A liberalizmus kiterjesztése a válságról szól

Nyugaton a helyzet megváltozott. Új világ van születőben? – ez volt a címe a Tranzit rendezvénysorozaton zajló szombati panelbeszélgetésnek, amelynek résztvevői Lánczi Tamás, Mráz Ágoston, Nagy Attila Tibor és Horn Gábor voltak.

2021. 08. 28. 14:12
Forrás: Tranzit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A nyugati szövetségi rendszert alapvetően kudarcok érik világpolitikai szinten – kezdte a beszélgetést Nagy Attila Tibor, aki szerint mára megszűnt az Egyesült Államok egyeduralkodói helyzete. Értékelése szerint a nyugati szövetségi rendszernek a világpolitikai súlya jelenleg visszaszorulóban van Kína felemelkedésének köszönhetően. 

 

„Kínával való valamilyen kapcsolat kiépítése az előttünk álló évtized feladata, sőt, a mögöttünk álló évtizednek is ez lett volna a feladata, de Európa ebben elaludt.” 

– reagált Mráz Ágoston. A Nézőpont Intézet vezetője az afganisztáni történésekről úgy vélekedett: a nyugati világ vezetői attól félnek, hogy ha megismétlődik a 2015-ös migrációs válság, akkor vége a történetüknek. 

Horn Gábor azzal folytatta, hogy a migrációval együtt kell élni, ugyanis az mindig része volt az emberiség történelmének. 

„Lehet a migrációra reagálni, de tudni kell, hogy ez van és itt fog maradni, bármit is csinálunk.”

Lánczi Tamás erre reagálva elmondta: migráció mindig volt és kultúrák ebbe belehaltak, eltűntek a föld színéről. A politológus kiemelte, Európa és a nyugati világ ma magát fegyverzi le. 

„Ami Afganisztánban történt, az nem a tálibokról szól. Az rólunk és a nyugati világ válságáról szól. Arról, hogy a saját értékeinkben bizonytalanodtunk el és ennek a nagy nyugati szövetségnek a vezetője, az Egyesült Államok bizonytalanodott el a saját értékeiben. Ez vezetett az afganisztáni krízishez”. 

A politológus kitért arra, hogy szerinte Amerika demográfiai krízisben van, illetve hogy az Egyesült Államokat tönkreteszi a kábítószer. – Kaliforniában és Oregon államban ebben az évben legalizálták az összes keménydrogot. Ezek a vereségek „két vállra fognak minket fektetni” – jelentette ki az elemző. 

Mráz Ágoston kifejtette: Amerika válságban van. Három dolgot kell egy országnak biztosítania: biztonságot, a jólétet és a szabadságot. Az Egyesült Államok viszont mindhárom területen bajban van – húzta alá. 

– A liberalizmus felgyorsított kiterjesztése is a válságról szól. Amikor valaki tudja, hogy bajban van, fenyegetve van a pozíciója, akkor elkezd még nagyon gyorsan intézkedéseket hozni, a titkos terveit végrehajtani – mondta a Nézőpont Intézet vezetője.

Szerinte a genderlobbi aktivizmusa is pszichológiailag ide vezethető vissza. Kiemelte: ha minden rendben lenne Amerikában, nem alakult volna át ilyen mértékben a világrend egy évtized alatt. Közölte azt is, hogy úgy véli, egy kétpólusú világrend van kialakulóban, amely különbözni fog a múlt századitól, hiszen Amerika és Kína kölcsönösen függnek egymástól, míg az USA és a Szovjetunió kapcsolatára ez nem volt igaz. Elmondta azt is, hogy ha Kínában demokrácia lenne, az méginkább a birodalmi építkezést választaná, mert erre van társadalmi igény. Megjegyezte: a kínai kommunista párt majdhogynem fékező erőt jelent a kínai társadalom elvárásával szemben.

 

A teljes panelbeszélgetést itt nézhetik meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.