Tovább lassul a közlekedés: még hosszabb szakaszon lesz metrópótlás

Tovább nehezedik a közlekedés a fővárosban, autóval és tömegközlekedéssel is még kényelmetlenebb lesz utazni a városban. A belvárosi dugókban még több buszt helyez forgalomba a BKV, ugyanis a mostaninál nagyobb szakaszon pótolják majd a 3-as metróvonalat, egy hónapon keresztül az Árpád híd és Kőbánya-Kispest között metrópótló autóbuszok szállítják az utasokat.

Magyar Nemzet
2021. 07. 15. 19:53
null
M3 Metró Pótlóbusz Nagyvárad tér 20210715 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Pest északi és déli részét összekötő M3-as metróvonal felújítása több ütemben valósul meg. A belvárosi metrófelújítás a projekt legnagyobb kihívása, mind a felújítás megszervezése, mind pedig a metrópótlás szempontjából. Idén nyáron egy hónapra jelentős változás áll be a metró közlekedésében:

július 24-től augusztus 22-ig a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között légkondicionált metrópótló autóbuszok szállítják az utasokat”

– tájékoztatta lapunkat a BKK sajtóirodája.

A metrófelújítás összetett mélyépítési munkafolyamat, ami felszíni munkafázisokkal egészül ki: 2021. július 5-én kezdődött el a Dózsa György úti metróállomás utólagos akadálymentesítése, amelynek felszíni kivitelezési munkálatai forgalomkorlátozással járnak a Váci út és a Dózsa György út csomópontjában, egészen 2022. augusztus végéig.

Közlekedés az M3-as metró vonalán július 24-től augusztus 22-ig

A kizárólag folyamatos lezárás mellett végezhető munkafolyamatok kivitelezése érdekében idén nyáron négy héten át, július 24-től augusztus 22-ig az Árpád híd és Kőbánya-Kispest között metrópótló autóbuszok viszik az utasokat, a metró csak a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár.

Ebben az időszakban két pótlóbuszjárat is közlekedik a metró helyett.

Az M3-as pótlóbusz Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között, a metró teljes üzemidejében jár majd, míg az M3E pótlóbusz csak hétköznapokon, csúcsidőben közlekedik a Határ út és a Göncz Árpád városközpont között, a belváros felé a Népliget érintése nélkül.

A pótlóbuszok egy percnél is gyakrabban indulnak, a pótlásban több mint száz darab csuklós, akadálymentes, légkondicionált autóbusz vesz részt – ígéri a BKK.

Változások a közúti közlekedésben

A pótlóbuszok gyorsabb haladását elősegítve a jelenlegi buszsávokat meghosszabbítják a Váci úton a Róbert Károly körútig, az Üllői úton pedig a Határ útig. A Göncz Árpád városközpontnál és a Határ útnál a pótló autóbuszok megfordulását biztosító ideiglenes közlekedési rendet vezetnek be. A déli szakaszra is kiterjesztett metrópótlás kezdetére a Ferihegyi Repülőtérre vezető gyorsforgalmi úton a belváros felé megszűnik a közúti korlátozás, viszont a kispesti Vak Bottyán utcát lezárják az autóforgalom elől, oda – a célforgalom kivételével – csak a pótló autóbuszok hajthatnak be.

Egyszerre négy nagy felújítás zajlik a belvárosban

A 3-as metró felújítás munkálatai mellett, megkezdődött a pesti alsó rakpart, a Lánchíd és a Blaha Lujza tér felújítása. Több helyütt utakat és autósávokat zártak le, a munkálatok miatt esély sincs a menekülő útvonalak igénybevételére, ugyanis Budapest teljes belső része dugókban áll. Mindezt nehezíti majd az újabb buszsávok kijelölése és az autósávok elvétele.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.