Százmilliókból kutathatnak Miskolcon

A pénzt olyan kutatásokra és fejlesztésekre használják fel, amelyek a felszín alatti természeti erőforrások hatékonyabb kiaknázását célozzák – közölte az egyetem vezetése.

Csókás Adrienn
2019. 07. 18. 7:05
null
Példaértékűnek tartják a pályázati eredményeiket Fotó: MTI/Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négyszázmillió forintot nyert el a Miskolci Egyetem a Tématerületi kiválósági programban (TKP); a pénzt olyan kutatásokra és fejlesztésekre használják fel, amelyek a felszín alatti természeti erőforrások hatékonyabb kiaknázását célozzák – közölte az egyetem vezetése szerdai sajtótájékoztatóján.

Deák Csaba kancellár lapunknak úgy nyilatkozott: szakembereik hat kutatócsoportban dolgoznak majd a nyersanyagok hatékonyabb kitermelési és hasznosítási eljárásainak tökéletesítésén, a geotermikus rendszerek vizsgálatán, illetve a környezettudatos, tisztaenergia-átalakítási technoló­giák fejlesztésén. – Az utóbbi években új lendületet vett a Miskolci Egyetem, ennek köszönhetően a mostani pályázati támogatás egy komoly sikersorozat része. Éppen néhány hete mutattunk be egy olyan saját fejlesztésű speciális robotot, amely elárasztott bányákat tud feltárni, de nemrég írtunk alá húszéves keretmegállapodást az Európai Nukleáris Kutatási Szervezettel, a CERN-nel. Emellett egyre több nemzetközi pályázaton is sikerül brüsszeli forrásokat lehívnunk, ami a hazai felsőoktatási intézmények között igencsak példaértékű – fogalmazott a kancellár.

Példaértékűnek tartják a pályázati eredményeiket
Fotó: MTI/Vajda János

Birkner Zoltán, a TKP pályázatot meghirdető Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke érdeklődésünkre azt hangsúlyozta: Palkovics László innovációs miniszter támogatásával idén első ízben indulhatott el ez az állami egyetemeket és kutatóintézeteket segítő pályázat, amely 55 tématerületen összesen 14,6 milliárd forintot oszt szét 26 intézmény között.

– A TKP hároméves program, így összesen 45 milliárd forint körüli támogatási keret áll majd rendelkezésre, amely azt a célt szolgálja, hogy társadalmi és gazdasági hasznot hozó termékek, illetve szolgáltatások szülessenek. Szeretnénk elérni, hogy az egyetemek számára legyen természetes, hogy piaci igény szerint, a piac szereplőivel partnerségben hajtják végre a fejlesztéseket. Mindez a vállalati szereplők versenyképességét is fokozza – emelte ki az elnök, aki kitért arra is: az NKFIH tanácsadással és képzésekkel is segíti a direkt brüsszeli forrásokhoz való hozzájutást, mert az a céljuk, hogy ne csak a tudományos elit találkozóit finanszírozzák, hanem minél több vállalkozásnak és egyetemnek nyíljon lehetősége arra, hogy csatlakozhasson a vezető nemzetközi trendekhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.