Csokiszív, a szív barátja

A Bálint-napi ajándékok között régóta előkelő helyet foglal el a csokiszív, és bár az ínyencség legjobb tulajdonsága szívmelengető íze, számos technológiai lépésre van szükség ahhoz, hogy a finomság a pocakba vándorolhasson.

Betegszoba.hu
2012. 02. 17. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Íme, hét tény a csokoládé a fától a díszdobozig megtett útjáról.

1. A csokoládé a kakaófán termő kakaógyümölcsből származik. Az ültetvényesek forró égövi, csapadékos területeken termesztik ezeket a fákat az Egyenlítő közelében. Körülbelül öt évre van szükség ahhoz, hogy a magonc teremni kezdje a gyümölcsöt, és 10 éves kora körül éri el termékenységének csúcspontját.

2. Egy futball-labda méretű gyümölcs körülbelül 50 kakaóbabot tartalmaz. Négy kakaóbabra van szükség 0,03 liter tejcsokoládé előállításához, ugyanennyi étcsokoládéhoz pedig tizenkét babot kell felhasználni.

3. Miután a babokat megpirítják és meghámozzák, magas hőmérsékleten hevítik, hogy sűrű kakaómasszát kapjanak. Ezt a masszát aztán a csokoládé típusának megfelelően cukorral és tejjel összekeverve ízesítik. Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) a következő előírásokat fogalmazza meg a csokoládégyártók számára:

A tejcsokoládénak legalább 10 százalék kakaómasszát, a fekete, keserű és félkeserű csokoládénak pedig legalább 35 százalék kakaómasszát kell tartalmaznia. A fehér csokoládéban nincs kakaómassza, de legalább 20 százalék kakóvajat, és legfeljebb 55 százalék hozzáadott cukrot kell tartalmaznia.
4. Az elkészült alapanyagot ezután a világ különböző országaiba, többek között az Egyesült Államokba és Svájcba szállítják. Az amerikaiak évente átlagosan 6 kg, a svájciak pedig 11 kg csokoládéval kényeztetik magukat.

5. Európa hemzseg a csokoládéimádóktól. Már az 1700-as évek végén a madridiak közel 6 millió kg csokoládét fogyasztottak évente. Napjainkban is a 16 legnagyobb csokoládéfogyasztó ország közül 15 Európából kerül ki.

6. A csokoládé ráadásul a szív barátja. A European Heart Journal 2010-es kiadásában megjelent egyik tanulmány kimutatta, hogy a kutatás során 10 évig vizsgált közel 19 ezer felnőtt közül a rendszeres csokoládéfogyasztók vérnyomása alacsonyabb volt, és esetükben 39 százalékkal mutatkozott alacsonyabbnak a szívroham és a stroke kockázata a legkevesebb csokoládét fogyasztókhoz viszonyítva.

7. Azzal kapcsolatban, vajon a Bálint-napi csokoládé fokozza-e a libidót, egyelőre nem született konszenzus. A tudomány még nem szolgált bizonyítékkal erre a tulajdonságra, pedig Mexikóban és egyes dél-amerikai területeken csokoládéitalokat fogyasztottak a menyegzőkön. A legenda szerint Casanova is előszeretettel fogyasztotta az édességet szerelmi képességeinek serkentése érdekében, de Sade márki pedig annyira kedvelte az ínyencséget, hogy még a börtönbe is küldetett magának a feleségével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.