Orbán Viktor szerint Heisler András a felelős Bíró ügyében

Kormányfőhöz közeli körökből értesült arról a mandiner.hu, hogy Orbán Viktor gyengének és határozatlannal tartja a Mazsihisz elnökének, Heisler Andrásnak a Bíró-ügyben tanúsított fellépését.

Forrás: MW2020. 10. 14. 7:40
HEISLER Andrs
Heisler András. Fotó: Vasvári Tamás Forrás: MTI/Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor a Mazsihiszt, személyesen annak elnökét, Heisler Andrást tartja felelősnek azért, hogy a baloldali pártok egy antiszemita jelöltet támogattak a szerencsi időközi parlamenti választáson – értesült a Mandiner miniszterelnökhöz közel álló forrásokból.

Információink szerint a kormányfőben megütközést keltett, hogy

Heislerék az ügy súlyát relativizálva, határozatlanul nyilvánultak meg az ügyben.

Heisler nem vetette latba tekintélyét

Emlékezetes, a baloldal közös szerencsi jelöltje, Bíró László 2018-ban többször is antiszemita kijelentéseket tett. A környékbeli szállodákat látogató zsidó vendégekre utalva egy hozzászólásban úgy fogalmazott: „a kutyám majd megveszik amikor a tetűcsúszdások elmennek a ház előtt. Dolgoznak barátaim a szállodaiparban, elmondják mi a helyzet”. Egy másik megosztásában már az szerepelt, hogy „kikapcsolták a zsidó uzsora-banktőkét a gazdaságból, megszüntették a háborús jóvátételként eufeminizált kozmopolita rablás kifizetését”,

Budapestet pedig egyszerűen judapestnek nevezte.

A Mandiner forrásai szerint a miniszterelnök a Mazsihisz egyszeri reakcióját határozatlannak, gyengének tartja. Sőt, Orbán hiányolja, hogy Heisler nem szólította fel egyértelműen a baloldali pártokat arra, hogy ne támogassanak egy judapestező, tetűzsúzdázó jelöltet. A kormányfő szűk környezete szerint az, hogy a szervezet ilyen „általánosító megfogalmazással igyekezett relativizálni Bíró kijelentéseit, megingathatja a Mazsihisz hitelességét a kérdésben”.

Kormányzati körökben a Mazsihisz finomkodását azért is bírálják, mert augusztusban a baloldali pártok még bőven tudtak volna Bíró helyett más jelöltet találni, hiszen a jelöltállítási határidő csak szeptember 4-én járt le. Vagyis a máskor antiszemitizmus-ügyben igen érzékeny Mazsihisz ekkor még nyomást gyakorolhatott volna a magyar baloldalra, meg tudta volna akadályozni Bíró támogatását, Heisler azonban most nem vetette latba tekintélyét.

Heisler Angela Merkelnek panaszkodott volna a magyarországi antiszemitizmus miatt

Heisler egyébként nem mindig óvatoskodik, amikor felmerül az antiszemitizmus kérdése. A 444.hu írta meg, hogy a Mazsihisz elnöke még 2015-ben Angela Merkel budapesti látogatásakor kifejezetten alkalmat keresett arra, hogy el tudja panaszolni a német kancellárnak, milyen félelmei vannak a magyarországi zsidóságot érintő ügyekben.

Heislerék állítólag gondosan eltervezték, hogy a Mazsihisz-elnök a tárgyalószobából a Merkelt az utcán váró autóig tartó alig 3 perces útvonalon, négyszemközt fogja megosztani az általa vezetett zsidó közösség aggodalmait a kancellárral. A próbálkozás azonban meghiúsult.

Egy magyar-német kapcsolatokat egyengető német forrásunk megerősíteni ugyan nem tudta a 444 által leírt történet valódiságát, ugyanakkor jelezte, megcáfolni sem tudja azt. Azt viszont érdekesnek találja, hogy Heisler a Bíró-ügyben eltekintett a politikai nyomásgyakorlás eszközeitől. Szerinte egy Bíróhoz hasonló jelölt indítása Németországban teljesen vállalhatatlan lenne, ahogy ő fogalmaz

„ez a figura még az AfD-hez képest is szélsőséges, elképzelhetetlen lenne, hogy a német baloldal őt támogassa”.

A teljes cikket elolvashatja a mandiner.hu oldalon.

Mint azt korábban megírtuk, botrányos jelöltet indított az ellenzék a szerencsi választáson.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.