Több mint hárommillióan támogatják a Fidesz–KDNP-t

Őrzi masszív többségét a Fidesz—KDNP a pártok népszerűségi versenyében, a polgári oldal a leadott szavazatok 53 százalékát szerezné meg egy aktuális választáson — derült ki a Nézőpont Intézet friss kutatásából. Közben az ellenzéki pártokkal szimpatizálók köre stagnált vagy csökkent az elmúlt hónapban. A Századvég felmérése szerint Tarlós Istvánnal, a Fidesz—KDNP budapesti főpolgármester-jelöltjével a fővárosiak 53 százaléka szimpatizál, a munkájával pedig még ennél is többen, 57 százaléknyian elégedettek.

Magyar Nemzet
2019. 09. 04. 5:55
null
Április 8-a óta csak még egyértelműbbé vált a Fidesz-KDNP fölénye Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedvező pozícióból várhatja a Fidesz–KDNP az önkormányzati választást, a kormánykoalíció politikáját 3,3 mil­lióan támogatják. Mindez azt jelenti, hogy egy most vasárnap esedékes választáson 53 százalékot kapna listán a pártszövetség – derült ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készült, augusztusi közvélemény-kutatásából.

A felmérés eredménye közben rámutatott arra, hogy közben az ellenzéki pártokkal szimpatizálók köre stagnált vagy csökkent az elmúlt hónapban. A Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom továbbra is 11-11 százalékpontos eredményt érnének el listán.

A Jobbik politikáját a múlt havi adatokhoz képest egy százalékponttal kevesebben, nyolcszázaléknyian támogatják az aktív szavazók között, a Nézőpont Intézet megállapította, hogy a párt már hónapok óta stabilan tíz százalék alatt van. Hasonló mértékben csökkent az MSZP–Párbeszéd szövetség (hat százalék) szavazóköre is. A mandátumszerzési küszöböt jelentő, biztos szavazók körében mért öt százalékot a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (négy százalék), az LMP (három százalék) és a Mi Hazánk Mozgalom (három százalék) sem érte el.

A teljes felnőtt népesség körében is jelentős a Fidesz–KDNP előnye, csakúgy mint egy hónappal ezelőtt, ezúttal is 41 százalékpontos támogatottsággal bír a pártszövetség. A kormánypártoknak 2018 januárja óta legalább 38 százalékos a népszerűségi mutatója, ami azt jelenti, hogy stabilan legalább hárommillió fő támogatja a Fidesz–KDNP-t. Az ellenzéki oldalon viszont egyetlen formáció sem tud két számjegyű eredményt felmutatni a teljes népesség köré­ben. A Demokratikus Koalíció és a Momentum hét-hét százalékon állnak, tehát alig több, mint ötszázezer szimpatizánsuk van.

A Jobbik ezen a bázison is egy százalékpontot csökkenve hat, az MSZP–Párbeszéd szövetség pedig öt százalékon áll, egyik pártnak sincs tehát már félmillió szimpatizánsa sem.

Közben a Századvég Alapítvány MTI által közzétett közvélemény-kutatása arra mutatott rá, hogy a budapesti választók többsége Tarlós Istvánt pozitívan ítéli meg, a felmérés szerint a jelenlegi főpolgármesterrel, a Fidesz–KDNP jelöltével a megkérdezettek 53 százaléka szimpatizál.

– A budapesti választók a főpolgármestert integratív politikai karakternek tartják, aki ezáltal nem csak a jobboldali érzelmű szavazók köré­ben népszerű – állapították meg. Hozzátették, a választók értékelik az eredményes városvezetést is: a budapestiek 57 százaléka elégedett a főpolgármester munkájával, és csak 42 százalékuk vélekedik róla negatívan.

Karácsony Gergelyről, az ellenzéki főpolgármester-jelöltjéről csak a választók 41 százaléka vélekedik pozitívan, 52 százalékuk negatívan nyilatkozott. Ez a Századvég Alapítvány szerint részben Karácsony Gergely eredménytelen polgármesteri tevékenysége miatt, részben pedig ezért van, mert a jelölt főszereplője volt a „belharcokkal tarkított” főpolgármesteri-előválasztásoknak, és ez tovább rombolta tekintélyét.

A felmérés alapján kiemelték azt is, hogy Puzsér Róbert a jobb- és a baloldali szavazók körében is népszerűtlen: a válaszadók 73 százaléka elutasítja őt, és csupán 18 százalékuk támogatja. Berki Krisztiánról a budapestiek 84 százaléka van negatív véleménnyel, és mindössze három százalékuk szimpatizál vele.

A kutatásból az is kiderült, hogy az ellenzéki szavazók tekintélyes része nem tartja reálisnak, hogy valamelyik ellenzéki jelölt győz október 13-án. A megkérdezettek háromnegyede, 71 százaléka Tarlós István győzelmére számít, Karácsony Gergely győzelmét 20 százalék, Puzsér Róbertét két százalék, Berki Krisztiánét egy százalék tartja valószínűnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.