A vörös hús növeli a veserák kockázatát

Egy nagyszabású amerikai kutatás szerint azokra az emberekre, akik sok vörös húst fogyasztanak, a veserák megnövekedett kockázata leselkedik.

Betegszoba.hu
2012. 01. 04. 8:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az American Journal of Clinical Nutrition szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban a North Texas Egyetem kutatói azt írják, hogy azokban a középkorú felnőttekben, akik a legtöbb vörös húst fogyasztották, 19 százalékkal nagyobb valószínűséggel mutatnak ki veserákot, mint azokban, akik a legkevesebbet fogyasztották. A grillezett húsokban lévő vegyületek nagyobb mennyiségű fogyasztását is a betegség megnövekedett kockázatával hozták összefüggésbe.

„A vörös húsok fontos vasutánpótlással szolgálnak, és sok fehérjét tartalmaznak” – nyilatkozta dr. Mohammed El-Faramawi, aki munkatársaival az étrend és a veserák kockázatának összefüggését vizsgálta. „Veserákkal fennálló összefüggés miatt azonban nem szabad teljesen felhagyni a vörös húsok fogyasztásával. Az a legjobb ötlet, ha az étrendi ajánlások betartása mellett korlátozott mennyiségű vörös húst eszünk.”

Az amerikai ajánlások szerint korlátozni kell a zsírdús élelmiszerek, köztük a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, és több sovány húst és szárnyast, valamint tengeri ételeket és dióféléket kell fogyasztani. A vörös húsok nagy mennyiségű fogyasztása még ha nem is vezet feltétlenül a veserák kialakulásához, egy sor más betegség kockázatát is növeli.

A kutatás során közel 500 ezer amerikai felnőtt adatait elemezték, akiket kérdőívek segítségével étrendi szokásaikról kérdeztek. A vizsgálati időszakban 1800 személyben, az alanyok alig fél százalékában alakult ki veserák. A férfiak átlagosan 0,06-0,09 kg vörös húst fogyasztottak naponta. Azokban, akik a legtöbb, naponta 0,12 kg vörös húst ettek, 19 százalékkal magasabb volt a veserák kialakulásának kockázata, mint a legkevesebb vörös húst fogyasztókban.

A kutatás eredményei nem bizonyítják, hogy a vörös hús fogyasztása, illetve az ilyen húsok bizonyos fajta elkészítési módjai okoznák a veserákot. Sőt, vannak olyanok is, akik sok vörös húst fogyasztanak, mégsem alakul ki bennük veserák, míg másokban, akik alig esznek ilyen húst, igen. A szakértők úgy vélik, további kutatásokra lesz szükség annak kiderítésére, miért áll összefüggésben a vörös hús fogyasztása a veserák bizonyos típusaival, míg más típusokkal nem mutatható ki ilyen összefüggés. Addig is a legbiztosabb, ha kerüljük az olyan húsok fogyasztását, amelyek elkészítéskor nyílt láng vagy forró sütőfelület behatásának vannak kitéve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.