Sarah Tishkoff és Michael C. Campbell vezette vizsgálat Afrikától Amerikáig több centrum együttműködéséből jött létre. A genetikusokból és biológusokból álló munkacsoport eredményei a Molecular Biology and Evolution oldalain jelentek meg. A munka során a TAS2R38 nevű gént elemezték, mely a keserű ízt felismerő receptor kódolásáért felelős, az emberek a gén több verzióját hordozzák. A kutatók különböző genetikai hátterű egyének keserűérzékelését tanulmányozták a feniltiokarbamid (PTC) nevű vegyület segítségével, mely kémiailag igen hasonló a brokkoli, és a karfiolszerű növények keserű ízt adó anyagához. A vizsgálati alanyok különbözőképp érzékelték a keserű ízt, és a kutatók megállapították, hogy meglepő módon azok, akik az alap ízt nem érzékelték, kevésbé fogyasztottak a növényekből.
A vizsgálatot főként Afrikában végezték, ahonnan a modern ember ered. Megállapították, hogy a világon ezen régióban a legnagyobb a genetikai változatosság, sőt, olyan génvariánsokat is leírtak, melyek máshol nem fordulnak elő. A TAS2R38 gén változatain, illetve az étrendi szokásokon és az ízlésen keresztül vissza lehetett követni, hogy hogyan is zajlott az egyes variánsok természetes szelekciója.
A génektől függ a keserű íz érzete
Ismert, hogy egyesek képesek felismerni a brokkoli keserű ízét, míg másoknak ez nehézséget okoz.
2011. 12. 14. 10:58
Komment
Összesen 0 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!