Szigorítanak a maszkhasználaton az önkormányzatok

A megyei jogú városok többségében már döntöttek a polgármesterek a kötelező közterületi maszkhasználatról.

Kárpáti András, Borsodi Attila
2020. 11. 11. 16:04
null
2020.03.18. Budapest Koronavírus-járvány fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közterületeken történő maszkhasználatról ugyan az önkormányzatok dönthetnek, de a fővárosi kerületekben nagyjából hasonló szabályozás várható. A főpolgármesteri hivatal jelezte, hogy a fővároshoz tartozó Margitsziget ugyan parknak számít – ahol a rendelet nem írja elő a maszkviselést –, de elképzelhető, hogy bizonyos részein ott is kötelező lesz.

Budapesten a döntéseknek nagyjából egyforma alapvetése van:

kötelező a közterületeken a maszkviselés, és nem tesznek különbséget közterület és közterület között.

A XIII. kerület polgármestere, Tóth József a Facebookon jelentette be, hogy a kerület teljes közigazgatási területén a közterületeken és a közforgalom számára átadott magánterületeken kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk viselése.

Újbudán minden közterületen kötelező maszkot viselni. Ez alól kivételt – ahogy a kormányrendelet előírja – a parkok, zöldterületek, zöldterületen lévő játszóterek jelentenek, de az önkormányzat ott is ajánlja a száj és az orr eltakarását.

Pestszentlőrincen hatéves kor felett valamennyi közterületen kötelező a maszkhasználat. Kivétel a Péterhalmi-erdő, a Bélatelepi-erdő, a Kapocs utcai kiserdő, illetve a közparkok területe.

Csepelen szombattól szintén hatéves kor felett minden közterületen kötelező a száj és az orr eltakarására alkalmas maszk viselése. Erzsébetvárosban, Kispesten, Soroksáron (csütörtöktől), Rákosmentén és Pesterzsébeten is hasonlóan szigorú szabályok jönnek, ott is kötelező lesz a maszk minden közterületen hatéves kor felett.

A II. kerületben is kötelező maszkot viselni a közterületeken szerdától. Őrsi Gergely polgármester azt közölte a Facebookon, hogy kivételt csupán a jogszabályban felsorolt esetek képeznek, így sporttevékenység során, zöldterületen és parkokban továbbra sem kötelező.

Újpesten egyelőre nincs döntés, Déri Tibor polgármester konzultációt indított a kérdésben a Facebook-oldalán.

Terézvárosban november 12-től hatéves kor felett mindenkinek kötelező lesz maszkot hordani a közterületeken. A játszóterek és kutyafuttatók nyitva maradnak, viszont Soproni Tamás polgármester jelezte, hogy ezeken a helyeken szigorúan fogják ellenőrizni a maszkhasználatot.

A IX. kerületben csütörtöktől lesz kötelező a közterületeken a maszk viselése. Baranyi Krisztina polgármester azt is bejelentette, hogy nem zárják be a kutyafuttatókat, a játszótereket és a parkokat sem. Arra felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi helyekre a maszkviselést nem írhatja elő, de mégis ajánlja.

Az I. kerületben a területek kijelölése még folyamatban van. Azt írták, amint a lista végleges, tájékoztatnak. Addig is azt javasolják mindenkinek, hogy mindenhol, ahol a szűk családjukon kívül mással is találkoznak, viseljenek szájat és orrot eltakaró maszkot.

A belvárosban szerda éjféltől szintén minden közterületen kötelező a maszk viselése, kivéve sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken. Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere a Facebook-oldalán közölte, hogy a járványügyi előírásoknak megfelelően továbbra is működik a Belvárosi Közösségi Tér, a kutyafuttatók pedig állandóan nyitva tartanak.

Számos megyei jogú város vezetése élt a kormány által biztosított döntési lehetőséggel, és kötelezővé tették a közterületi maszkhasználatot. Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét kormánypárti polgármestere csütörtöktől tette kötelezővé a maszkhasználatot a város összes közterületén és a nyilvános helyeken. A szintén fideszes városvezető, Balogh László Nagykanizsán teljes korlátozást vezetett be, csak a szabadtéri sportpályák egyéni használatánál, továbbá a parkokban és a zöldterületeken nem kell maszkot viselni. A város kutyafuttatója nyitva áll a kutyatulajdonosok és kedvenceik előtt. Ugyanakkor december 11-ig vasárnapokon nem lesz nyitva a Vásárcsarnok és a Bolhapiac. Farkas Ciprián (Fidesz), Sopron polgármestere a város belterületén minden közterületen kötelezővé tette az orvosi, munkavédelmi, illetve textilből vagy más anyagból készült maszk használatát. Nem kell az orrot és szájat elfedni a parkban, a parkerdőben, illetve a játszótéren, a szabadtéri edzőparkban, valamint a kutyafuttató területén.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester Székesfehérváron szerda éjféltől lépteti életbe a kötelező maszkhasználatot a történelmi belvárosban, valamennyi közterületi és nyilvánosan elérhető parkolóban, az összes buszmegállóban, az autóbusz- és vasútállomás egész területén, a játszóterek területén a gyermeket kísérő felnőtteknek, továbbá a kutyafuttatókban a gazdáknak. A rászorulóknak továbbra is ingyenesen biztosítanak maszkot.

Szekszárd fideszes vezetése is kötelező maszkhasználatot írt elő a közterületeken a parkok kivételével. Veszprémben csütörtökön 5 órától kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése minden buszmegállóban, a buszpályaudvar és vasútállomás teljes területén, a belvárosban, minden közterületi és közforgalom számára nyitott parkolóban és a vásárcsarnok területén. Az utcanevek listáját is tartalmazó rendelet hamarosan felkerül a Veszprém.hu-ra is.

Szerda éjféltől Miskolc valamennyi közterületén kötelező lesz a szájat és az orrot elfedő védőmaszk viselése – erről a legújabb kormányzati intézkedésekkel összhangban a miskolci operatív törzs szerda reggeli ülése után Veres Pál, Miskolc baloldali polgármestere döntött. Ennek megfelelően maszkot kell viselni a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben és a még nyitva tartó ügyfélszolgálatokon. Továbbra is üzemelnek viszont a piacok.

Szolnokon Szalay Ferenc polgármester bejelentése alapján csütörtök reggel öt órától kötelező közterületen a maszkviselés a buszmegállókban, valamint várakozás közben hivatalos ügyintézésnél, óvodáknál, iskoláknál a gyermekre várva, illetve üzletek előtt sorban állva. Ugyanakkor a polgármester felhívta a szolnokiak figyelmét a közösségi oldalán közzétett videóüzenetében, hogy a maszk hordását javasolja a lehetőségek szerint mindenütt, ahol a közösségi érintkezést, találkozást nem tudjuk elkerülni.

A Botka László MSZP-s polgármester vezette önkormányzat Szeged teljes közterületére vonatkozólag döntött a kötelező maszkhasználatról. Dézsi Csaba András, Győr fideszes polgármestere szerda estére ígérte a szabályozás részleteinek közlését.

Érd baloldali vezetője, Csőzik László döntése értelmében a városban egy sor – rendeletben leírt – közterületen, illetve nyilvános helyen a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles orvosi, munkavédelmi, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. Ózdon a jobbikos városvezetés a piacon, az oktatási és nevelési intézmények százméteres körzetében, az autóbusz- és vasútállomás területén tette kötelezővé a maszk viselését.

A független Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere arról döntött, hogy az üzletek és az oktatási, nevelési intézmények bejáratának ötméteres körzetében, minden buszmegállóban és a kutyafuttatókban kötelező maszkot viselni.

Hódmezővásárhelyen a kormány által biztosított felhatalmazással élve Márki-Zay Péter baloldali polgármester azt a döntést hozta, hogy nem lesz kötelező a maszk viselése a közterületeken, csak a vasúti és a buszpályaudvar, illetve a buszmegállók és a piac teljes területén. Makón ezzel szemben a város közterületein és nyilvános helyein kötelezően viselni kell az orrot és a szájat eltakaró védőeszközt. Farkas Éva Erzsébet polgármester a közösségi médiában jelentette be, hogy november 12-én 0 órától kötelező a városban a maszkhasználat.

Nyíregyházán valamennyi közterületen és nyilvános helyen – a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott kivételekkel (mint sporttevékenység során, valamint a parkokban, zöldterületeken) – mindenki köteles orvosi, munkavédelmi, illetve textilből vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. A város területén található kutyafuttatók továbbra is szabadon használhatók, de a kutyatulajdonosoknak a maszk viselése azokban is kötelező.

Kaposváron is kötelező a maszk használata a közterületeken, ez alól a zöldterületek és a parkok a kivételek. Az egyéni sport továbbra is engedélyezett, a sporttevékenység ideje alatt nem kell maszkot viselni, a piacon, a vásárokban és a Kaposvári Közlekedési Központ területén viszont kötelező. A 6 év alatti gyermekekre nem vonatkozik a szabályozás. Szita Károly polgármester a parkokban található játszótereken is ajánlja és kéri a maszk használatát a szülőktől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.