Többször zaklatták a megfenyegetett rendőr feleségét

Nem először támadták meg Bátonyterenyén azt a volt rendőrtisztet. aki biztonságossá tenné városát

Végh Attila
2020. 11. 05. 17:12
Orosz István Pityke
Orosz István 2017.06.09. Fotó: Horváth Péter Gyula Forrás: pestisracok.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet két napja írta meg, hogy egy idős, beteg nénik kifosztása miatt jogerősen elítélt pitiáner bűnöző életveszélyesen megfenyegette a Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés elleni egységének egykori vezetőjét és annak családját, mert egy közösségi oldalon (a bűnöző megnevezése nélkül) közzé tette a Salgótarjáni Járásbíróság elmarasztaló, nyilvános ítéletét. A nyolcvan éven felüli embereket sanyargató bátonyterenyei férfit négy év hat hónapos börtönre ítélte a bíróság. A Magyar Nemzet úgy tudja, a bűnözőnek elvileg csak karácsony után kellett volna a rácsok mögé vonulnia, de a mostani fenyegetőzéssel nagy valószínűséggel „megváltotta a jegyét” a börtönbe, már a jövő hétre. Erre az elítélt tolvaj, Sz. László is rájöhetett, mert ismerősein keresztül most már bocsánatkérő üzenetekkel keresi a november elsején még megöléssel megfenyegetett volt rendőrt.

Orosz István a Magyar Nemzetnek elmondta, nem ez volt az első életveszélyes fenyegetés, amit kapott. A bátonyterenyei és környékbeli, bűnözésből élő roma családoknak nem tetszik az a misszió, amit az egykori főtiszt képvisel. Orosz szerint többször is megkapta már, legszívesebben agyonvernék a bűnről, a bűnözésről, a drogról alkotott véleménye, tettei miatt. Ahogy mondta, nem tetszik egy bizonyos rétegnek, hogy fellép a kábítószerárusok, tolvajok és rablók ellen, hogy biztonságos, élhető városban szeretne élni. Feleségét – akit a mostani ügyben is megfenyegetett Sz. László – korábban már kétszer elkapták az utcán, lökdösték, rángatták, hogy mondja meg a férjének, már nem rendőr, ne avatkozzon bele az „üzleti ügyeikbe”.

„ Engem is ért már támadás emiatt, bántalmaztak is , csak azért mert nem dugom a fejem a homokba, s nem szeretném ha a bátonyterenyei polgárok olyan erőszakos emberekkel élnének együtt, akik mások kizsákmányolásából, megfélemlítéséből tartják el magukat. Nem lehet semmilyen terror fenyegetettségében élni, sem Bécsben, sem Bátonyterenyén, sem máshol. Civil polgárként is azt vallom, egy jogállamban nem fenyegethet meg senki semmiért másokat. Ezért tenni kell, ezért fel kell emelni a szavunkat, mert ha nem tesszük, újból és újból megtörténik” – mondta Orosz István.

A megfenyegetett rendőr pont emiatt nem fogadja el az említett bűnöző bocsánatkérését, elfogadhatatlannak tartja, hogy valaki csak úgy, meggondolatlanul kiírja egy közösségi oldalra, hogyan fog megölni egy másik embert, és mit tesz annak családjával. Sz. László a volt rendőrtiszt rokonainak azt üzente, hogy felindultságában és elkeseredettségében használt durva kijelentéseket, azokat nem gondolta komolyan, arról meg nem ő tehet, hogy a közösségi oldalon megosztott üzenete ekkora lavinát váltott ki.

„ Ahogyan a bocsánatkérést, ezt az érvelést sem tudom elfogadni, nem lehet szőnyeg alá söpörni, meg nem történtté tenni egy ilyen fenyegetést, nem elfogadható az hogy valaki azért cselekszik mert felzaklatták. Szegény Szögi Lajost, az Olaszliszkán meglincselt és megölt tanárt is ”felzaklatott„ gyilkosok ölték meg. Ezt az ügyet végigviszem, ha kell a végsőkig elmegyek, mert nem lehet eltűrni azt, hogy valaki nyilvánosan, emberöléssel, erőszakkal, elásással fenyegessen meg bárkit is jogkövetkezmények nélkül” – reagált Orosz István.

A rendőrség a folyamatban levő eljárásokra vonatkozó szabályok szerint nem ad tájékoztatást a sértett által november 2-án a Bátonyterenyei Rendőrkapitányságon megtett feljelentésben kezdeményezett vizsgálat állásáról, ugyanez érvényes az ügyészségre is. A vádhatóság hivatott eldönteni, hogy a bizonyítékok alapján megindítja-e a büntetőeljárást életveszélyes fenyegetéssel elkövetett zaklatás gyanúja miatt. A napokban születhet döntés az ügyben.

Orosz István hozzátette, számára nem is csak maga a fenyegetés volt megdöbbentő, hanem az a falkaszellem, ahogyan a közösségi oldalon a kommentelők ebbe beleszálltak, többen is biztatták a lavinát elindító bűnözőt hogy igaza van, ölje csak meg, üsse csak agyon, ássa csak el a volt rendőrt. Egy olyan nő is beállt ebbe a sorba, akinek a városát szerető és ismerő volt rendőrtiszt tavaly novemberben személyesen segített, amikor bűncselekmény áldozata lett az unokahúga. Orosz István saját autójával fuvarozta a családot a temetést intézni, közben be is vásárolt nekik, a sírhoz is elkísérte a gyászolókat, de ez sem volt elég ahhoz, hogy most ne kívánják a halálát. A megfenyegettet rendőr szerint a legnagyobb tragédia az egészben az, hogy több száz ember olvasta, lájkolta az alapüzenetet és a hozzáfűzött újabb fenyegetéseket, és senki de senki nem szólt közbe, hogy álljanak le, ebből baj lesz, ez nem helyénvaló, ez bűncselekmény.

Orosz István 2017.06.09. Fotó: Horváth Péter Gyula
Fotó: pestisracok.hu

A Magyar Nemzet információi szerint Sz. László ugyanakkor jogvédő szervezetekhez fordul, hogy közvetítsenek közte és az általa megölni kívánt rendőr között. Értessék meg vele, nem állt komoly szándék a szavai mögött.

Orosz István, rendőrségi becenevén Pityke,1992-től dolgozott a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, először az ifjúságvédelemnél, később az egyik legsikeresebb rablási csoport vezetőjeként. Olyan híre volt, hogy soha nem fél senkitől, ha kellett a fegyverét is használta a bűnözőkkel szemben. Később a Nemzeti Nyomozó Irodához került, a szervezett bűnözés elleni területre, a nevéhez fűződik az ország egyik legnagyobb rablásának megakadályozása. Külföldi bűnözőket fogott el, akik egy pénzszállító cég értéktárát – ahová a bankókkal teli autók befutnak – akarták megtámadni egy kisebb háborúhoz elegendő fegyverarzenállal. Vezette a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának szervezett bűnözés elleni részlegét is. Bár tíz évvel ezelőtt élt a korkedvezménnyel való nyugdíjazás lehetőségével, és egy nagy biztonsági cég tanácsadójaként dolgozik, örökre elkötelezte magát a bűnüldözés mellett.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.