Probiotikus fagylalttal a fogszuvasodás ellen

Az Acta Odontologica Scandinavica 2011 novemberi számában megjelent tanulmány szerint a probiotikus fagylalt statisztikailag szignifikáns mértékben csökkenti a fogszuvasodással összefüggő mikroorganizmusok szintjét a nyálban.

Betegszoba.hu
2012. 01. 12. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanulmány szerzői, a Dr. HS Judge Institute of Dental Sciences and Hospital, az M.M. College of Dental Sciences and Research és az All India Institute of Medical Sciences kutatói szerint az eredmények a probiotikus baktériumok ideális hordozójának számító tejtermékek fokozottabb felhasználásához vezethet a fogszuvasodás gyermekkori megelőzésében.

A kutatás során 40 tizenkét és tizennégy év közötti gyermeket vizsgáltak, akik nem szenvedtek klinikailag kimutatható fogszuvasodásban. A fogszabályzóval rendelkező illetve az elmúlt hat hónapban antibiotikummal kezelt gyermekeket kizárták a kísérletből.

A kutatók azért választották éppen a fagylaltot, mert ez közismerten nagy népszerűségnek örvend a gyermekek körében. A kutatásban használt probiotikus fagylaltot a Bifidobacterium lactis Bb-12 és a Lactobacillus acidophilus La-5 fagyasztott törzseinek felhasználásával készítették el. A probiotikus és a nem probiotikus (kontroll) fagylalt vanília ízesítéssel készült. A résztvevőket két csoportba osztották, és megkérték őket, hogy naponta kétszer mossanak fogat és kerüljék a xylitol tartalmú rágógumit és a túrót. A fagylaltot minden nap dél körül szolgálták fel a diákoknak tíz napon keresztül, és a kutatók elmondása szerint természetesen nem fordult elő olyan eset, hogy valaki elutasította az elfogyasztását.

A kutatási időszakban négyszer vettek nyálmintát, amiben a Streptococcus mutans és a lactobacillusok szintjét ellenőrizték. Az első mintát a kísérlet előtt, kettőt a fagylaltfogyasztás időszakában, egyet pedig a kutatási időszak utáni tisztulási szakaszban vették. A II. és IV. szakaszban a mintákat úgy osztották ki, hogy ezáltal egy keresztmetszeti vizsgálatot hoztak létre. A két csoport tehát a kontroll és a teszt fagylaltot is kipróbálták kéthetes kihagyással az intervenciós szakaszok között.

A nyálminták vizsgálatából az derült ki, hogy a Bifidobacterium lactis Bb-12 és Lactobacillus acidophilus La-5 baktériumokat tartalmazó fagylalt jelentős értékben csökkentette a fogszuvasodással összefüggő mikroorganizmusok szintjét a nyálban. Sok magas baktériumszinttel rendelkező gyermek esetében azonban a probiotikus fagylalt nem gyakorolt ilyen hatást, ami a kutatók szerint azzal magyarázható, hogy a tíznapos intervenciós szakasz nem volt elég hosszú a száj baktériumflórájának kedvező megváltoztatásához.

A kutatók szerint az eredmények mindenesetre azt bizonyítják, hogy a probiotikus fagylalt alternatív stratégia lehet a patogén baktériumok probiotikus baktériumokkal történő felcserélésében, amit ki lehet használni a fogszuvasodás megelőzésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.