Szigorítják a homeopátiás szerek forgalmazását

Szerdától a jelenleg engedéllyel rendelkező homeopátiás gyógyszerek közül csak az orvosi ajánlást, illetve terápiás javallatot nem tartalmazó homeopátiás készítmények forgalmazhatók Magyarországon, mivel a forgalomban lévő készítmények esetében klinikai vizsgálattal nem igazolták az indikációjukat.

Magyar Nemzet
2020. 07. 02. 18:01
null
Fotó: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenleg engedéllyel rendelkező homeopátiás gyógyszerek közül kizárólag az indikációval nem rendelkező homeopátiás készítmények lesznek Magyarországon forgalmazhatók – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésügyi Intézet (OGYÉI). Mint írták, ezen szerek reklámja a nagyközönség részére kizárólag a termék címkeszövegét tartalmazhatja, azontúl további információk megfogalmazása tilos.

Felidézték, hogy 2019. január 1-jén lépett hatályba az a törvénymódosítás, amelynek értelmében a Magyarország uniós csatlakozása előtt engedélyezett, terápiás javallattal rendelkező homeopátiás gyógyszerek csak akkor hozhatók forgalomba, ha azok megfelelnek a gyógyszerek forgalomba hozatalára vonatkozó előírásoknak. A változás, amely 2020. július 1-jén lépett hatályba, azt jelenti, hogy csak azok a homeopátiás készítmények tarthatták meg indikációjukat, azaz terápiás javallatukat, amelyek kellő klinikai vizsgálati alátámasztottsággal rendelkeznek.

A jogszabály-módosítás 41 olyan, terápiás javallattal rendelkező homeopátiás gyógyszert érintett, amelyet az Európai Unióhoz való csatlakozás előtt törzskönyveztek – hívta fel a figyelmet az OGYÉI. Tavaly 22 ilyen, indikációval rendelkező homeopátiás gyógyszer esetében kezdeményezte a forgalomba hozatali engedélyének visszavonását az engedély jogosultja, nyolc esetben pedig elindította a javallat nélküli, egyszerűsített törzskönyvezési eljárást a folyamatos ellátás biztosítása érdekében. Utóbbiból hat termék eljárása és az engedélyek kiadása 2019-ben megtörtént – írták.

Hazánkban a homeopátiás készítmények engedélyezése – az európai uniós jogszabályokkal összhangban – kétféle eljárással történhet. Az úgynevezett egyszerűsített eljárás a terápiás javallat nélkül forgalomba kerülő, nagy hígítású szerek esetében alkalmazható, ekkor a készítmény hatásosságát nem kell bizonyítani. A „normál” eljárás a terápiás javallattal forgalomba kerülő homeopátiás szerek esetében alkalmazandó, ekkor – ugyanúgy, mint más gyógyszerek esetében – a terápiás hatásosságát klinikailag is bizonyítani szükséges – közölte honlapján a gyógyszerhatóság.

Mint korábban lapunk is írt róla, egy közvélemény-kutatásban felmérték, hogyan viszonyul a magyar lakosság a homeopátiához. A kép megdöbbentő: a megkérdezettek 44 százaléka hasznosnak találta a módszert, úgy vélte, sok betegség eredményesen gyógyítható vele. A homeopátiát mindössze 41 százalék tartotta hatástalan sarlatánságnak, a válaszadók 15 százaléka pedig tanácstalan volt. Életkor szerint nincs látványos különbség a módszerben hívők és az azt elvetők között, de a végzettség szerint már van: az iskolázottabbak támogatóbbak.

Ugyan a tudomány semmilyen bizonyítékot nem talált a homeopátia működésére, az általa gyakorolt placebohatást a benne hívők megpróbálják megmagyarázni. Teóriájuk szerint a betegségeket olyan anyagok segítségével lehet gyógyítani, amelyek hasonló tüneteket okoznak, mint maga a betegség. E hatóanyagokat ezután végletesen felhígítják, kimondhatatlanul kicsire csökkentve a kiindulási koncentrációt. Az oldatok sűrűségét addig csökkentik, míg a végén már nem is marad bennük hatóanyag.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.