A génektől függ a keserű íz érzete

Ismert, hogy egyesek képesek felismerni a brokkoli keserű ízét, míg másoknak ez nehézséget okoz.

2011. 12. 14. 10:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sarah Tishkoff és Michael C. Campbell vezette vizsgálat Afrikától Amerikáig több centrum együttműködéséből jött létre. A genetikusokból és biológusokból álló munkacsoport eredményei a Molecular Biology and Evolution oldalain jelentek meg. A munka során a TAS2R38 nevű gént elemezték, mely a keserű ízt felismerő receptor kódolásáért felelős, az emberek a gén több verzióját hordozzák. A kutatók különböző genetikai hátterű egyének keserűérzékelését tanulmányozták a feniltiokarbamid (PTC) nevű vegyület segítségével, mely kémiailag igen hasonló a brokkoli, és a karfiolszerű növények keserű ízt adó anyagához. A vizsgálati alanyok különbözőképp érzékelték a keserű ízt, és a kutatók megállapították, hogy meglepő módon azok, akik az alap ízt nem érzékelték, kevésbé fogyasztottak a növényekből.

A vizsgálatot főként Afrikában végezték, ahonnan a modern ember ered. Megállapították, hogy a világon ezen régióban a legnagyobb a genetikai változatosság, sőt, olyan génvariánsokat is leírtak, melyek máshol nem fordulnak elő. A TAS2R38 gén változatain, illetve az étrendi szokásokon és az ízlésen keresztül vissza lehetett követni, hogy hogyan is zajlott az egyes variánsok természetes szelekciója.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.