A Tokiói Orvosi Egyetem kutatói által végzett új tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy az olyan idős emberek körében, akik rendszeresen isznak zöld teát, jóval kisebb eséllyel alakulnak ki funkcionális fogyatékosságok, mint azok között, akik nem fogyasztanak zöld teát. A kutatócsoport összesen 13 998 hatvanöt évnél idősebb felnőtt étkezési, ivási, és egészségügyi szokásait követték nyomon egy hároméves periódus során, illetve felhasználták még a japán egészségbiztosító rendszer adatbázisából származó statisztikai adatokat is.
Az adatok feldolgozása után a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy azoknak az idős embereknek, akik naponta legfeljebb csak egy csésze, vagy még kevesebb zöld teát ittak, 13 százaléka tapasztalt funkcionális rokkantságot, míg a naponta öt, vagy még több csésze zöld teát elfogyasztó emberek közül mindössze 7 százalék.
A tudósok egyelőre nem tudják pontosan megmagyarázni, hogy mi okozza a zöld tea jótékony hatásait, de a feltételezésük szerint a zöld tea egyik összetevője, az EGCG nevű antioxidáns gátolhatja meg a sejtek pusztulását. A tokiói kutatócsoport tanulmányának részleteit a The American Journal of Clinical Nutrition című tudományos folyóirat legutóbbi számában publikálták.
A zöld tea jótékony hatásai
Az elmúlt pár év során számos kutatás vette górcső alá a zöld teák egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
2012. 02. 10. 11:54
Komment
Összesen 0 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!