Halolajjal az Alzheimer ellen

A lazac, pisztráng és más olajos halak fogyasztása jelentős mértékben javíthatja a memóriát. Egy új tanulmány szerint a halakban és a tengeri ételekben előforduló egyik zsírsav 15 százalékkal is fokozhatja a memória működését.

2011. 12. 05. 12:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új-zélandi Massey Egyetem kutatói Welma Stonehouse professzor vezetésével 176 egészséges felnőttnek adtak hat hónapig DHA tartalmú étrendkiegészítőt. Ez az omega-3 zsírsav főleg a lazacban, a makrélában, a szardíniában, a pisztrángban, a garnélarákban és a kagylókban fordul elő. A kísérleti időszakban mérték a résztvevők memóriáját és kognitív működését, és az eredményeket egy placebót fogyasztó csoportéval hasonlították össze. A kezelés után az omega-3 zsírsavat fogyasztókban a memória, a munkamemória, továbbá a munkamemória sebessége is jelentős javulást mutatott.

A kutatók úgy vélik, hogy a DHA lehet az egyik kulcsa az Alzheimer-kór megelőzésének. A demencia egyik leggyakoribb formájának számító betegséget a mentális képességek leromlása jellemzi. Stonehouse professzor elmondta, ez az első olyan nagyszabású kutatás, amely azt bizonyítja, hogy a DHA-ban gazdag étrend fiatal, egészséges felnőttekben valóban javítja a memóriaműködés bizonyos területeit.

”A DHA-ban gazdag halolaj által befolyásolt kognitív funkciók, különösen a memória és a munkamemória a legjelentősebb agyi funkciók közé tartoznak számos hétköznapi tevékenységünk, például a munka, az autóvezetés, a bevásárlás, a tanulás, a sportolás stb. szempontjából. Az agy egészségének megőrzése és az agyműködés optimális kapacitásának fenntartása ugyanolyan fontos, mint fizikai egészségünk és jólétünk megőrzése” – állítja a professzor.

A DHA a legnagyobb koncentrációban előforduló zsír az emberi agyban, és köztudottan kulcsszerepet játszik az agy struktúrájában és működésében. Mivel azonban a szervezet képtelen hatékonyan előállítani ezt a zsírt, csak az étrendünk útján pótolhatjuk. A brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) ajánlása szerint az egészséges étrendnek legalább két adag halat kell tartalmaznia hetente, és ebből az egyiknek olajos halnak kell lennie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.