hozzátéve: a magyar gazdaság más, mint a nyugat-európaiak, nálunk az volt a fontos, hogy legyen munka. Munkahely pedig beruházásból van.

– A gazdasági védekezésünk ezért a beruházásokra fókuszált. Beruházás pedig a vállalkozásoktól és a családoktól jön.

A legnagyobb értékű családi beruházás mindig az otthonteremtés és a lakásfelújítás.

Ezért most beindítjuk azt a válságkezelési elemet, ami megdobja a családok beruházását, mert lehetőséget adunk nekik arra az ötszázalékos áfával és majd még jó néhány intézkedéssel, amin Novák Katalin miniszter asszony éppen dolgozik: lakásfelújítási kedvezmény, a családoknak még több kedvezmény. Tehát beindítjuk azt az építőipari, lakásipari, otthonteremtési motort, amely a családok beruházását aktiválni tudja – hangsúlyozta Orbán Viktor.

– Beindítjuk az otthonteremtési motort – emelte ki.

– A mi felfogásunkban a legnagyobb gazdasági veszély nem a fogyasztás visszaesése, hanem a kivárás. Mert, ha kivárnak a családok és a vállalkozások, megáll a gazdaság, nekünk pedig ez ellen kell tennünk. Az ötszázalékos áfa nemcsak egy jó döntés, hanem egy válságkezelési elem – tette hozzá a kormányfő.

Arról, hogy bírni fogják-e a kórházak a járványhelyzet okozta terhelést, a miniszterelnök elmondta, kétféle módon lehet nézni a világot: pesszimistán és optimistán. Utóbbi felfogás – amelyet a miniszterelnök is oszt –, hogy a lehetőséget kell látni mindenben, a javulást és az előrelépést.

– Magyarország a legjobban védekező országok között volt, ha egyszer sikerült és tudtunk győzni, akkor a második hullám esetében is képesek leszünk erre

– jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette: a győzelem azt jelenti, hogy a szakemberek bírják a terhelést egészen addig, amíg meg nem érkezik a vakcina.

Az orvosi béremelés is szóba került az interjúban. Orbán Viktor szerint olyan időket élünk, amikor nem meglepő, hogy ezt a lépést megszavazta az Országgyűlés, hiszen az utóbbi harminc évben már volt példa hasonlóra. A kormányfő szerint most azért tűnik meglepőnek, mivel a baloldal nemhogy nem segíti a védekezést, de ellene dolgozik és folyamatosan támadja a védekezés kulcsszereplőit.

– Kamuvideókat gyártanak, meghamisított videókat készítenek, hogy azt a látszatot keltsék, hogy mindjárt összeomlik az egészségügyi rendszer

– mutatott rá a miniszterelnök.

A kormányfő az orvosbérek emelése kapcsán hangsúlyozta: az orvosoknak, illetve az egészségügyben dolgozóknak nemcsak az volt a baja eddig, hogy kevés a fizetés, hanem hogy folyamatos rendezetlenség, sodródás volt jellemző abban a tekintetben, hogy milyen típusú egészségügyi rendszerünk legyen. Erre a kérdésre nem adott senki rendes választ.

– Tíz évvel ezelőtt sem az orvosok hiánya volt a legnagyobb baj, hanem az ápolóké. Ez 2018-ban már súlyos formát öltött, ezért volt szükség jelentős béremelésre az ápolók körében. Ezután döntöttünk a kórházfelújításokról.

Budapesten jelenleg 30-40 milliárdos kórházfelújítási programba kezdtünk,

és a folyamat végén eljutottunk oda, hogy az orvosok bérét is rendezzük – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: az eddigi rendszerben mindenki próbált alkalmazkodni a kialakult helyzethez, és ha nincs rend, semmi sem erkölcstelen.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, örül neki, hogy az orvosi kamara vett egy nagy levegőt és azt mondta, nem érzik jól magukat a jelenlegi rendszerben.

– Persze vannak még kérdések, amelyeket rendezni kell, ezeken munkacsoportok dolgoznak, és év végéig minden részletkérdést rendezni fogunk. Nem állítom, hogy tökéletes lesz, be kell járatni a rendszert, de végre lesz mihez viszonyulni – húzta alá Orbán Viktor.

Fogékony talajra hullanak a hazai baloldal álhírei Brüsszelben.

A külföldi támadásokra reagálva a miniszterelnök rámutatott: a baloldal, ha veszélyes embert lát, akkor megpróbálja levadászni. Mint mondta, a baloldalnak van egy reflexe, hogy a jobboldalt ezekkel a vádakkal kell támadni, az emberek pedig mindig magukból indulnak ki.

Nem tudják, hogy történt-e korrupció, de azt igen, hogy „történhetett volna”.

A baloldal rendszerint a jobboldaliakat korrupcióval vádolja. – Tele van a világ azzal a botránnyal, hogy létezik egy hatalmas globális pénzmosási botránysorozat, amelynek középpontjában egy hatalmas német bank áll.

Ezért nem szeretem, ha a nyugatiak azt a pozíciót veszik fel, hogy ők hibátlanok, például a korrupcióban, mert ez nem felel meg a valóságnak – jelentette ki.

– Ha valóban Merkel kancellár asszony logikáját követjük, hogy a gazdaságban hogyan térülnek meg a beruházott összegek, azt látjuk, hogy ha nem is vagyunk hibátlanok, de jól valósulnak meg a beruházások.

Ha már korrupcióról beszélünk, Soros Györgyöt kell említenünk. – Arról van szó, hogy megveszi a nyugati politikusokat, és milliószám teszi tönkre az embereket, ebből szerez pénzt – világított rá a kormányfő.

– Amíg Soros Györgynek ilyen befolyása van az Európai Unióban, ki kell mondanunk, hogy az EU korrupt

– szögezte le Orbán Viktor, rámutatva: nyílt csata zajlik, amelyben Soros kiadta a parancsot, hogy büntessék meg Magyarországot.

A kormányfő úgy fogalmazott: a baloldalnak van valami ősi ösztöne, hogy örömét leli abban, hogy ha megtámadnak bennünket idegen emberek, akkor a saját fajtájával szemben az idegeneknek ad igazat, velük fog össze. – Ez a nemzeti érzelmű jobboldaliak számára nehezen érthető reflex – zárta szavait Orbán Viktor.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.