Portik Tamást már az ötödik gyilkossággal gyanúsították meg

Volt barátjának, bűntársának meggyilkoltatásával gyanúsították meg a napokban Portik Tamást, akinek ügyében jövő héten ítélet is születhet az ügetőnél elkövetett merénylet megbízójaként. A volt olajos bűnöző eddig 28 év fegyházat kapott, ehhez még súlyos évek jöhetnek majd a Fenyő-ügyben is.

2021. 02. 18. 6:44
Portik Tamás
Egy korábbi kép az egykori olajos bűnözőről, Portik Tamásról, aki 28 éves jogerős büntetését tölti Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Volt barátjának, bűntársának meggyilkoltatásával gyanúsították meg a napokban Portik Tamást, akinek ügyében jövő héten ítélet is születhet az ügetőnél elkövetett merénylet megbízójaként. A volt olajos bűnöző eddig 28 év fegyházat kapott, ehhez még súlyos évek jöhetnek majd a Fenyő-ügyben is.

Újabb gyilkosság megbízójaként gyanúsította meg a minap a Nemzeti Nyomozó Iroda Portik Tamást, akinek ezúttal volt barátja és bűntársa, Gyüre József lelövetése miatt kell felelnie. A gyanúsításról a PestiSrácok.hu írt elsőként, s a hírt megerősítették lapunknak rendészeti forrásból is.

Nézzük a Portik terhére rótt leszámolási ügyeket: Prisztás József, Boros Tamás, Fenyő János, Gyüre József és Lakatos Csaba – az öt célpont közül csak Lakatos élte túl a gyilkossági kísérleteket.

A hatóságok szerint mind az öt gyilkosságra az alvilágban az olajozás során hírnevet szerzett Portik Tamás adott parancsot. Elszámoltatása 2012-es elfogása után kezdődött meg, és a mai napig nem fejeződött be.

Gyüre Józsefet, Portik fiatalkori bűntársát, aki az egykori olajos baráti köréhez tartozott, az 1980-as években pedig közösen fosztogatták a telefonfülkéket, a nagy budapesti robbantások lecsengése után, 1999 májusában a XI. kerületi Karinthy Frigyes úton bérelt lakásán fejbe lőtték.

A gyilkossággal a közelmúltban gyanúsították meg Portik egykori végrehajtóját, K. Gábort, miután kommandósok elfogták őt.

Az ügetőn történt gyilkossági kísérlet ügyében a jövő heti tárgyaláson már ítélethozatal várható, Portikot felbujtóként előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádolják. A vádirat lényege szerint megtudta, hogy

Lakatos Csaba hajtó terhelő adatokat közöl róla a nyomozó hatóságnak egy emberölés miatt indult ügyben. Megbízta Tanyi Györgyöt, hogy lője le Lakatost. Tanyi rá is lőtt, ám a hajtó túlélte a merényletet. Tizenegy év fegyházat kapott Tanyi, és a tárgyalásán elmondta: Portik bízta meg.

Most az Ügetőnél történt gyilkossági kísérlet miatt kell felelnie Fotó: Havran Zoltán

Lakatos állítólag a Prisztás-gyilkosságról akarta elmondani a rendőröknek, hogy Portik megbízására ölték meg. Prisztás és Portik üzleti vitába keveredtek, és 1996-ban Portik a testőrével, Hatvani Istvánnal lelövette Prisztást. Perújítási eljárásban éppen hétfőn mondta ki a Fővárosi Ítélőtábla Hatvani bűnösségét ismét, míg Portik szerepe meg sem kérdőjeleződött, tölti a Prisztás-gyilkosság miatt kapott 15 év fegyházat. Mellette korábban 13 év fegyházban letöltendő büntetést kapott jogerősen Boros Tamás Aranykéz utcai meggyilkoltatása miatt is.

Portik ellen perújításban indult eljárás Fenyő János 1998-as meggyilkoltatása miatt.

A gyilkosságért – és az Aranykéz utcai, négy halálos áldozatot követelő robbantásért – Jozef Rohácot életfogytiglani fegyházra ítélték, de abban a perben nem vádoltak meg felbujtóként senkit a Fenyő-gyilkosság miatt.

Amikor 2017-ben újraindult az ügyben a nyomozás a lehetséges felbujtó után, akkor került képbe Portik, mint aki lelövette Roháccsal a kiváló baloldali kapcsolatokkal rendelkező médiavállalkozót. A nyomozás során meggyanúsították, majd megvádolták Fenyő üzleti ellenlábasát, Gyárfás Tamást, hogy előbb Tasnádi Pétert bízta meg Fenyő likvidálásával. Tasnádi elvállalta a megbízást, ám nem teljesítette, így a vád szerint Gyárfás Portikot bujtotta fel, Portik pedig le is lövette Fenyőt.

Portik perújítási eljárását egyesítették Gyárfás Tamás büntetőperével, ami jövő héten négy tárgyalási nappal folytatódik. Továbbra is Gyárfás Tamást hallgatják ki. Az egykori sportvezetőt és médiaproducert korábban a bíró faggatta napokig a vádban szereplő bűncselekményekről, ezúttal a vádhatóság képviselője és saját, illetve Portik védője kérdezheti. Portik Gyárfás kihallgatása végéig nem vehet részt a tárgyaláson.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.