Zökkenőmentes a Miskolci Egyetem modellváltása

A Miskolci Egyetem modellváltásának részeként megújul a campus, korszerűsítik a kollégiumokat, és egy csomagban kínálják a munkaerőpiacon előnyt jelentő tárgyakat – erről is beszélt Horváth Zita, az intézmény új rektora. Az egyetem vezetője szerint az átállással az oktatók több pénzt vihetnek majd haza, valamint az intézmény is tartalékokat képezhet a költségvetésében.

Hertelendy Gábor
2021. 01. 23. 7:05
null
Miskolc, 2019. április 3. A bõvítés és átépítés alatt álló miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház gyermekegészségügyi központja 2019. április 3-án. A kórházban megkezdõdött a gasztroenterológia és a gyermekegészségügyi központ intenzív osztályának bõvítése, valamint egy központi raktár és új parkolóhelyek építése. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A többség támogatta az alapítványi modell bevezetését, az átállás jogilag zökkenőmentes volt – mondta el a Magyar Nemzetnek Horváth Zita, a Miskolci Egyetem újonnan kinevezett rektora, aki február 12-től tölti be hivatalát. Az új intézményvezető szerint a modellváltás előnyét rövidesen minden oktató megtapasztalja majd. Utóbbit elsősorban a kormány idei, illetve a jövő évben esedékes, 15-15 százalékos béremelése garantálja. – Reméljük, hogy az egyetem alapítványi kezelésbe kerülésével tartalékot képezhetünk a költségvetésben, állami forrástól függetlenül, saját hatáskörben is adhatunk további béremelést. Folyamatban van egy teljesítményértékelési rendszer, úgynevezett életpályamodell kialakítása, amellyel jutalmazni tudjuk a dolgozókat – jelezte. A rektor hozzátette:

a modellváltás után sem változik az intézmény állami támogatásának mértéke, így azok a hallgatók, akik elérik az előírt felvételi ponthatárt, továbbra is részesülhetnek ösztöndíjban, ingyenesen tanulhatnak.

Lapunk kérdésére azt is kifejtette, intézményfejlesztési tervei között szerepel, hogy a diákok versenyképessége érdekében a digitális kompetenciát szaktól függetlenül horizontálisan minden képzésbe beépítik. Ugyanis azzal, ha 2021 szeptemberétől a képzés részeként, csomagban kínálják a hallgatóknak a munkaerőpiaci helytállást segítő modulokat, azzal a diplomások sokkal több területen is megállhatják a helyüket. – Elképzelésünk szerint ősztől egy hosszú távú, illetve egy rövid távú finanszírozási szerződést kötünk majd az állammal. Erre az intézményfejlesztési tervünk miatt van szükség, hogy mindazok az oktatási, kutatási tevékenységek, amelyekre igény van, és magas színvonalon folynak az egyetemen, azt az állam továbbra is támogatja – mondta Horváth Zita, aki reményét fejezte ki, hogy egy fejlődőképes egyetem sokkal nagyobb potenciálra, saját bevételszerző képességre tesz szert az alapítványi modellváltással. – Az állami pénz megmaradása mellett a saját bevételünk is nő majd az önköltséges hallgatók tandíjaiból, a hazai vagy uniós pályázatokból és a piaci bevételekből, például bérbeadásból. Utóbbi azért is lényeges, mivel a klasszikus felsőoktatási törvény nem engedte a vállalkozási tevékenységet az állami egyetemeknek; magánegyetemként viszont erre is lesz lehetőségünk, ami növeli a potenciálunkat a saját bevételszerző képességre – hívta fel a figyelmet az intézményvezető, majd megjegyezte: nem a nulláról kezdik a cégekkel történő partnerkapcsolat kialakítását, hiszen az egyetemnek elég széles körű kapcsolati hálója van állami, civil és egyházi szervezetekkel, valamint a gazdasági élet szereplőivel.

Horváth Zita

A rektor ismertette, a Miskolci Egyetem azon kevés felsőoktatási intézmények közé tartozik, amelyik város a városban: önálló campusán az oktatási épületek mellett a könyvtár, a menza, a kollégiumok, a sportinfrastruktúra és az orvosi rendelő egy helyen van. Korábban PPP-konstrukcióban, azaz az állami és magánszektor együttműködésének köszönhetően újíttatták fel a meglévő kollégiumokat, illetve a hallgatók elszállásolását biztosító Uni Hotel is megépült. – Terveink között szerepel a campus fejlesztése, valamint a maradék kollégiumok kiváltása és korszerűsítése annak érdekében, hogy a hallgatóink XXI. századi körülmények között tanulhassanak, amelyre minden adottsága megvan a Miskolci Egyetemnek – fűzte hozzá a rektor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.