Példátlan tempóban fejlődnek Magyarország települései

A Modern városok program 269 fejlesztésének harmada részben vagy egészben már készen van, illetve idén fejeződik be, és a hátralévő beruházások zöme várhatóan megvalósul a következő években — tájékoztatta a Magyar Nemzetet Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Augusztus végéig több mint 1456 mil­liárd forintot fizettek ki a folyamatban levő programelemekre, ezek több mint kétharmada hazai forrás. Az összesített forrásigény még változhat.

Borsodi Attila – Kárpáti András
2019. 09. 19. 6:05
null
Sopron is nyertes, hiszen megújul a történelmi belváros Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem 1456 milliárd forintot fizettek ki augusztus végéig a Modern Városok Program fejlesztéseire, ebből több mint 1028 milliárd forint volt a hazai, míg 428 milliárd forint az európai uniós forrás – tájékoztatta lapunkat a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár kiemelte, hogy a program jelenleg 269 fejlesztést tartalmaz, és ezek forrásigénye együttesen meghaladja a 3900 milliárd forintot; az összeg kétharmada hazai forrás. A beruházások döntő többsége a következő években megvalósul.

A legtöbbe a szegedi fejlesztések kerülhetnek, a csongrádi megyeszékhelyen az egyes programelemek összesített forrásigénye meghaladhatja az 532 mil­liárd forintot, de a tervek szerint a békéscsabai beruházásokra is több mint 467 milliárd forintot költenek. Ebben a lokális programokon kívül a városokat érintő nagy közlekedési beruházások is szerepelnek.

Sopron is nyertes, hiszen megújul a történelmi belváros
Fotó: Kurucz Árpád

A Modern városok programban 28 nagyobb közút-, illetve négy vasútfejlesztés kapott helyet, amelyek összesen több mint 2353 milliárd forintba kerülnek. A programban 690 kilométernyi gyorsforgalmi út és autópálya épül, emellett nyolc városban fejlesztik a tömegközlekedést.

Az infrastrukturális beruházások mellett turisztikai és sportelemek is bekerültek a programba, így például az egri és a diósgyőri vár (alsó képünkön), valamint Sopron történelmi belvárosának felújítása.

A fejlesztések zöme már folyamatban van, emellett 21 program­elemnél zajlanak a szakmai egyeztetések, így az összesített forrásigény még változhat. Összesen 62 beruházásról mondható el, hogy megvalósult vagy annak programelemei teljeskörűen elkészültek, 23 fejlesztés várhatóan az idén fejeződik be. Átadták már például a felújított egri Bárány István Sportuszodát is.

Fotó: MTI/Komka Péter

– Magyarország nagyvárosai soha nem kaptak még akkora támogatást fejlesztésekre, beruházásokra és közösségi céljaik megvalósítására, mint amilyet a Modern városok programon keresztül az Orbán Viktor vezette kormány nyújt részükre – mutatott rá Gyopáros Alpár.

A kormánybiztos szerint a megvalósuló fejlesztések kiemelt szerepet töltenek be abban, hogy a magyar városok 21. századivá válhassanak. Szavai szerint a program hozzájárul a térség fejlődéséhez, az ott élők életminőségének javításához. Hozzátette: a fejlesztések nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális, gazdasági, kulturális, sportcélú, oktatási, egészségügyi, illetve turisztikai beruházásokra.

– A program stratégiai jelentőségű fejlesztések gyűjteménye, amelyeket az adott megyeszékhellyel együttműködve, belátható időn belül kíván a kormány megvalósítani. A program elindítására azért volt szükség, mert a rendszerváltást követően – különösen a 2002 és 2010 közötti balliberális vezetés érájában – háttérbe szorult a vidéki nagyvárosok tudatos, támogatott fejlesztése – jelentette ki lapunknak Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője.

Elmondása szerint a 2010 utáni nemzeti kormányok által újragondolt vidékfejlesztési stratégia nemcsak felismerte az elődök hibáit, hanem direkt módon orvosolja is azokat. – Egy-egy infrastrukturális beruházás az adott megyei jogú város és környezete elvárásai szerint valósul meg, ráadásul az intézkedések nemcsak a helyi, hanem az országos tervekkel összhangban egészítik ki egymást.

A program legnagyobb előnye az egy időben történő fejlődés – amely 5-10 éves időtávokban valósulhat meg – biztosítása az ország városaiban. A fejlesztések forrásigénye és anyagi háttere a központi költségvetésből biztosított, emiatt nemcsak kiszámítható, de teljesíthető is egyben minden intézkedés – fejtette ki a politológus.

– Százévente egyszer fordul elő, hogy a nagyvárosok olyan lehetőséget kapnak, mint amilyen támogatásban részesített minket a kormány az elmúlt években azzal, hogy meghallgatta kérésünket, aminek köszönhetően a Modern városok programon belül az évszázad beruházásait indíthattuk el a településeken – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

Szita Károly emlékeztetett rá, hogy utoljára az 1800-as évek végén, az 1900-as évek elején kaptak a mostanihoz mérhető segítséget a nagyvárosok, akkor volt hasonló prosperáló időszaka az országnak, amikor erre lehetőség nyílt. Kaposvár első embere a Modern városok programmal kapcsolatban kiemelte: a kormány nem akarta felülről megmondani, hogy milyen fejlesztéseket támogat, hanem megkérdezte a települések vezetését, hogy mire van szükségük.

Fotó: MTI

– A program az életünk minden egyes területét érinti és érintette. Hatalmas lökést kaptak a helyi gazdaságok, hiszen ipari parkok újultak meg és épültek, aminek nemcsak az adott város a nyertese, hiszen nagyon sok térségbeli lakos dolgozik egy-egy nagyobb vállalatnál.

A kormánytól kapott támogatásokból fejlesztettük az infrastruktúrát, több helyen gyorsforgalmi utak épültek, a megyeszékhelyeket bekötöttük az autópálya-rendszerbe. Emellett sok beruházás valósult meg a sport, a kultúra területén, illetve számtalan oktatási intézmény újult meg – hangsúlyozta Szita Károly. Hozzátette: a Magyar Falu Programmal hasonló lehetőséget kaptak a falvak is, amit szintén óriási dolognak tart.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.