Paradicsommal a prosztatarák ellen

Laboratóriumi kutatások kimutatták, hogy a főtt paradicsom egyik alkotórésze lassítja a prosztatadaganat sejtjeinek növekedését, sőt, akár el is pusztíthatja azokat.

Betegszoba.hu
2012. 02. 13. 11:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dr. Mridula Chopra és munkatársai a Portsmouth Egyetemen a likopin nevű anyag hatásait vizsgálták arra az egyszerű mechanizmusra, mellyel a rákos sejtek megszállják az egészséges véráramot a növekedés és terjedés érdekében. A paradicsomnak piros színt kölcsönző likopin gátolja a ráksejtek azon tulajdonságát, hogy a véráramba kerüljenek. Az egyetem gyógyszertudományi tanszéke jelenleg kérvényezi, hogy megvizsgálhassák, az emberi szervezetben is így viselkedik-e az összetevő.

A kutatás vezetője, Dr. Chopra a következőket mondta: ”Ezt az egyszerű reakciót láttuk olyan likopinkoncentráció esetén, melyet könnyű elérni feldolgozott paradicsom fogyasztásával.” Az eredmények a British Journal of Nutrition című folyóiratban jelentek meg.

A likopin minden piros színű zöldségben és gyümölcsben megtalálható, de a paradicsom tartalmazza a legtöbbet. Könnyebben hozzáférhető és biológiailag is aktívabb a feldolgozott paradicsom esetében, ha egy kis olajat is adnak hozzá. ”Kihangsúlyozom, hogy laboratóriumi kísérleteket végeztünk, több vizsgálat szükséges a felfedezések igazolására, de a bizonyítékok tiszták: lehetséges megállítani a rákos sejtek növekedéshez használt mechanizmusát elegendő sűrített paradicsom fogyasztásával” – jegyezte meg Dr. Chopra. A kutatást részben a Heinz cég finanszírozta.

Korábbi kísérletek során jelentős likopinszint-emelkedést fedeztek fel azon résztvevők vérében és nyálában, akik két hétig 400 gramm sűrített paradicsomot ettek. Dr. Chopra és két munkatársa, Simon Elglass, valamint Alan Cooper egyetértettek abban, hogy a kimeneteltől függetlenül közzéteszik kutatásuk anyagát.

A rákos sejtek éveken át nyugvó állapotban lehetnek, amíg növekedésüket bizonyos vegyületek beindítják. Ilyenkor a daganatos sejtek hozzákapcsolódnak az endotelsejtekhez, melyek az ér falában képezik a védelmi rendszert, és a véráramhoz csatlakoznak. A laboratóriumban a likopinről kimutatták, hogy megszakítja ezt a folyamatot, így a rákos sejtek képtelen tovább növekedni. Az összes daganatsejt hasonló módon táplálkozik az egészséges vérkészletből, de a kutatók szerint a prosztata esetében különösen fontos ez a folyamat, mert a likopin általában ebben a szervben halmozódik fel.

Dr. Chopra szerint az a fontos, hogy elegendő likopin jusson a megfelelő helyre, ami a prosztata szöveteinek esetében meg is valósul. ”Teszteltük ezt a laborban, de nem tudjuk még, hogy ugyanez történik-e a szervezet más részein is. Egyénileg változik, hogy mennyi likopint biztosít a szervezet a rák elleni küzdelemhez. A likopin gátló képessége is késztermékenként eltérő lehet. Az már kiderült, hogy a feldolgozás és az olajjal való elkészítés biológiailag hatékonyabbá teszi ezt az összetevőt. Paradicsomfajtánként is más az összetétel, további kutatások szükségesek a legjobb fajta kiválasztásához.” A kutatók korábban már azt is kiderítették, hogy a dohányosoknak valószínűleg több paradicsomot kell fogyasztaniuk, mivel esetükben sokkal nagyobb az oxidatív stressz mértéke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.