A joghurt jótékony hatása

A Sir Charles Gardener Kórház kutatói felfedezték, hogy a joghurt kiegyensúlyozott fogyasztásával megelőzhető az artériák megvastagodása, míg ugyanolyan mennyiségű sajt vagy tej kevés hasonló jellegű hatással bír.

2011. 11. 07. 8:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beszámolóból kiderült, hogy a napi 100 gramm joghurt tartós fogyasztásával megelőzhető az agyvérzés és az érelmeszesedés, továbbá a szerzők javaslatot tettek a tejalapú készítmény és a probiotikum többi áldásos hatásának feltérképezésére.

Kerry Ivey okleveles dietetikus szerint a vizsgálat azért született, mert kevés kutatást végeztek a teljes értékű tápanyagok érrendszeri védő hatásával kapcsolatban. Különösen a tejtermékek terén voltak fehér foltok. „Általánosságban véve a tejtermékeknek inkább rossz hírük van a szívbetegségek vonatkozásában, de a probiotikumok és a joghurt esetében pozitív hatások mutatkoztak. Igyekszünk felfedezni a joghurt előnyeit a tejtermékjellegtől elvonatkoztatva” – mondta Ivey.

A kísérletben 1080 ausztrál nő vett részt a hetven év feletti korosztályból. Véletlenszerűen választották ki őket a „Kalciumfogyasztás és a törések kimenetele” című munkához. Kérdőíveket töltöttek ki azzal kapcsolatban, hogy az egyes ételeket milyen gyakorisággal fogyasztják. Kutatási asszisztens segítette a válaszadást ételfotókkal, csészékkel, kanalakkal és táblázatokkal. A jobb és bal oldali nyaki verőér két szögében is megmérték az átlagos érfalvastagságot a kísérlet kezdetén és három év elteltével. Felvették a résztvevők teljes kórelőzményét; rögzítették testtömegindexüket; dohányzással, testmozgással és életmódból adódó kockázattal kapcsolatos adataikat.

Azoknál, akik sok vagy mérsékelten sok joghurtot fogyasztottak, jelentősen vékonyabbnak bizonyult az intima-media falvastagság, mint azoknál, akik naponta 100 grammnál kevesebb joghurtot vettek magukhoz. A kutatás arra is rávilágított, hogy a tej és a sajt fogyasztásának hatására vastagabb lett a verőér fala. A HDL (vagyis a „jó”) koleszterinszintje emelkedett a joghurt hatására, ami szintén összefügg a szívbetegségek kockázatának csökkenésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.