Politikai tevékenységre buzdítja a bírókat az EKINT

Bár a bírói függetlenség miatt aggódott Soros György egyik magyarországi kulcsszervezete, az Eötvös Károly Intézet minap kiadott közleményében, mégis politikai tevékenységre, köztük a jogállamiság védelmére és az alapvető jogok kikényszerítésére buzdította a bírókat. Mint ismert, a Soros-hálózat szervezetei rendszeresen vesznek részt politikai lobbiakciókban, például kormányellenes megmozdulásokon, és számos, a liberális értékeket népszerűsítő érzékenyítőképzést tartottak a bírók számára.

2020. 02. 26. 6:30
null
Majtényi László liberális irányba tolná az igazságszolgáltatást Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bírói függetlenségnek a kormány általi állítólagos korlátozása miatt aggódott Soros György magyarországi zászlóshajója, a milliárdos által tízmilliókkal kistafírozott Eötvös Károly Intézet (EKINT) a minap kiadott közleményé­ben.

A bírói hatalom autonómiája elleni példa nélküli támadásnak nevezték, hogy Orbán Viktor miniszterelnök arra szólította fel az igazságügyi tárcát az év elején, vizsgálják felül a jogi szabályozást az úgynevezett börtönbiznisszel, vagyis az elítélt bűnözőknek kifizetett sokmilliónyi forintos kártérítésekkel, valamint a gyöngyöspatai cigányoknak a szegregált oktatás címén megítélt, hasonló nagyságú összegekkel kapcsolatban. Sérelmezték, hogy nem érkezett érdemi reakció a kormányfő által mondottakra a bírósági szervezetek – köztük az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke vagy a Kúria – részéről. Az EKINT szerint egyébként az sem igaz, hogy a társadalom igazságérzetét semmibe vették volna a bíróságok az említett ügyekben hozott ítéleteikkel.

Majtényi László liberális irányba tolná az igazságszolgáltatást
Fotó: Mirkó István

Figyelemre méltó, hogy az írásban amellett érveltek: a bíróknak nemcsak szabad, hanem kell is politizálniuk, amennyiben ezt nem szigorúan a pártpolitikára leszűkítve nézzük. Példaként a liberális jogvédő szervezetek által használt olyan gumifogalmakat említettek, mint a jogállamiság, a bírói függetlenség védelme és az alapvető jogok kikényszerítése.

Hasonló ügyek apropóján az EKINT – a Soros-hálózat számos szervezetéhez hasonlóan – rendszeresen vett részt politikai lobbiakciókban, kormányellenes megmozdulásokban. A szervezet elnöke, a spekuláns megbízható embereként számontartott Majtényi László például a civiltörvény kapcsán korábban arra szólította fel a Soros-univerzum többi magyarországi NGO-ját, hogy kövessék a nonprofit közhasznú kft.-ként működő EKINT példáját, és így bújjanak ki a külföldről érkező támogatásokból adódó kötelezettségeik alól.

A Magyar Helsinki Bizottság pedig egyebek mellett a bírók „érzékenyítését” célzó tréningek szervezésében jeleskedik, számos kurzuson próbálták terjeszteni a liberális értékeket. Céljaik között szerepel az egész magyar igazságszolgáltatás liberális irányba tolása, s agresszív befolyásérvényesítésük része a fentebb említett börtönbiznisz is, amelyben a bűnözőket segítették abban, hogy minél egyszerűbben perelhessék a magyar államot. Az indokolatlan és aránytalanul magas kártérítésekkel pedig minél enyhébb ítéletek kiszabására igyekeztek rákényszeríteni a bíróságokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.