Tarlósék több fát ültettek Zuglóban, mint a Karácsony vezette önkormányzat

Karácsony Gergely korábbi kijelentéseivel szemben az elmúlt három évben a főváros több fát ültetett Zuglóban, mint a főpolgármesteri babérokra törő politikus vezette kerület. A Tarlós István főpolgármester által 2016-ban bejelentett fásítási program keretében négy év alatt közel 1400 fával gyarapodik a XIV. kerület.

2019. 05. 02. 5:55
null
A főváros parkosított a kerületiek helyett Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tarlós István főpolgármester által meghirdetett „10 000 új fát Budapestre!” faültetési program során a XIV. kerületben 2016-ban 219, 2017-ben 238, 2018-ban 513 sorfát telepített a Főkert Zrt. Az előzetesen már leegyeztetett, 2019-re tervezett ültetések száma 343, ezekkel együtt összesen 1313 fával gazdagodik Zugló. A főváros cége az említett programon túl további 73 fát is elültetett, főként a Városligetben a Liget Budapest Projekthez kapcsolódva – derült ki a Magyar Nemzet által a Főpolgármesteri Hivataltól kikért dokumentumokból.

A Főkert Zrt. vezérigazgatója, Szabó József által jegyzett részletes kimutatásban az is szerepel, hogy 2016–2018 között a Karácsony Gergely (Párbeszéd) polgármester vezette kerületben az önkormányzat a fővárosnál kevesebbet, 156 parkfát és 780 sorfát ültetett. A fenti adatok ellentmondanak a baloldal főpolgármester-jelöltje azon kijelentésének, hogy a XIV. kerület vezetőjeként nagyságrendileg több fát ültetett.

A milliárdos veszteséget termelő zuglói parkolási botrány és az azzal kapcsolatos egymásnak ellentmondó kijelentései miatt is reflektorfénybe került politikus által indított számháborúra válaszul Tarlós István főpolgármester a Főkert vezérigazgatójától kért hiteles statisztikát, hogy hasonlítsák össze: „mit művel Zuglóban a fanyűvő főpolgármester és a környezetvédelem királya, Zugló polgármestere”.

A főváros parkosított a kerületiek helyett
Fotó: Kurucz Árpád

– A XIV. kerületben egyetlen zöldfelületi beruházás van – Pillangó park –, de az is csúszásban van, és problémákkal terhelt – jelentette ki Tarlós István a legutóbbi Budapestinfón. Amint azt a Magyar Nemzet korábban megírta: a zuglói Pillangó parkban a lakók tiltakozása és az egyeztetések ellenére több tucat fát vágtak ki a park felújítására hivatkozva. A zöldterület átépítését a Karácsony Gergely vezette zuglói önkormányzat 2016 óta tervezte. A mintegy 700 millió forintosra nőtt beruházás nem tetszik a lakóknak, hiszen szerintük ezzel tönkreteszik a park adottságait. A Pillangó park fakivágással járó, több ezer négyzetméter kővel való leburkolását több fórumon is ellenezték a lakók, tavaly pedig 1200-nál is több aláírást tartalmazó petícióban kérték az irtás leállítását.

A helyi lakosságot megosztó beruházás átadását a tervezetthez képest későbbre, legutóbb idén nyárra ígérte meg Karácsony Gergely. Ami a 10 000 fa elültetését célzó fővárosi programot illeti: a Főkert vezérigazgatójának február végén kelt jelentése szerint a tervezett telepítések 83,5 százaléka valósult meg, 8351 fát ültettek el a társaság és partnereinek a szakemberei Budapest-szerte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.