A halfogyasztás csökkenti a vastagbélpolip kockázatát

Egy új tanulmányból az derül ki, hogy a heti három adag halat fogyasztó nők esetében kisebb az esélye annak, hogy a rutin vastagbéltükrözés során polipot mutatnak ki, mint azokban a nőkben, akik kéthetente mindössze egyszer fogyasztanak halat.

Betegszoba.hu
2012. 02. 07. 11:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatás nem bizonyítja, hogy a tengeri ételek védelmet nyújtanak a polippal szemben, de Dr. Edward Giovannucci, a Harvard Egyetem Orvostudományi Karának professzora szerint megerősít bennünket abban a hitben, hogy ”valami tényleg történik”.

A kutatók már régóta úgy vélik, hogy a halakban lévő omega-3 zsírsavak az aszpirinhoz hasonló gyulladáscsökkentő hatást gyakorolnak, ami megelőzheti a polip kialakulását. Korábbi állatkísérletek azt bizonyították, hogy az omega-3 zsírsavak csökkentik a rák kockázatát, a humán kísérletek azonban vegyes eredményeket hoztak.

A legújabb kutatás során több mint 5300 résztvevőt kérdeztek meg étkezési szokásaikról. Mindegyik beteg részt vett vastagbéltükrözésen a kutatók rendelőjében. A kutatócsoport ezután több mint 1400 polippal nem rendelkező nőt hasonlított össze 456 olyan beteggel, akikben a kolonoszkópia során polipot mutattak ki. A polippal rendelkező nők 23 százaléka tartozott a halfogyasztók alsó ötödéhez, míg 15 százalékuk a felső ötödéhez, vagyis azok, akik sok tengeri ételt esznek valamiképpen védettséget élveznek a polippal szemben, különben a százalékos arányok azonosak lettek volna.

Az életkorral, a dohányzással és az aszpirinfogyasztással összefüggő eltéréseket is beleszámítva kiderült, hogy azokban a nőkben, akik a legtöbb halat fogyasztották (heti három adag) 33 százalékkal volt alacsonyabb a polip diagnosztizálásának valószínűsége, mint azokban, akik a legkevesebb halat ették (heti egy adagnál kevesebbet). Természetesen az sem kizárható, hogy más tényezők magyarázzák az eredményeket. Elképzelhető például, hogy a halimádók más olyan egészséges szokásokat is követnek, amelyek csökkentik a polip kockázatát. A kutatás nem vizsgálta tovább a nőket, és nem állapította meg, melyik csoportban alakul ki nagyobb valószínűséggel daganat. A The American Journal of Clinical Nutrition legfrissebb számában megjelent tanulmány vezető szerzője, Dr. Harvey Murff, a Vanderbilt Egyetem professzora szerint azonban a polip a rák kockázatának megbízható előjele. ”Az adenomát általában a rák előjelének tekintik” – nyilatkozta Murff professzor a Reuters Health-nek. ”Logikusnak tűnik, hogy a legtöbb dolog, ami csökkenti a polip kockázatát, következésképpen a rák kockázatát is csökkenti.”

Murff kutatásában a nagy mennyiségű halat fogyasztó férfiakban nem tapasztalták a polip kockázatának ugyanolyan mértékű csökkenését, mint a nőkben. A professzor nem tud nyilvánvaló magyarázatot adni erre a jelenségre, de úgy véli, a férfiak valószínűleg kevésbé érzékenyek a halban lévő omega-3 zsírsavakra, ezért az előnyök megtapasztalásához többet kell fogyasztaniuk. Az is elképzelhető, hogy a férfiak több omega-6 zsírt fogyasztanak, ami ellensúlyozza az omega-3 zsírsavak hatását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.