A szója nem véd a gyomorrák ellen

A szójában gazdag étrendben megtalálható ösztrogénszerű anyagokat időnként a rák csökkent kockázatával hozzák összefüggésbe, egy új japán tanulmány szerint azonban ez a védelem a gyomorrákra nem terjed ki.

Betegszoba.hu
2012. 01. 11. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tokiói Országos Rákkutató Központ kutatói Azusa Hara vezetésével a szójában is megtalálható fitoösztrogének (izoflavonok) hatásait vizsgálták, és kimutatták, hogy nincs különbség a rák kockázatát tekintve azok között, akik a legnagyobb illetve a legkisebb mennyiségű izoflavont fogyasztják. A vizsgálati alanyoktól kérdőív segítségével az 1990-es években tudták meg, mennyi izoflavont fogyasztanak, majd a résztvevőket 2006 végégig utánkövették, és megfigyelték, hányukban alakult ki gyomorrák. Az utánkövetési időszakban körülbelül 1250 résztvevőben alakult ki gyomorrák, de a kutatók nem tapasztaltak különbséget a legtöbb izoflavont és a legkevesebb izoflavont fogyasztók kockázatát illetően.

Az ösztrogén vélhetően védelmet nyújt a gyomorrák ellen, mert a betegség férfiakban sokkal gyakrabban fordul elő, mint a változókoron át nem esett nőkben. Ez arra utalhat, hogy a fiatalabb nők magasabb ösztrogénszintje védelmet nyújt a gyomorrák ellen.

A japán kutatók azonban a gyomorrák kockázatának növekedését mutatták ki azokban a hormonpótló terápiában részesülő nőkben, akik a legtöbb izoflavont tartalmazó étrenden éltek azokhoz képest, akik a legkevesebb ilyen élelmiszert fogyasztották. A hormonterápiában részesülő vizsgálati résztvevők nagyobb valószínűséggel dohányoztak, ittak, és nagyobb eséllyel fordult elő gyomorrák a családi kórtörténetükben, ami a kutatók szerint megmagyarázza az összefüggést.

Hara az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban megjelent tanulmányban azt írta, az eredményeket korlátozta a kérdőívek használata, valamint az is, hogy nem tudták számításba venni, vajon az alanyok fertőződtek-e Helicobacter pylori baktériummal, ami szintén összefügg a gyomorrák kockázatával. A gyomorrák másik közismert kockázati tényezője a nagy mennyiségű só fogyasztása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.