Tóth Bertalan és Ujhelyi István eligazítja az MSZP aktivistáit

Miközben Gyurcsány Ferencéket bírálják, hogy el akarják hódítani a szavazóikat, és ellopják az ötleteiket, az MSZP vezetői egyértelművé teszik, hogy 2022-re ők akarnak az ellenzék vezető ereje lenni — derül ki a lapunk birtokába jutott felvételből, ami a szocialisták kampányeligazításán készült március végén. Ezen többek között szó esik arról is, hogy az LMP százezres szimpatizánsi körét a párt egykori tagjával, Jávor Benedekkel szólítaná meg az MSZP.

Bákonyi Ádám
2019. 04. 10. 5:50
UJHELYI Istvn; TTH Bertalan
Budapest, 2018. szeptember 16. Ujhelyi István szocialista politikus (j) Tóth Bertalan, az MSZP elnöke az MSZP, DK és Párbeszéd a Sargentini-jelentés kapcsán szervezett tüntetésén Budapesten, a Bem téren 2018. szeptember 16-án. MTI Fotó: Soós Lajos Fotó: Soós Lajos

Miközben Gyurcsány Ferencéket bírálják, hogy el akarják hódítani a szavazóikat, és ellopják az ötleteiket, az MSZP vezetői egyértelművé teszik, hogy 2022-re ők akarnak az ellenzék vezető ereje lenni — derül ki a lapunk birtokába jutott felvételből, ami a szocialisták kampányeligazításán készült március végén. Ezen többek között szó esik arról is, hogy az LMP százezres szimpatizánsi körét a párt egykori tagjával, Jávor Benedekkel szólítaná meg az MSZP.

„Kedves barátaim, kedves elvtársak!” – így köszöntik a mintegy kétszáz aktivistát, hálózatszervezőt és egymást az MSZP vezetői azon a március 29-én, az Általános Vállalkozási Főiskolán tartott megbeszélésen, amelyen elsősorban az európai parlamenti (EP), illetve az önkormányzati választással kapcsolatos kampánystratégiát vitatták meg.

A csaknem négyórás eseményen az egyik aktivista által készített, és a Magyar Nemzethez eljuttatott hangfelvétel tanulsága szerint

a balliberális ellenzéki oldalon hiába hangoztatják az összefogás és az együttműködés szükségességét, valójában öldöklő küzdelem zajlik a felek között az elsőségért.

Ez derül ki Tóth Bertalan szavaiból is, aki az ellenzéki pártokat, leginkább pedig a DK-t okolja azért, hogy nem valósult meg a „progresszív baloldal” közös EP-listája.

A DK elnöke szimpatizánsai gyűrűjében. A szocialista szavazókat is elcsábítaná
Fotó: Mirkó István

Az MSZP elnöke az aktivistáknak, hálózatszervezőknek kijelenti,

„látnotok kell, hogy az ellenzéki pártok sajnos visszatértek az április 8. előtti stratégiájukhoz, hogy az európai parlamenti választást arra akarják felhasználni, hogy újra az ellenzéken belül is saját pozíciójukat javítsák”.

A DK-val kapcsolatban pedig úgy fogalmaz, hogy „személyesen tárgyaltam Gyurcsány Ferenccel, de sajnos nem a közös érdeket láttam. Mert azért lássuk be, egyáltalán nem lett volna mindegy, hogy az európai parlamenti választás után a Jobbik lesz a legerősebb ellenzéki párt, vagy a baloldal lett volna a legerősebb ellenzéki erő”.

Tóth szerint

„megint az a belső indíttatása a Demokratikus Koalíció elnökének, hogy az MSZP-t kell legyőzni. Tehát egész egyszerűen nem tud letenni erről a szándékáról, hogy minket kell legyőzniük, több mandátumot szerezni, nagyobb százalékú támogatást”.

A MSZP elnöke ezután csípős megjegyzést tesz a DK teljesítményére mondván,

„lássuk be április 8-án azért elég nagy bukta volt az ő jelöltjeikkel, …a választáson alig érték el az öt százalékot. És ahol Demokratikus Koalí­ciós jelölt volt, ott a jobbikos jelölt erősebb volt, és sajnos a baloldali szavazók jobbikos jelöltre szavaztak”.

 

„Sziasztok, harcos csapat! Ti vagytok, akik megnyeritek nekünk a választást” – ezekkel a szavakkal próbálja meg hangulatba hozni a megjelenteket Ujhelyi István. Az MSZP EP-kampányának vezetője ugyancsak kiosztja Gyurcsány Ferencéket. Mint mondja,

„nem tudom, láttátok-e, bármit csinálunk, másnap a Demokratikus Koalíció követő üzemmódban ugyanazt csinálja. Mi bejelentjük reggel az aláírást Európáért, és aznap este Dobrev Klára élő videóban ugyanazt bejelenti. Szóról szóra ugyanazt.

És tudom, hogy én mit jelentettem be. Mert Brüsszelben voltam, és találkoztunk aznap. Mi bejelentjük a minimálbért, európai minimálbérnek a programját, másnap sajtótájékoztatón…. Ezt fogják csinálni. Rendben. Legitim politikai törekvés egymás szavazóbázisának elhalászása. De, ugye, ez azt jelenti, hogy helyi szinten, ahogy tudjátok, a mi szavazóink szoktak mérlegelni, hogy most demokratikus koalíciósokat vagy az MSZP-t válasszam. Rengeteg ilyen ingadozó szavazó van. Elképesztően rá kell hajtani, hogy hűség, MSZP-hez való tradicionális választónak minősítsük. Ide szavazzon ránk, ne menjen el máshova.”

De Ujhelyitől megkapja a magáért az LMP is mondván, „teljesen zavaros”, hogy a párt mit képvisel, de a közvélemény-kutatók szerint azért van még mindig három-négy százalék körüli támogatottságuk, mert az emberek azt hiszik, hogy a tévében „reggeltől estig szereplő” Hadházy Ákos és Széll Bernadett még mindig az ő politikusuk. Ujhelyi szavaiból kiderül, hogy

az LMP szavazótáborát a párt korábbi arcával, képviselőjével, a jelenleg párbeszédes Jávor Benedekkel szólítanák meg, „mert, hogy itt egy százezres tömegről beszélünk”.

Az elhangzottak alapján Jávornak kifejezetten olyan helyekre szerveznek majd rendezvényeket, ahol az LMP támogatottsága még számottevő, azaz Szegedre, Pécsre, illetve Budapestre.

Ujhelyi szerint „Bencének… az a dolga, hogy egy más, eddig ránk nem szavazó választói réteget hozzon be a közös listára.”

Lapunk holnapi számában újabb részleteket közlünk az MSZP kampányfelkészítőjéről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.